Stortinget.no

logo
Hopp til innhald
Til framsida

Stortinget - Møte onsdag den 12. januar 1994

Dato:
Tilbake til spørjetimen

Spørsmål 8

Øystein Hedstrøm (Frp): Jeg har følgende spørsmål til justisministeren:

Det har vært bråk og voldelige sammenstøt i sikh-templet på Alnabru siden 1984. En politimann ble nylig knivstukket mens han forsøkte å rydde opp under sammenstøt mellom to rivaliserende sikh-grupper. Medlemmene er bevæpnet på møtene, og våpen lagres i templet.

Hva kan statsråden bidra med for å få ryddet opp i forholdene?

Statsråd Grete Faremo: Oslo politikammer opplyser at det er iverksatt tiltak som etter politikammerets vurdering er tilstrekkelig til å opprettholde ro og orden i miljøet ved sikh-templet på Alnabru. Politikammeret har således økt beredskapen når det nå avholdes møter i templet. Jeg finner det derfor ikke påkrevd å be om at det iverksettes ytterligere tiltak.

Rent generelt er jeg imidlertid bekymret over den økende tendensen til voldsbruk, og vi har derfor igangsatt en rekke storbytiltak mot vold.

Regjeringen har satt bekjempelse av voldskriminalitet opp som ett av tre hovedsatsingsområder for 1994, og det er avsatt 15 millioner kr til politiet og lensmannsetaten for å sikre en høy aktivitet på dette området. 5,5 millioner kr er øremerket Oslo politikammer, og målsettingen er å bekjempe vold i hovedstaden og skape trygghet for publikum. Dette oppnås gjennom målrettet, synlig og forebyggende politiinnsats mot uprovosert vold.

Jeg har også tro på at knivforbudet som ble innført i juni i fjor, er et viktig tiltak i arbeidet for å motvirke voldsbruk med kniv.

Øystein Hedstrøm (Frp): Jeg takker statsråden for svaret.

Det er godt å høre at det nå er iverksatt tiltak ved sikh-templet, for det er jamen på tide. Helt siden striden mellom hinduer og sikher i Punjab i 1984 har det vært bråk også ved templet i Alnabruveien, blant annet har det vært flere voldelige sammenstøt mellom de to gruppene i 1989.

Bråket den 26. desember 1993 startet da en gruppe på 30 - 40 sikher møtte opp på åstedet bevæpnet med stikkvåpen. Det kom til konfrontasjon med den gruppen som befant seg inne i templet. Disse stormet ut mot de utestengte sikhene - også de bevæpnet. Dette er bekreftet av en politimann som befant seg på åstedet. En kan av det slutte at knivforbudet ikke respekteres. Videre hevdes det at templet benyttes til langt mer enn religiøse aktiviteter og skal være fullt av våpen. Mener statsråden det kan være aktuelt å undersøke dette nærmere?

Statsråd Grete Faremo: På et så konkret spørsmål synes jeg det er riktig bare kort å bemerke at det ikke er statsråden som forestår den konkrete etterforskning, og heller ikke vurderer hvilke konkrete tiltak som bør settes i verk.

Det jeg prøvde å få fram i svaret mitt, er at Oslo politikammer allerede har forsterket innsatsen og altså økt beredskapen når det avholdes møter i templet, og at det derfor fra statsrådens siden ikke har vært aktuelt å be om at det iverksettes ytterligere tiltak. Gjennom de endringer av lover og regler som vi har foretatt, og gjennom de forsterkninger vi har fått også økonomisk, mener jeg vi har en mer aktiv bekjempelse av voldskriminaliteten.

Øystein Hedstrøm (Frp): Jeg takker statsråden for svaret på tilleggsspørsmålet. Det er riktig at statsråden ikke iverksetter tiltak på dette området, men når det har vært bråk der i så mange år, syntes jeg jeg ville poengtere det også her.

Konflikten mellom forskjellige grupperinger har medført at noen blir utestengt fra templet fordi andre har overtatt styringen med makt. I denne situasjonen må også skattebetalerne bidra med midler. Det hevdes også at statstilskudd blir benyttet til støtte for terroraksjoner utenlands. Vil statsråden vurdere stans i utbetaling av tilskudd som et tjenlig virkemiddel inntil forholdene er brakt i orden?

Statsråd Grete Faremo: Dette var et konkret spørsmål om hvilke tiltak som er satt inn i forhold til å styrke ro og orden rundt sikh-templet, og det har jeg redegjort for i svaret mitt.

Voldskriminaliteten bekymrer både justisministeren og Regjeringen så sterkt at vi mener det er riktig å sette inn forsterkede tiltak i 1994. Vi har derfor, som jeg nevnte, både gjennom lovvedtak og gjennom flere penger lagt opp til en mer aktiv bekjempelse av voldskriminaliteten.

Det spørsmålet som ble reist nå i siste runde, opplever jeg som et spørsmål som bør behandles for seg.

: