Odelstinget - Møte torsdag den 7. november 2002 kl. 10.50

Dato: 07.11.2002

Dokument: (Innst. O. nr. 5 (2002-2003), jf. Ot.prp. nr. 111 (2001-2002))

Sak nr. 6

Innstilling fra kommunalkomiteen om lov om endring i lov 14. august 1918 nr. 1 om forandring av rikets inndelingsnavn (innføring av tospråklig navn på Finnmark fylke, norsk og samisk)

Talarar

Votering i sak nr. 6

Torbjørn Andersen (FrP): Jeg skal bare gi en kort redegjørelse for hvorfor Fremskrittspartiet ikke slutter seg til flertallet i denne sak.

Jeg vil først få vise til Fremskrittspartiets generelle syn i saker som gjelder Finnmark og der samiske spørsmål er involvert. Vi har hele tiden hevdet at likhet for alle i Finnmark når det gjelder retten til land og vann, er den beste måten å skape en minst mulig konfliktartet situasjon på i det etniske området som Finnmark fylke er. Jeg vil også legge til at vi mener at Sametinget bør nedlegges, og således kan vi ikke være for å utvide det samiske i Finnmark ytterligere på den måten som det er foreslått i denne innstilling.

Anita Apelthun Sæle (KrF): Ivar Østberg er saksordførar for denne saka, og han har ikkje sete i Odelstinget. Derfor ynskjer eg på hans vegner å gjera litt greie for dei enkle tinga i denne saka.

Det er nemleg slik at det er tre offisielle språk i Noreg. Det er bokmål, nynorsk og samisk. Derfor er denne saka enkel både for Kristeleg Folkeparti og for Regjeringa. I samiske område er samisk språk utbreidd, og fylket har no også fått eit offisielt samisk namn. Det er det som ligg i denne saka. Det er også vedteke at fem kommunar kan bruka samisk og norsk kommunenamn parallelt, men dette gjeld altså fylket. Finnmárku er det samiske namnet for Finnmark, og no skal det også stå på skilt. Det synest Regjeringa er riktig, og det er eit symbol på at samisk språk er eit av dei offisielle norske språka.

Presidenten: Flere har ikke bedt om ordet til sak nr. 6

(Votering, se side 68)

Votering i sak nr. 6

Komiteen hadde innstillet til Odelstinget å gjøre slikt vedtak til

lov

om endring i lov 14. august 1918 nr. 1 om forandring av rikets inddelingsnavn (innføring av tospråklig navn på Finnmark fylke, norsk og samisk)

I

I lov 14. august 1918 nr. 1 om forandring av rikets inddelingsnavn gjøres følgende endring:

§ 2 nr. 2 XIX skal lyde:

Finnmark eller Finnm rku

II

Loven gjelder fra den tid Kongen bestemmer.

Presidenten: Fremskrittspartiet har her varslet at de går imot.

Votering:Komiteens innstilling bifaltes med 62 mot 12 stemmer.(Voteringsutskrift kl. 15.24.48)

Presidenten: Det voteres over lovens overskrift og loven i sin helhet.

Presidenten regner med at Fremskrittspartiet også her vil stemme imot.

Votering:Lovens overskrift og loven i sin helhet bifaltes med 62 mot 11 stemmer.(Voteringsutskrift kl. 15.25.18)

Presidenten: Lovvedtaket vil bli sendt Lagtinget.