Stortinget - Møte onsdag den 25. mai 1994

Dato: 25.05.1994

Tilbake til spørjetimen

Spørsmål 16

Bjørn Hernæs (H): « Etter en ellers strålende feiring av nasjonaldagen måtte Kveldsnytt 17. mai 1994 fastslå at « Oslo ser ut som en svinesti ». Dette opprører alle, ikke minst de som har måttet bruke natten til å rydde etter forsøplingen.

Siden Oslo selv ikke synes å kunne hanskes med uvesenet, hva kan justisministeren bidra med for å gjøre hovedstaden mer presentabel neste 17. mai? »

Statsråd Grete Faremo: Som det har fremgått i media, synes hærverket og forsøplingen i Oslo i år å ha vært spesielt preget av såkalt konfettispray og snøspray. Konfetti inneholder etter det jeg har fått opplyst, et isoporlignende stoff som stivner øyeblikkelig når det kommer ut av boksen. Stoffet kleber ikke, og gjør ingen skade.

Snøspray er av den typen som brukes på vinduer og juletrær i forbindelse med julen. Når dette stoffet stivner - i løpet av få minutter - blir det plastlignende og er nesten umulig å fjerne. Begge spraytypene selges vanligvis i leketøyforretninger, bok- og papirhandlere og hobby- og isenkramforretninger. 17. mai ble de solgt vesentlig fra tilfeldige stands. Denne sprayingen er altså ikke tagging, men problemstillingene er på de fleste områder sammenfallende.

Tagging var oppe i Stortingets spørretime den 2. mars i år, og jeg redegjorde den gang blant annet for straffbarhet, straffeutmåling og erstatningsansvar. Rettslig sett gjelder de samme rammer for det hærverket som ble utøvd denne 17. mai. Spraying med konfetti og snøspray anses som skadeverk som rammes av straffeloven § 291. Er skadeverkene omfattende, rammes de av bestemmelsen i straffeloven § 292 om grovt skadeverk.

Oslo politikammer opplyser at politiet beslagla et større antall spraybokser av forskjellige typer i løpet av 17. mai. Beslagene ble gjort både fra selgere og fra sprayere. Det er til nå innlevert tre anmeldelser for ulovlig gatesalg av spraybokser og ellers mottatt 300-350 anmeldelser, men det er for tidlig til at man har nærmere oversikt over type saker.

Et sterkt engasjement hos alle involverte parter gjennom hele året mot ulike former for hærverk er viktig beredskap, og et slikt forsterket engasjement og innsats mot tagging gjorde jeg altså grundig rede for den 2. mars fra denne talerstolen.

Denne formen for hærverk mot både personer og eiendom kan like lite som vanlig tagging bekjempes av politiet alene, spesielt ikke en dag som 17. mai.

Jeg har fra avisene registrert at også kommunale myndigheter er opptatt av hva man kan gjøre med dette problemet. Gatesalg krever også kommunal tillatelse etter handelsvedtektene når det skjer fra kommunal grunn.

Det er viktig at det opprettholdes et nært samarbeid mellom politi, hjem, skole og kommunale myndigheter. Som jeg gav uttrykk for i Spørretimen den 2. mars, viser Oslo kommune et sterkt engasjement for bedret samordning og styrket innsats mot taggerproblemet. Dette borger for god, helhetlig innsats, der politikammeret vil være en sentral medspiller. Og som jeg uttalte om taggingen, vil jeg aktivt støtte og bygge opp under de tiltak som nå er i gang, og det helt nødvendige samarbeidet mellom alle berørte parter.

Bjørn Hernæs (H): Med presidentens tillatelse vil jeg gjerne takke statsråden for svaret, som jeg saklig sett ikke har noen innvendinger mot - tvert imot, det er slik som det er. Problemet er bare at forsøplingen av Oslo har vært et stadig problem i forbindelse med 17. mai - og for så vidt også ellers - i de siste årene. Sterkt engasjement har dessverre vist seg ikke å være nok.

Jeg skal ikke prøve å foreta en gjennomgang av hvem som har ansvaret for dette, men jeg har lyst til å komme med bare ett eksempel i forhold til alle de historier vi har fått, og fortelle hva som hendte her utenfor Stortinget. En eldre kvinne i sin peneste 17. mai-stas stod her fullstendig sønderknust og var tilgriset over briller og hår og hele seg av spray, og hadde bare én tanke: Hvordan skal jeg komme ut av sentrum på nasjonaldagen vår?

Dette kan ikke fortsette. Og min ærbødige påstand er at hvis man ikke gjør noe med det, kommer dette til å være akkurat likedan neste 17. mai. Jeg tillater meg derfor å komme med følgende tilleggsspørsmål til statsråden: Kan hun tenke seg å ta initiativ til en form for et samarbeidende råd mellom de forskjellige parter - politiet, Oslo kommune, 17. mai-komiteen og myndighetene på hennes nivå?

Statsråd Grete Faremo: Det er nettopp økte ressurser og bedre samordning som er stikkord for den innsatsen som nå iverksettes både fra kommunens side og fra politiets side, og vi har et ønske om en bedre forebyggende innsats i tillegg til en rask etterfølgende innsats. Det initiativet som representanten Hernæs etterlyste, kan jeg opplyse at allerede er tatt. Det er etablert et koordineringsråd hvor både Oslo kommune, Justisdepartementet, Oslo politikammer, handelsstanden og interesserte parter for øvrig deltar.

Bjørn Hernæs (H): Jeg vil takke for svaret.

Dette høres meget bra ut. Nå er det jo slik da at det er på resultatene vi skal bedømmes alle sammen. Jeg tar etableringen til etterretning og gleder meg til at jeg skal slippe å gjenta spørsmålet umiddelbart etter 17. mai neste år.