Stortinget - Møte onsdag den 27. oktober 1993

Dato: 27.10.1993

Tilbake til spørjetimen

Spørsmål 33

Erling Folkvord (RV): Eg vil stille spørsmål til nærings- og energiministeren som gjeld sysselsettingssituasjonen ved Jernverket i Mo i Rana:

Arbeidsplassene til ytterligere 125 fast ansatte trues av nye innskrenkninger/rasjonaliseringer ved virksomheten til Fundia Norsk Jernverk A/S.

Vil Regjeringa iverksette tiltak sjøl eller fremme forslag for Stortinget som kan sikre investering i den bloomsmaskinen som er nødvendig for å følge opp den strategien konsernledelsen har valgt med ett stålverk som forsyner to valseverk?

Statsråd Jens Stoltenberg: Norsk Jern Holding AS ble privatisert i 1990 da Elkem A/S og flere banker, forsikringsselskaper og aksjefond kom inn på eiersiden. Staten beholdt en minoritetsandel på 20 pst. Jernverkets virksomheter ble så fra begynnelsen av 1992 en del av det nordiske stålkonsernet Fundia AB, med hovedkontor i Stockholm. Fundia eies av Norsk Jern Holding AS og finske Rautaruukki OY med 50 pst. hver. Staten har altså i dag ingen eiermessig kontroll over Fundia Norsk Jernverk AS.

Stålproduksjonen ved Fundia Norsk Jernverk på Mo foregår ved et elektrostålverk som produserer råstål, samt et finvalseverk og et profilverk. Finvalseverket blir forsynt med egenprodusert stål, mens profilverkets stålbehov har vært dekket ved innkjøp av blooms, dvs stålemner, fra utlandet. Ledelsen ved Jernverket har i lengre tid vurdert muligheten av å investere i egen bloomsmaskin, som er kostnadsberegnet til ca. 200 millioner kr. Vurderingene har hittil konkludert med at det hefter for stor usikkerhet ved den langsiktige lønnsomheten for et slikt prosjekt.

Departementet har fått opplyst at Fundiakonsernet konsentrerer ressursene om bygging av et trådvalseverk på Mo til en kostnad på en kvart milliard kr. Ifølge selskapet er beslutning med hensyn til trådvalseverket tatt, og man er i sluttforhandlinger med aktuelle leverandører. Det bemerkes at Fundiakonsernet har hatt meget svake resultater og har betydelig gjeld. Det arbeides for å styrke selskapet finansielt.

Beslutninger om investeringer i Fundia må tas av selskapets styrende organer. Da staten bare eier 20 pst. av Norsk Jern Holding, som igjen eier 50 pst. av Fundia, finner jeg det uaktuelt for Regjeringen å iverksette tiltak - eller fremme forslag for Stortinget - vedrørende konkrete investeringsprosjekter ved Jernverket på Mo. Det må imidlertid ikke herske tvil om at vi gjerne ser at Fundia foretar investeringer på Mo for å styrke virksomheten på lang sikt. Vi ser trådverksinvesteringen som et ledd i dette arbeidet.

Erling Folkvord (RV): Industriomstillinga i Mo har blitt sett på som ein prøvestein på kva den iallfall delvis styrte omstillingspolitikken fører til. Mo manglar nå 500-600 industriarbeidsplassar samanlikna med det som var føresett ved stortingsvedtak tilbake i 1988. Kommunen har også landets høgste arbeidsløyse, 17 pst., og ei ungdomsarbeidsløyse på ca. 40 pst.

Eg oppfatta statsråden sitt svar slik at her har staten eller Regjeringa ikkje noko ansvar, og at ein ikkje vil iverksette eigne tiltak, trass i at det som lokalt i Mo blir omtala som Rana-milliarden, som var løyva til omstillingstiltak, særleg det som skulle gå til industriomstilling, ikkje har nådd fram til det det var meint til.

Er det slik at Regjeringa fråskriv seg ansvar for å få skapt nye industriarbeidsplassar ved Jernverket og i Mo?

Statsråd Jens Stoltenberg: Regjeringen fraskriver seg ikke ansvaret for å skape industriarbeidsplasser i Mo. I perioden 1988-89 ble det bevilget over 1,1 milliarder kr til omstilling ved Jernverket. Hensikten har vært å skape lønnsomme arbeidsplasser ved Jernverket og i Mo i Rana, og vi har også sett at for eksempel Fundia nå arbeider med investeringer i et trådvalseverk, og at det er en investering til en kvart milliard kr. Vi har arbeidet aktivt for at de investeringene skal kunne realiseres, og det er et aktuelt eksempel på at vi følger opp arbeidet med å skape nye og sikre industriarbeidsplasser i Mo i Rana.

Det vi sier, er at vi kan ikke som en minoritetseier i et selskap i Mo i Rana gå inn og overprøve enkeltbeslutninger i selskapene. Det vil være stikk i strid med det arbeidet Regjeringen har gjort for å forsøke å få til selvstendige og lønnsomme bedrifter i Mo.

Erling Folkvord (RV): Eg oppfattar det som at ein er rimeleg einig om at det er arbeidet med å skape så mange nye industriarbeidsplassar i Mo som var føresett, ein har mislykkast med. Det er nå minst 125 som står i fare for å miste jobbane sine på Jernverket. Kan statsråden nemne tre tiltak som Regjeringa vil lansere i løpet av komande månad som imøtekjem jernverksklubben og andre som slåst for å få fleire industriarbeidsplassar i Mo?

Statsråd Jens Stoltenberg: Det viktigste Regjeringen gjør for å skape nye industriarbeidsplasser i Mo og andre steder i landet, er å bedre rammevilkårene generelt sett for norsk industri. Og hvis Regjeringen de kommende månedene får gjennomslag for sitt forslag til statsbudsjett, betyr det at all industri får fjernet elavgiften, det betyr at all industri får bedre rammebetingelser gjennom at vi utvider virkemiddelapparatet i Statens nærings- og distriktsutviklingsfond, SND, og at vi gjennom en politikk for lavere prisstigning og lavere rente, bedrer vilkårene for norsk industri. Det vil også komme Mo til gode. I tillegg er det satt inn konkrete tiltak overfor Mo, knyttet både til SND og til egne kraftkontrakter til Mo med gunstige kraftpriser. Så jeg føler at vi både har gjort, gjør og har foreslått tiltak som har betydning for arbeidsplassene i Mo.