Stortinget - Møte onsdag den 8. desember 1993

Dato: 08.12.1993

Tilbake til spørjetimen

Spørsmål 47

Berit Skaug (Sp): Jeg vil gjerne stille følgende spørsmål til helseministeren:

I forbindelse med EØS-avtalen skal det tre i kraft nye forskrifter om grossistvirksomhet med legemidler.

Vil departementet i disse forskriftene sørge for at legemiddelgrossistene skal være landsdekkende og ha et fullsortiment, slik at apotekene i distriktene vil få samme betingelser som apotek i sentrale strøk og at det vil være lik legemiddelpris til forbrukerne over hele landet?

Statsråd Werner Christie: Innen EF er reglene for grossistvirksomhet med legemidler fastsatt i direktiv 92/25 av 31. mars 1992. EØS-avtalen omfatter alle EF-rettsakter vedtatt og offentliggjort før 31. juli 1991. Det nettopp nevnte grossistdirektiv er vedtatt etter denne dato og vil derfor inngå i en tilleggsavtale som antas å tre i kraft medio 1994.

I departementets arbeid med grossistforskriften som vil tre i kraft 1. januar 1994, er det tatt hensyn til direktiv 92/25 for å unngå at forskriften må revideres etter kort tid.

Jeg kan bekrefte at det i disse forskriftene vil bli stilt krav til legemiddelgrossistene om landsdekkende distribusjon. Vi vil blant annet paragraffeste at grossister skal kunne levere legemidler hvor som helst i landet innen korte og definerte frister. De kan videre pålegges en leveringsplikt for leveranser utenom normal åpningstid.

Når det gjelder spørsmålet om fullsortiment av legemidler, har Sosial- og helsedepartementet ennå ikke tatt stilling til dette. I denne sammenheng vurderer departementet også om godkjente grossister skal gis anledning til å føre et mer begrenset varesortiment. Det vil kunne åpne for økt konkurranse i engrosleddet og dermed mer effektiv priskonkurranse og billigere priser. Jeg kan i den forbindelse også opplyse om at i forhold til EFs regler, vil tilvirkere - dvs legemiddelprodusentene - i fremtiden ha automatisk rett til å drive grossistvirksomhet for sine egne produkter.

Jeg vil understreke at jeg har stor tro på at våre apotek har både den kreativitet og den vilje som skal til for å utnytte de konkurransemulighetene som åpner seg i forbindelse med opphevingen av NMD sitt monopol og de markedene som dermed vil oppstå. Våre apotek har vist evne til å tilpasse seg skiftende utfordringer og de vil ganske sikkert utføre legemiddelinnkjøpene på en håndfast måte som er til beste for oss alle.

Men jeg kan også forsikre representanten Skaug om at myndighetene, gjennom regulering av apotekenes utsalgspriser og avanser, fortsatt vil sikre lik legemiddelpris til forbrukerne over hele landet, slik dette senest er kommet til uttrykk ved sosialkomiteens budsjettinnstilling for 1994.

Berit Skaug (Sp): Av svaret han gav, tolker jeg statsråden dithen at Regjeringen i de nye forskriftene vil stille som krav til legemiddelgrossistene at de skal være landsdekkende og ha lik legemiddelpris. For Senterpartiet er det tilfredsstillende utfra målsettingen om et likt tilbud på apotektjenester i hele landet. Jeg vil gjerne be statsråden bekrefte om dette samsvarer med Regjeringens mål for de nye forskriftene? I så fall er det grunn til å spørre statsråden om denne målsettingen tilfredsstilles fullt ut dersom det ikke skal stilles krav til fullsortiment hos grossistene.

Jeg vil også be statsråden bekrefte om det er slik at disse forskriftene fullt ut samsvarer med EØS-avtalen, slik at Norge på et senere tidspunkt ikke kan bli presset til å lempe på forskriftene.

Statsråd Werner Christie: Som jeg sa i mitt forrige svar, arbeider vi nå med denne saken, og det er derfor for tidlig å redegjøre ytterligere for hva vårt standpunkt vil bli når det gjelder dette før vi endelig har avklart dette i departementet, og dermed nødvendigvis også Regjeringens standpunkt på dette området. Vi vil i den forbindelse se nøyere på det siste spørsmålet om de fremtidige mulighetene i forhold til EØS-reglementet, der vi til nå ikke har sett dramatiske faremomenter for drastiske endringer på dette området.

Berit Skaug (Sp): Jeg vil til slutt høre statsrådens vurdering av at legemiddelprodusentene skal få anledning til å drive grossistvirksomhet. Frykter statsråden at det kan forsterke den tendens man tidligere har sett med at legemiddelprodusentene øver sterkt press på leger og andre kunder for å markedsføre og selge produkter? Det fører jo som kjent ikke bestandig til at forbrukerne får det beste eller det billigste produkt.

Statsråd Werner Christie: Det vil uansett ikke være noe nytt om legemiddelprodusenter driver intens markedsføring av sine produkter overfor dem som foreskriver dem, nemlig legene. Det vil kanskje bli åpnet for økt markedsføring i forhold til publikum, men det er fortsatt legene som kontrollerer bruken av de aller fleste legemidler.

Hva som vil bli den endelige konsekvens for prisene til forbruker, er fortsatt avhengig av hvordan konkurransesituasjonen vil slå ut, og der er det åpenbart at en sterkere konkurranse fra flere leverandører vil bety et press på prisene, som vil ha en gunstig effekt. Dette må imidlertid veies opp mot andre hensyn, for eksempel hva kravet til fullsortiment vil innebære av sikkerhet for at enkelte legemidler ikke blir uforsvarlig dyre i forhold til andre fordi de ikke omfattes av så store volum eller offensive grossister.