Stortinget - Møte onsdag den 23. februar 1994

Dato: 23.02.1994

Tilbake til spørjetimen

Spørsmål 26

Kristin Krohn Devold (H): Jeg tillater meg å stille følgende spørsmål til miljøvernministeren:

Selskapet Ocean Guard A/S fra Vestlandet har i samarbeid med SINTEF utviklet et konsept « Oil Guide » for oppsamling av olje fra skipsvrak, og ønsker norske myndigheters tillatelse til å anvende denne teknologien.

Hva vil statsråden gjøre for å medvirke til at « Oil Guide » nå kan prøves ut på eksisterende forurensningskilder og derved gis så vel nasjonale som internasjonale markedsmuligheter?

Statsråd Thorbjørn Berntsen: Jeg fikk for en tid tilbake en henvendelse fra stortingsrepresentant Astrid Marie Nistad om samme saken, og jeg har også fått oversendt en del materiale vedrørende dette prosjektet, blant annet en demonstrasjonsvideo om denne tekniske løsningen.

Selskapet Ocean Guard A/S har tidligere også forelagt sitt « Oil Guide »-konsept for Statens forurensningstilsyn, blant annet med tanke på mulig anvendelse i forbindelse med tømming av « Blucher ». SFT har med støtte fra to uavhengige eksperter vurdert prosjektet som godt, men trolig noe begrenset i forhold til anvendelse på « Blucher ».

Arbeidet med tømming av « Blucher » er imidlertid nylig blitt lyst ut i en offentlig tilbuds-/anbudsrunde i tråd med reglene for innkjøp i staten. Dersom Ocean Guard A/S leverer et anbud, er det helt klart at forslaget vil bli vurdert på lik linje med de øvrige anbud som måtte komme inn før en eventuell avgjørelse med hensyn til aktuelle tømmekontraktører blir truffet.

Arbeidet med å utrede og eventuelt gjennomføre en tømmeoperasjon på « Blucher » er den høyest prioriterte oppgaven fra myndighetenes side når det gjelder arbeidet med skipsvrak i 1994 og 1995. SFT har imidlertid i samarbeid med Bergens Sjøfartsmuseum kartlagt over 2000 skipsvrak langs norskekysten, hvorav 13, som ble vurdert som spesielt utsatte med tanke på oljesøl, ble tilstandsundersøkt i 1993. Når arbeidet med « Blucher » er gjennomført, vil det være aktuelt å gå videre med disse vrakene. SFT har vurdert « Oil Guide »-konseptet som interessant i denne sammenheng. Hvorvidt det er aktuelt med nærmere utprøving av konseptet på aktuelle vrak, må avgjøres i hvert enkelt tilfelle.

Kristin Krohn Devold (H): Jeg takker miljøvernministeren for svaret. Selskapet Ocean Guard har søkt

om å bli prekvalifisert for oljetømming av « Blucher », og jeg tolker derfor miljøvernministerens svar om at « Oil Guide » vil bli vurdert hvis de leverer inn anbud på jobben, som en positiv bekreftelse på dette. Men jeg har følgende tilleggsspørsmål: « Oil Guide » kan også være interessant sammen med andre tømmeløsninger som en ekstra sikkerhet, og vil miljøvernministeren også vurdere en slik mulighet, hvis et annet hovedkonsept velges for selve oppdraget for « Blucher »?

Statsråd Thorbjørn Berntsen: Tømmingen av « Blucher » er et usedvanlig komplisert teknisk foretagende. Det har vært arbeidet lenge og grundig med å finne fram til metoder for å lokalisere oljesølet og også en metode for å få oljen opp uten at det skaper problemer. Det er jo store mengder ammunisjon og sprengstoff om bord, og det er også en krigskirkegård med over 1000 tyske soldater som omkom den gang. Vi må på samme måte som hittil stole på at SFT, som er operatør her sammen med Det norske Veritas, finner de metoder som er best. Det er de faglige myndighetene som er nødt til å vurdere hva som er best, og jeg kan således ikke på politisk grunnlag bryte inn å bestemme om det finnes noe som er bedre, hvis jeg ikke er helt sikker på at det er det. (Presidenten klubber.) Så det må vi overlate til dem som har greie på det. (Presidenten klubber gjentatte ganger.) Jeg måtte bare trekke pusten innimellom.

Presidenten: Talebegrensningen gjelder også statsråder.

Kristin Krohn Devold (H): Jeg vil takke miljøvernministeren også for det svaret, og i hvert fall konstatere at han ikke utelukker at man kan bruke en kombinasjon av flere løsninger for å tømme « Blucher ».

Det er et generelt problem at altfor få norske ideer bringes frem til ferdig utviklede produkter som kan omsettes i et marked, og det var også bakgrunnen for at jeg opprinnelig rettet dette spørsmålet til næringsministeren. Miljøteknologi har ved flere anledninger vært et satsingsområdet for næringsutvikling, også fra de politiske myndigheters side. Og « Oil Guide » er nå i en fase der myndighetenes medvirkning til utprøving og videreutvikling av konseptet kan sikre patentet fremtidige markedsmuligheter i og utenfor Norge. Kan miljøvernministeren bekrefte at også dette næringsutviklingsperspektivet vil ligge til grunn når departementet i fremtiden skal vurdere de enkeltsøknader som måtte komme?

Statsråd Thorbjørn Berntsen: Ja, det kan jeg bare svare bekreftende på. Vi har jo en del midler som bevilges og brukes over SFTs budsjett nettopp til utvikling av ny og bedre miljøteknologi. Og det er mange interessante ting som kommer opp. Men det kommer jo også opp - får jeg greie på - forslag og løsninger fra noen som har funnet opp hjulet for n'te gang, og også kruttet for n'te gang. Så det viser at det er stor spennvidde i forslagene fra dem som mener de har nye løsninger på kompliserte miljøteknologiske problemer. Men alt blir vurdert.

Presidenten: Vi går tilbake til spørsmål 4.