Stortinget - Møte onsdag den 17. november 1993

Dato: 17.11.1993

Tilbake til spørjetimen

Spørsmål 13

Tove Kari Viken (Sp): Jeg vil få stille følgende spørsmål til miljøvernministeren:

Forsvarets skytefelt på Hjerkinn ligger midt i viktige verneområder og i nær tilknytning til Dovrefjell nasjonalpark. Stortinget har bedt Regjeringen utarbeide forslag til utvidet vern og felles forvaltningsplan for Dovrefjell.

Hva vil miljøvernministeren gjøre for å forsikre seg om at også Forsvaret tar de nødvendige miljøhensyn ved bruk av skytefeltet?

Statsråd Thorbjørn Berntsen: Forsvaret har som en av de første store statsinstitusjonene laget en egen handlingsplan for miljøvern. Jeg viser til St.meld.nr.21 (1992-1993), som er behandlet av Stortinget. Denne planen viser at Forsvaret er rede til å ta ansvar for de miljømessige sider av sin virksomhet, et ansvar som påhviler alle myndigheter i samsvar med de prinsipper som er nedfelt i St.meld.nr.46 (1988-1989) om Norges oppfølging av rapporten fra Verdenskommisjonen for miljø og utvikling. Miljøvernministerens ansvar på dette generelle plan er å medvirke til å sette de riktige miljømålene og å utvikle opplegg for resultatoppfølging som gjør at man kan etterprøve om retningslinjer blir fulgt, og om målene blir nådd.

Forsvarets handlingsplan for miljøvern legger også føringer for bruken av de enkelte skytefeltene. For Hjerkinn skytefelts vedkommende har Forsvaret nå under arbeid en flerbruksplan som skal gi anbefalinger om tiltak og arealbruk på grunnlag av en avveining av konfliktgrad og den vekt en legger på de enkelte brukerinteressene som knytter seg til denne delen av Dovrefjell. Miljøvernmyndighetene har deltatt i dette arbeidet gjennom representasjon i referansegruppen for flerbruksplanen og vil også delta i det foreslåtte forum for gjennomføring av flerbruksplanen, det såkalte Hjerkinnstyret.

Med utgangspunkt i Stortingets behandling av nasjonalparkmeldingen og Dok.nr.8:36 om Dovrefjell vil jeg selvsagt også sørge for at det i tilstrekkelig og nødvendig grad fra miljøvernmyndighetenes side overfor Forsvaret blir orientert om de viktige verneinteressene, og at også Forsvaret blir trukket inn i miljøvernmyndighetenes arbeid med utvidet vern av området på Dovrefjell.

Tove Kari Viken (Sp): Jeg takker statsråden for svaret. Jeg merket meg at miljøvernministeren vil medvirke til å sette miljømålene og utvikle opplegg for resultatoppfølging som gjør det mulig å etterprøve om retningslinjene blir fulgt og målene nådd.

Det er satt forbud mot å destruere fosforgranater på Hjerkinn, men en kan drive regulær avskyting fra kanon med disse granatene. Nylig er det avfyrt store mengder granater ved skytefeltet på Hjerkinn, også fosforgranater. Oberst Erik Ianke i Forsvarets overkommando sier til Adresseavisen 4. november:

Da har vi valget mellom å bruke ammunisjonen vi har igjen ved å skyte den opp, eller ved å sprenge granatene enkeltvis. Vi har valgt avskyting fordi vi da får anledning til å drive utdanning av personell. Det er dessuten en billigere løsning enn å sprenge.

Mener miljøvernministeren at dette er i tråd med intensjonene for vern av de sårbare naturområdene på Dovrefjell?

Statsråd Thorbjørn Berntsen: Det spørsmålet kan jeg ikke ta noe direkte standpunkt til på stående fot. Det som er klart, er - som også representanten Viken sa - at destruksjon av fosforgranater nå er forbudt, og det er lagt opp slik at slik destruksjon på skytefeltet på Hjerkinn ikke skal foregå etter 1995. Nå blir det jo et annet spørsmål om avskyting av fosforgranater kommer i samme kategori. Det vil jeg selvfølgelig ta opp med forurensningsmyndighetene for å undersøke i hvilken grad dette må ses på på samme måten som destruksjon. Men ellers er fosfor et stoff som ikke er så helt bra for miljøet i sin alminnelighet.

Tove Kari Viken (Sp): Det er bra at miljøvernministeren på nytt vil ta opp spørsmålet om sprengning av granater på Dovrefjell. Men den episoden som nå har vært, må vel vise at Forsvaret selv ikke er egnet til å ha det overordnede ansvaret for miljøet. Statsråden nevnte i sitt første innlegg behandling av Dok,nr.8:36 om Dovrefjell og sa at han ville sørge for at Forsvaret blir trukket inn i miljøvernmyndighetenes arbeid med utvidet vern av Dovrefjell. Det er viktig at en nå får en skikkelig forvaltningsplan for Dovrefjell, der det er hensynet til miljøet som blir lagt til grunn. Skytefeltet på Hjerkinn må inngå i en samlet forvaltningsplan. Og miljøvernministeren må ha det øverste ansvaret. Vi stoler ikke på Forsvaret. Vil miljøvernministeren ta de nødvendige skritt for å få en slik forvaltning av Dovrefjell?

Statsråd Thorbjørn Berntsen: Jeg står her nå med forslag til en flerbruksplan for Hjerkinn skytefelt, som er utarbeidet av Forsvaret. Vi har den til uttalelse i Miljøverndepartementet og kommer til å avgi den uttalelsen svært raskt. Men etter vår vurdering er denne flerbruksplanen som Forsvaret har utarbeidet, i veldig stor grad tilfredsstillende, selv om vi har visse understrekninger og presiseringer. I det nye Hjerkinn-styret som skal opprettes i denne sammenheng, skal alle de ulike brukerinteresser inn, og miljøvernmyndighetene skal også være sterkt representert i utvalget.

Jeg kan ikke her si noe om hvorvidt dette arbeidet egentlig burde vært underlagt Miljøverndepartementet. Det er Regjeringen selv som bestemmer hvordan den skal legge opp sin egen forvaltning, og foreløpig har ikke det vært noen aktuell diskusjon.