Stortinget - Møte onsdag den 8. desember 1993

Dato: 08.12.1993

Tilbake til spørjetimen

Spørsmål 17

Ola T. Lånke (KrF): Jeg vil tillate meg å stille samferdselsministeren følgende spørsmål:

NSB har foreslått å redusere antall togstopp ved blant annet Berkåk og andre stasjoner på Dovrebanen.

Hvor står denne saken, og vil samferdselsministeren sørge for at kommunikasjonstilbudet ikke blir redusert i dette distriktet hvor det er satset store ressurser på turistnæringen?

Statsråd Kjell Opseth: Spørsmålet gjeld NSBs forslag til ruteendringar for hovudtoga frå slutten av mai 1994 som var sendt ut på høyring til fylkeskommunane med uttalefrist 1. desember 1993.

NSB har opplyst at dei no vurderer fylkeskommunane sine fråsegner til ruteforslag for 1994, og at selskapet innan 31. desember 1993 vil oversende sitt endelege forslag til Samferdselsdepartementet.

Forslaget vil deretter i første omgang bli vurdert av Ruteplanutvalet, som gir si tilråding til Samferdselsdepartementet. Eg kan difor ikkje no ta stilling til saka.

Ola T. Lånke (KrF): Jeg takker også statsråden for et kort svar og har respekt for at han vil ha alle fakta på bordet før han tar standpunkt, men jeg tillater meg likevel å peke på følgende:

Dersom planen om å sløyfe fire daglige togstopp ved Berkåk stasjon gjennomføres, vil dette ifølge beregninger berøre anslagsvis 3650 passasjerer årlig. Dette er det ikke mulig å gjennomføre uten at det får klare distriktspolitiske konsekvenser. Ordførerne i de fire mest berørte kommunene i Orkladalføret har rykket ut og advart mot planen, som vil medføre et sterkt svekket servicetilbud for befolkningen i regionen, og det vises til den negative betydning et svekket kommunikasjonstilbud vil ha for arbeidet med å opprettholde og videreutvikle næringslivet i disse bygdene.

Jeg vil stille følgende tilleggsspørsmål: Dersom det viser seg at Ruteplanutvalget tilrår å sløyfe de nevnte togstoppene, hvilken holdning vil samferdselsministeren ha til utvalgets innstilling i denne sak, og hvilken betydning vil statsråden tillegge uttalelser fra lokale myndigheter og andre i de berørte distriktene?

Statsråd Kjell Opseth: Eg registrerer at representanten Lånke gjerne vil ha meg til å ta stilling til saka likevel og stiller spørsmålet på ein annan måte. Men diverre eg vil ikkje kome med noko synspunkt gitt ei eller anna utvikling undervegs, så eg må nok be om at representanten Lånke ventar til saka er komen så langt at eg er klar til å ta stilling. Då kan vi heller snakkast igjen.