Stortinget - Møte onsdag den 3. november 1993

Dato: 03.11.1993

Tilbake til spørjetimen

Spørsmål 3

Dag C. Weberg (H): Jeg skal få stille følgende spørsmål til den ærede statsråd:

Stortinget sluttet seg høsten 1992 enstemmig til Innst.S.nr.27 (1992-1993) vedrørende Dok.nr.8:46 (1991-1992), om å etablere like vilkår for produksjon av proteinkonsentrat basert på organiske biprodukter.

Når kan Stortinget forvente at denne saken er løst?

Statsråd Gunhild Øyangen: Landbruksdepartementet har siden 1990 finansiert en midlertidig ordning med miljøtilskudd til fiskeproteinkonsentrat fra oppdrettsavfall når dette nyttes i kraftfôrblandinger til husdyr. Ordningen ble innført for å bidra til etablering av et tilfredsstillende resirkuleringssystem for dette avfallet og forebygge miljøproblemer på land og i vann.

I Innst.S.nr.27 (1992-1993) fra landbrukskomiteen vedrørende Dok.nr.8:46 (1991-1992) blir det blant annet pekt på problemer av konkurransevridende art som kan oppstå ved at det gis miljøtilskudd til proteinkonsentrat fra oppdrettsfisk og ikke til liknende produkt produsert av avfall fra fiskeriene. Jeg har tidligere redegjort i Stortinget for bakgrunnen for dette. Avfallet fra oppdrettsfisk ble vurdert som et betydelig større miljøproblem enn kvitfiskavfallet.

Stortinget vedtok ved behandlingen av Innst.S.nr.27 (1992-1993) å oversende Dok.nr.8:46 (1991-1992) til Regjeringen.

Landbruksdepartementet, Fiskeridepartementet og Miljøverndepartementet har etter dette vurdert alternative løsninger med sikte på å komme fram til et system som både kan sikre en samfunnsøkonomisk optimal anvendelse av organisk avfall og samtidig hindre konkurransevridende effekter.

Jeg vil vise til den redegjørelse for saken som er gitt i St.prp.nr.1 (1993-1994) fra Fiskeridepartementet. Som det fremgår av proposisjonen, arbeides det med sikte på å finne fram til en løsning fra og med 1994. Et konkret forslag vil senere bli fremlagt for Stortinget.

Dag C. Weberg (H): Jeg takker statsråden for svaret, og håper at dette faktisk innebærer at vi nå kan se frem til at saken blir løst, etter at det har gått vel et år siden Stortinget sist behandlet den.

Jeg skal ikke gå i detalj når det gjelder de konsekvenser dette har hatt så langt, og eventuelt vil få hvis vi ikke får den løsning som statsråden nå omtaler. Det dreier seg her både om betydelige verdier som kan anvendes på en fornuftig måte, og miljøproblemer som må løses nettopp ved at man fra Regjeringens side, gjennom de tre departementer, kommer frem til et forslag til løsning. Jeg håper som sagt at vi kan få dette tidlig i 1994.

Statsråd Gunhild Øyangen: Jeg har merket meg de synspunkter som representanten Weberg tok opp. Regjeringen arbeider med saken, slik det framgår av mitt første svar.

Presidenten: Vi går så til spørsmål 30.