Stortinget - Møte onsdag den 16. mars 1994

Dato: 16.03.1994

Tilbake til spørjetimen

Spørsmål 23

Lars Sponheim (V): Jeg vil få stille følgende spørsmål til finansministeren:

En artikkel i Forbrukerrapporten viser at det ikke er mulig for folk flest å sammenligne forsikringsvilkår fra selskap til selskap.

Vil statsråden ta initiativ til at selskapene må benytte felles grenser på flest mulig av forsikringsvilkårene unntatt pris?

Statsråd Sigbjørn Johnsen: Jeg antar at representanten Sponheim i sitt spørsmål sikter til omtalen av forsikringsbransjens arbeid med felles oppgjørsregler for boligforsikringer i Forbrukerrapporten nr 1 av i år.

Fastsettelsen av forsikringsvilkår ligger i utgangspunktet innenfor forsikringsselskapenes forretningsmessige handlefrihet. På dette grunnlaget skal myndighetene overvåke og påse at de vilkår som benyttes, er rimelige og oversiktlige.

Generelt vil standardisering av forsikringsvilkår ofte kunne bidra til å fremme konkurransen i forsikringsmarkedet ved at det virkelige innholdet i forsikringsproduktene på den måten blir klargjort for kunden slik at det også blir lettere for kunden å sammenligne ulike tilbud. På den annen side må ikke standardiseringen av vilkår gå så langt at det vanskeliggjør en konkurranse om andre vilkår enn prisen og muligheten for å tilpasse forsikringsvilkårene etter kundenes ulike behov for forsikringsdekning. Dette må det tas hensyn til når det gjelder et ønske om at selskapene må benytte felles grenser på flest mulig forsikringsvilkår utenom pris.

Når det gjelder den konkrete saken som er omtalt i Forbrukerrapporten om standardisering av oppgjørsbestemmelser for boligforsikringer, mener jeg dette dreier seg om vilkår av en slik art at det ville gjøre det lettere for forsikringskundene å sammenligne tilbud og dermed fremme konkurransen mellom selskapene om forsikringsnæringen kan enes om felles vilkår. Jeg vil på denne bakgrunn be Norges Forsikringsforbund orientere om status i arbeidet med å harmonisere oppgjørsreglene for boligforsikring og så komme tilbake til denne saken når slike og disse opplysninger foreligger.

Jorunn Ringstad: hadde her teke over presidentplassen.

Lars Sponheim (V): Jeg vil få takke finansministeren for svaret, som for boligforsikringsdelen var tilfredsstillende. Finansministeren bekrefter det som jeg også har fått opplyst, at det er i gang et samarbeid i Forsikringsforbundet som har kommet langt når det gjelder utarbeiding av et standard vilkårsett for villa/hjem-forsikring som omfatter alle forsikringsselskap og alle skal ha tilbud om. Sjølsagt bør de ha egne tilbud i tillegg. Jeg er enig med finansministeren i at det er best om bransjen sjøl kan ordne opp. Og med en slik kontakt fra finansministeren side og med de signaler som ligger i det, tror jeg det er fornuftig.

Jeg vil stille et tilleggsspørsmål: Vil finansministeren se på om ikke dette også bør gjelde bilforsikring? I en artikkel i Forbrukerrapporten er det referert til en del urimelige forhold også i den sammenheng. Kunne finansministeren tenke seg at det som nå skjer når det gjelder boligforsikring, også kunne overføres til bilforsikring, og vil han ta initiativ til det?

Statsråd Sigbjørn Johnsen: Den saksgangen jeg kan tenke meg, er at når vi får de opplysninger om boligforsikring som jeg altså vil be Forsikringsforbundet innhente, vil spørsmålet om boligforsikring spesielt bli tatt opp i den kontaktordningen som nå er opprettet mellom forsikringsnæringen, forbrukerinteressene gjennom Forbrukerrådet og Finansdepartementet. Det vil også der selvsagt være mulig - og jeg skal medvirke til det - at man også kan diskutere disse spørsmålene på noe mer generell basis.