Stortinget - Møte onsdag den 12. januar 1994

Dato: 12.01.1994

Tilbake til spørjetimen

Spørsmål 10

Sylvia Kristin Brustad (A): Jeg vil gjerne få stille sosialministeren følende spørsmål:

Vil sosialministeren ta initiativ til at det lages en handlingsplan for å flytte de funksjonshemmede som i dag er i ulike institusjoner, til sine nærmiljøer om de selv ønsker det?

Statsråd Grete Knudsen: La meg med en gang si at svaret på spørsmålet er ja. Sosial- og helsedepartementet har i samarbeid med Statens helsetilsyn, Kommunaldepartementet og Kommunenes Sentralforbund nedsatt en arbeidsgruppe for en gjennomgang av spesialsykehjemmene. Det bor 218 mennesker under 67 år ved somatiske spesialsykehjem. Av disse er 160 under 60 år og fire under 20 år. Kartlegging av spesialsykehjemmene gir informasjon om hvilke beboere som etter beboernes og personalets vurdering kan flytte til egen bolig, og hvor mye daglig hjelp som antas å være nødvendig. De generelle forvaltningsmessige problemstillingene denne gjennomgangen berører, vil bli diskutert i departementets stortingsmelding om prioriteringer, finansiering og rettigheter som fremlegges i vår.

Statistisk Sentralbyrås sosialstatistikk viser at det pr 31. desember 1992 er 12 personer under 18 år og 1801 i aldersgruppen 18-66 år som bor på sykehjem, sykehjemsavdeling, aldershjem eller i serviceboliger. Samlet sett bor det altså ca. 2000 personer under 67 år i spesialsykehjem, sykehjem eller aldershjem. Jeg antar at de aller fleste av disse ønsker en egen tilrettelagt bolig i sine nærmiljøer. Erfaringene fra arbeidet med reformen for mennesker med psykisk utviklingshemming og gjennomgangen av spesialsykehjemmene bør kunne nyttes for å finne frem til boformer for unge fysisk funksjonshemmede som ikke ønsker å bli boende i institusjoner.

Jeg vil videre nevne at Regjeringens handlingsplan for funksjonshemmede for 1994-1997 har « selvstendig liv utenfor institusjon » som ett av satsingsområdene. For å få erfaring i hvordan unge funksjonshemmede som enten er på sykehjem/aldershjem eller som står i fare for å komme dit, kan få bistand til å bo i egen bolig, vil det bli prøvd ut bruk av treningsleiligheter for opptrening til selvstendighet i dagliglivet. Ordningen med personlige assistenter som skal prøves ut i planperioden, vil også være med på å redusere behovet for institusjonsplass for sterkt pleietrengende unge funksjonshemmede.

Den mer omfattende handlingsplan som representanten etterspør, vil bli utarbeidet på bakgrunn av Stortingets behandling av forslagene vedrørende spesialsykehjemmene.

Sylvia Kristin Brustad (A): Jeg vil takke statsråden for det positive svaret. Det er nok helt klart at det fortsatt bor en del funksjonshemmede i ulike institusjoner rundt om i landet som har et ønske om å flytte ut i egen bolig eller i ulike bofellesskap i sine nærmiljøer, og derfor er jeg glad for at det nå blir lagd en handlingsplan for å få til dette.

Jeg forstår statsråden dit hen at det i første omgang vil være de som bor i spesialsykehjem som får denne muligheten. Jeg vil nå gjerne bare ha bekreftet at det er slik at de funksjonshemmede på lik linje med alle andre borgere i dette landet selv kan velge hvilken kommune de ønsker å bo i.

Statsråd Grete Knudsen: Det spørsmålet som representanten Brustad her tar opp, er jo selvfølgelig et meget viktig element og en viktig forutsetning for alle, nemlig at man skal kunne velge hvor man skal bo, og det må også gjelde for funksjonshemmede.

Det som er utfordringen, er at mange har bodd i fylkeskommunale institusjoner og på en måte har fått hjemstavnsrett i en fylkeskommune som kanskje ligger langt borte fra egen kommune. Her har det fra tid til annen oppstått en del problemer, men her må i aller høyeste grad behovet ut fra den enkeltes egne ønsker telle.