Odelstinget - Møte fredag den 18.mars 2005 kl. 11.20

Dato: 18.03.2005

Dokument: (Innst. O. nr. 51 (2004-2005), jf. Ot.prp. nr. 43 (2004-2005))

Sak nr. 4

Innstilling fra kirke-, utdannings- og forskningskomiteen om lov om endring i lov 13. juni 1969 nr. 25 om trudomssamfunn og ymist anna

Talarar

Votering i sak nr. 4

Finn Kristian Marthinsen (KrF) [13:26:55]: Når jeg tar ordet i denne saken, er det for å uttrykke glede overfor statsråden over at hun fremmet en proposisjon om dette forholdet, og glede over at det er en enstemmig innstilling fra komiteen.

Det sies i komiteens forslag til vedtak II: «Lova gjeld frå den tid Kongen fastset.» Samtidig innledes innstillingen under Sammendrag med at «fylkesmannen kan gjøre unntak fra regelen om aldersgrenser for forstandere». Det er klart at dette nå imøteses med stor forventning hos en del forstandere i frimenighetene, som vi kaller dem. Problemet deres, slik det er blitt presentert for meg, er knyttet opp mot at vi nå er vi i ferd med å gå inn i en årstid hvor bl.a. vielser får et større omfang. Derfor er det ønske om at man relativt raskt kan få denne loven iverksatt. Grunnen til at jeg tar ordet her, er for å anbefale – og anmode – statsråden om at iverksettelsen av denne loven kan skje raskt, slik at man kan få søke fylkesmannen om dispensasjon, som dette åpner for. Slik det er nå, sier fylkesmennene konsekvent nei. Det er en del forstandere som har ønske om å kunne foreta vielser i vårmånedene og til sommeren, derfor summeres innlegget mitt opp slik: Den tid Kongen fastsetter, må ikke ligge langt fram i tid.

Presidenten: Det nikkes fra bestemt hold.

Flere har ikke bedt om ordet til sak nr. 4.

(Votering, se side 430)

Votering i sak nr. 4

Komiteen hadde innstillet til Odelstinget å gjøre slikt vedtak til

lov

om endring i lov 13. juni 1969 nr. 25 om trudomssamfunn og ymist anna

I

I lov 13. juni 1969 nr. 25 om trudomssamfunn og ymist anna skal § 24 første ledd lyde:

Den som skal vera prest eller forstandar i registerført trudomssamfunn, må ikkje vera under 23 år og ikkje over 75 år. Han må liva eit heiderleg liv og ha evne til å gjera sine skyldnader etter lova. Fylkesmannen kan gjera unnatak frå alderskravet.

II

Lova gjeld frå den tid Kongen fastset.

Votering:Komiteens innstilling bifaltes enstemmig.

Presidenten: Det voteres over lovens overskrift og loven i sin helhet.

Votering:Lovens overskrift og loven i sin helhet bifaltes enstemmig

Presidenten: Lovvedtaket vil bli sendt Lagtinget.