Stortinget - Møte onsdag den 11. mai 1994

Dato: 11.05.1994

Tilbake til spørjetimen

Spørsmål 12

Einar Steensnæs (KrF): Jeg tillater meg herved å stille følgende spørsmål til kirke-, utdannings- og forskningsministeren:

De mange kirkebrannene den seinere tid har ført til at flere kommuner, utenfor ordinær prioritering, må ta opp lån for å finansiere nytt kirkebygg. Forsikringsoppgjøret strekker ofte ikke til for å gjøre det nye kirkebygget tjenlig for dagens formål og oppgaver. Dette vil bli en tung økonomisk belastning for kommunebudsjettet, særlig i de mindre kommunene.

Kan departementet være villig til å hjelpe disse kommunene, for eksempel ved tilskudd/rimelige lån fra Opplysningsvesenets fond eller særfond?

Statsråd Gudmund Hernes: Bruken av avkastningen av Opplysningsvesenets fonds midler er i dag bundet av lover og retningslinjer som ikke åpner for tilskudd til gjenoppbygging av kirkebygg etter brann eller andre ulykker. Avkastningen av eiendommer og kapital nyttes i henhold til nevnte regler hovedsakelig til vedlikehold og drift av fondets eiendommer, inkludert ca. 450 presteboliger.

Renteavkastningen av det såkalte Særfond II, som består av kjøpesummer for landbrukseiendommer og tomter solgt etter 1985, nyttes etter forutsetningene til kirkelige formål. Det legges særlig vekt på tiltak i menighetene og felleskirkelige tiltak som Kirkemøtet vedtar som satsingsområder. Slike områder er nå blant annet plan for dåpsopplæring, gudstjenestefornying, styring i menighetene og det økumeniske tiåret for kvinner. Rammen for tildeling av slike midler vil i år ligge på 12-15 mill. kr.

I forbindelse med moderniseringen av lovgivningen for Opplysningsvesenets fond vil departementet søke å oppheve de legale bindinger på bruken av avkastningen av fondets eiendommer og kapital, slik at det i nye retningslinjer for bruk av slike midler kan overveies å åpne for å gi begrensede tilskudd til gjenoppbygging av kirker etter brann. Departementet tar sikte på å fremme proposisjon til ny fondslovgivning neste år - altså i 1995.

Departementet vil nå som tidligere kunne yte rimelige lån av fondet til kommuner som er kommet opp i slike vansker som representanten Steensnæs nevner i spørsmålet. Lån til kommuner til kirkebygg ytes i dag til en effektiv rente på 6,5 pst. p.a. Slike lån vil også kunne gis med en avdragstid tilpasset kommunenes ønsker, eventuelt kan det også avtales avdragsfrie perioder.

Einar Steensnæs (KrF): Jeg takker statsråden for svaret, som var meget positivt og meget gledelig. Det betyr at departementet nå har en strategi for å komme i møte det forslaget som også nevnes i NOU 1989:7, Den lokale kirkes ordning. Her foreslås det at kommunene og staten sammen tar ansvaret for investering i reising av nye kirkebygg, og videre foreslås det blant annet at staten skal dekke minst 40 pst. av tilskudd til reising av slike nye kirker.

Jeg går ut fra at statsråden vil ha dette forslaget i bakhodet når han vurderer endringen av anvendelse av avkastning på Opplysningsfondets midler. Jeg vil bare spørre statsråden når det gjelder lånene: Har statsråden tanker om hvilke lånerammer som vil kunne bli aktuelle i forhold til disse kirkebyggene, og hvordan vil utlånsrenten være i forhold til markedsrenten?

Statsråd Gudmund Hernes: Det må være et tentativt svar jeg gir i dette tilfellet.

Som representanten Steensnæs er kjent med, ligger den renten som her ytes til kirkebygg, på 6,5 pst. Det er et par prosent under den rentesats man har benyttet i Husbanken til nå. Samtidig skal det også være et visst samsvar mellom de midler som man låner ut fra disse fond, og den avkastning det gir, for å sikre fondet, slik at her er det en avveining som må ses i forhold til den markedsrenten som ellers gjelder. Jeg tror derfor dette er noe som en bør komme tilbake til og drøfte i forbindelse med fremleggelsen av den proposisjonen som jeg nevnte.

Einar Steensnæs (KrF): Bare et kort oppfølgingsspørsmål som jeg ikke fikk tid til i den forrige runden. Det gjelder oppfølging overfor de kommunene som nå er i gang med planer om å reise nye kirker til erstatning for dem som brant ned. Finnes det noen plan for oppfølging og informasjon overfor de kommunene som nå sitter med slike byggeplaner?

Statsråd Gudmund Hernes: Meg bekjent finnes det ikke noen spesiell informasjonsplan. Men jeg går ut fra at siden pressen også dekker denne spørretimen, vil det i seg selv bidra til at de kommuner som har interesser på dette området, også blir informert om mulighetene som ligger i dagens fond, og de lånemuligheter som der er inne.