Stortinget.no

logo
Hopp til innhald
Til framsida

Stortinget - Møte onsdag den 9. februar 1994

Dato:
Tilbake til spørjetimen

Spørsmål 13

Einar Steensnæs (KrF): Jeg tillater meg å stille følgende spørsmål til samferdselsministeren:

Det er et sterkt behov for en bedre tilrettelegging av kollektivtransporten på Nord-Jæren. Kapasiteten på Jærbanen er sprengt, og NSB utreder nå mulighetene for dobbeltspor mellom Stavanger og Sandnes.

Hvordan vil statsråden følge opp arbeidet med dette viktige prosjektet?

Statsråd Kjell Opseth: For å bøte på kapasitetsproblema på Jærbanen er det avsett 7 millioner kr til bygging av nytt kryssingsspor på Hinna i 1994.

Når det gjeld planar om bygging av dobbeltspor på strekninga Stavanger-Sandnes, har NSB sett i verk eit arbeid med ei grovskisse av prosjektet. Arbeidet med ein hovudplan er ikkje starta opp, og NSB har heller ikkje teke stilling til om planarbeidet skal startast opp i 1994. Det er difor ikkje lagt fram noko kostnadsoverslag for prosjektet.

Prosjektet er ikkje omtalt og prioritert i Norsk jernbaneplan for perioden 1994-97. Etter mi vurdering kan spørsmålet om bygging av dobbeltspor på strekninga Stavanger-Sandnes tidlegast bli vurdert i samband med rulleringa av jernbaneplanen for perioden 1998-2001.

Einar Steensnæs (KrF): Jeg takker statsråden for svaret, som var utfyllende og greit nok.

Jeg er klar over at dette ikke er tatt inn i gjeldende jernbaneplan. Nord-Jæren er et av de tettest befolkede områdene i landet vårt og har en struktur som burde gjøre det veldig interessant og velegnet for en utbygging av jernbanen. Det viser seg nå at utviklingen har gått veldig fort - kanskje fortere enn det planene har klart å fange opp. Noe bør derfor skje om ikke altfor lenge. Jeg antar at planleggingsbehovet er slik at en trenger tiden fram til 1998 og rullering av jernbaneplanen.

Men de prioriteringer som ligger inne i gjeldende jernbaneplan, må jo også gjennomføres. Jeg vil derfor anta at det behovet som er påpekt, må få en selvstendig vurdering og prioritering og ikke fortrenge andre prioriterte prosjekter som fins i fylket. Er statsråden enig i en slik vurdering?

Statsråd Kjell Opseth: Det er rett som representanten Steensnæs seier, at det har vore ei gledeleg utvikling i transportarbeidet med jernbane mellom Sandnes og Stavanger. Det er spesielt gledeleg fordi NSB nettopp satsar på å få den utviklinga, og det har faktisk blitt ei utvikling som er større enn det som var rekna med.

Når det gjeld dei prioriteringane som ligg inne, det vere seg i jernbaneplanen eller vegplanen i Rogaland, blir dei følgde opp, dersom det ikkje skulle dukke opp andre føresetnader enn dei som låg til grunn då desse prioriteringane blei gjorde. Pr i dag kjenner ikkje eg til at det har skjedd.

: