Stortinget - Møte onsdag den 27. oktober 1993

Dato: 27.10.1993

Tilbake til spørjetimen

Spørsmål 30

Anita Apelthun Sæle (KrF): Eg tillet meg å stille følgjande spørsmål til nærings- og energiministeren:

Ved utbyggingen av Kollsnes i Øygarden ønsker de lokale myndigheter at strømtilførsel til anlegget skal gå via kabel. Norges vassdrags- og energiverk har likevel gitt konsesjon til å bruke luftlinje.

Vil statsråden sørge for at lokal myndighet blir hørt i nevnte sak?

Statsråd Jens Stoltenberg: Bergenshalvøens kommunale kraftselskap fikk den 28. juli konsesjon og ekspropriasjons-tillatelse fra Norges vassdrags- og energiverk for å bygge en 300 kV kraftledning fra Fana i Bergen via Fjell kommune til Kollsnes i Øygarden kommune.

Vedtaket er påklaget av Fjell, Bergen og Øygarden kommuner i tillegg til en rekke grunneiere og organisasjoner. Fra kommunenes side er det fremmet krav om at anlegget kables i størst mulig grad.

Klagesaken er nå til behandling i Nærings- og energidepartementet. Representanter fra Miljøverndepartementet og Nærings- og energidepartementet var mandag og tirsdag i denne uken på befaring i distriktet og avholdt møter med alle klagerne. I departementet skal vi nå vurdere om det etter denne befaringen er behov for ytterligere utredninger av de alternativer som foreligger.

Vi er nå inne i den innledende fase av klagebehandlingen. Det er derfor for tidlig å si noe nå om hvilket vedtak som til slutt vil bli fattet i denne saken. Under den videre behandling er jeg innstilt på å holde nær kontakt med de berørte kommuner for å finne fram til den best mulige løsningen for framføring av kraft til Kollsnesanlegget i Øygarden.

Anita Apelthun Sæle (KrF): Eg takkar for det håpefulle svaret. Som miljønasjon bør vi velja sjøkabel der det er mogleg, og ikkje minst i det flate og vakre landskapet i Øygarden vest for Bergen. Slik likestraumskabel er vi verdensmeistrar på å leggja i andre land, så då må vi vel kunne leggja ein i ein liten norsk fjord. Fagfolk i inn- og utland meiner at sjøkabel er teknisk og tidsmessig mogleg, og dessutan økonomisk akseptabel, då den erstattar alle tre luftstrekkjene som er planlagde. Får sjøkabelen skikkeleg behandling, vil alle fordelane ved den gjera luftspenn uaktuelt.

Mitt oppfølgingsspørsmål til statsråden er då: Vil nærings- og energiministeren vurdera sjøkabel til Kollsnes dersom denne er teknisk og tidsmessig mogleg og økonomisk akseptabel? Eg overdriv ikkje når eg seier at ei avgjerd i denne retninga vil vere til glede for tusenvis av folk som bur i Bergen vest.

Statsråd Jens Stoltenberg: Svaret på spørsmålet fra representanten Anita Apelthun Sæle er ja - departementet vil vurdere sjøkabel. Departementet har vært på befaring der, og blant de ting som vil bli vurdert, er sjøkabel. Det er ulike vurderinger av både tekniske og økonomiske sider ved å legge sjøkabel, men det er de vurderingene vi nå skal gå inn i, før vi tar endelige stilling til den klagesaken som er til behandling i departementet. Jeg understreker at vi ikke har tatt endelig stilling, men at i den vurdering som vi skal foreta, vil sjøkabel være ett av argumentene.

Anita Apelthun Sæle (KrF): Takk igjen! Eg vonar at næringsministeren har forståing for den frustrasjon og det påfølgjande engasjement som folket i Vest-Noreg har, og det han seier, tilseier jo at han har det. Å bu under ein 300 kV leidning som har døgnkontinuerleg spenning, er for spennande, i alle fall ikkje ein god situasjon. Med i kostnadsbiletet for val av straumtilførsel til Kollsnes må også kalkulerast moglege helseskadar, og at eigedomane i nærleiken av den omtala kraftgata vil falla dramatisk i verdi. Kven skal eigentleg bera kostnaden for at landet skal ha milliardinntekter i sytti år. Vil statsråden ta slike moment også med i si vurdering?

Statsråd Jens Stoltenberg: Vi vil gå igjennom alle sider ved saken og forsøke å finne den best mulige løsningen for befolkningen i Øygarden og i de andre kommunene i området, men samtidig selvfølgelig ta hensyn til både de tekniske og de økonomiske sider ved denne saken. Det går kraftledninger mange steder i Norge, slik at den beslutningen vi tar for Øygarden, må vi også se i sammenheng med de beslutninger vi har tatt andre steder i landet, og de som vi kommer til å måtte ta der det skal framføres nye kraftledninger i årene som kommer.