Stortinget - Møte onsdag den 12. januar 1994

Dato: 12.01.1994

Tilbake til spørjetimen

Spørsmål 14

Øystein Hedstrøm (FrP): Jeg har følgende spørsmål til nærings- og energiministeren:

Statoil setter i gang « operasjon smøreolje » før Vinter-OL og inviterer blant annet kommunalpolitikere til gratis OL-billetter, hotellopphold, mat, drikke og Wenche Myhre-show den siste OL-uka.

Mener statsråden dette er en akseptabel fremgangsmåte for et statlig oljeselskap?

Statsråd Jens Stoltenberg: Statoil er opprettet som et aksjeselskap og er organisert etter bestemmelsene i aksjeloven. Etter denne loven er det administrerende direktør som forvalter selskapets daglige forretningsmessige drift, mens det i større saker er styret. For Statoils vedkommende er det lagt vekt på å gi selskapet frihet til å utøve sin forretningsvirksomhet, og bare et fåtall prinsipielle saker forelegges for generalforsamlingen hvor staten utøver sin eierfunksjon. I tråd med dette er generalforsamlingen ikke involvert i saker av den art det her spørres om.

Hvorvidt det er akseptabelt at Statoil inviterer gjester til OL-arrangementer, er derfor ikke noe tema for generalforsamlingen, og er et tema som administrerende direktør håndterer. Jeg forutsetter at Statoil har vurdert denne saken på vanlig måte og funnet at den tjener selskapets interesser. Etter mitt syn vil det være uheldig å blande seg inn i selskapets vurderinger av forretningsdriften, og jeg vil derfor ikke forfølge saken videre.

La meg legge til at jeg for min del synes det er svært positivt at myndighetene samt statlige og private bedrifter benytter OL til å profilere Norge. Det er som kjent invitert en rekke representanter - industriledere så vel som politikere - fra utlandet, i tillegg til gjestene fra Norge.

LOOC har invitert alle Regjeringens medlemmer til De olympiske lekene og gitt statsrådene en akkreditering som gir adgang til alle arrangementene. Jeg skal selv delta i deler av det programmet Statoil har lagt opp, blant annet for å treffe ledere fra internasjonale gass- og oljebedrifter og representanter fra andre lands myndigheter. Det regner jeg med blir både nyttig og hyggelig.

Øystein Hedstrøm (FrP): Jeg må bare konstatere at det ikke kom noe ut av dette svaret fra statsråden. Slik oppfatter jeg det. Det var et typisk « god dag, mann-økseskaft »-svar, men det får jeg jo bare akseptere. Statsråden har lov til å svare hva han vil.

Mitt tilleggsspørsmål er: Når kommunalpolitikere, kunder og forretningsforbindelser inviteres til å hygge seg på Lillehammer med alt det innebærer, føler jeg det må karakteriseres som en fordel gjennom yrke eller posisjon som for eksempel folkevalgt, og mener statsråden det må anses som en skattepliktig fordel?

Gaver til en verdi større enn 300 kr er å regne som skattepliktig. Mener statsråden det bør tas et initiativ for at Statoil innberetter til likningsmyndighetene hvem som får disse fordelene og verdien av dem?

Statsråd Jens Stoltenberg: Jeg registrerer at representanten ikke er fornøyd med svaret. Jeg svarte så godt jeg kunne og mente faktisk det var et ganske godt svar, hvor hovedpoenget var at denne type spørsmål overlater vi til selskapene selv å vurdere.

Hvorvidt dette skal innberettes og skattlegges, føler jeg er en sak for skattemyndighetene, men fordi dette foregår i all åpenhet, er jeg sikker på at skattemyndighetene er klar over det og håndterer det på den rette måten.

Øystein Hedstrøm (FrP): Jeg takker statsråden for tilleggssvaret. Når det gjelder synspunkt på et såpass brennbart spørsmål som jeg personlig synes dette er, er det et faktum at regjering og myndighetene har hatt synspunkter på spørsmålet om fallskjerm og fallskjermavtaler, så hvorfor har de det ikke i dette tilfellet?

Statsråd Jens Stoltenberg: Det er mulig vi har litt ulike oppfatninger av hva som er en fallskjerm. Men jeg opplever det å bli invitert til OL og at Statoil inviterer forretningsforbindelser til OL for å være der en, to eller tre dager - jeg vet ikke hvor mange dager det er - som noe vesentlig annet enn de millionfallskjermene vi har sett i det private næringsliv, og derfor håndterer vi disse sakene på forskjellig måte.

Presidenten: Dermed er sak nr. 1 på dagens kart, Spørretime, ferdigbehandlet.