Stortinget - Møte onsdag den 7. desember 1994

Dato: 07.12.1994

Tilbake til spørjetimen

Spørsmål 21

Øystein Hedstrøm (Frp): Jeg har følgende spørsmål til helseministeren:

Ved alders- og sykehjemmene i Haugesund blir det praktisert en tvungen undertøy- og pyjamasordning som betales av beboerne i tillegg til bokostnadene. Fylkesmannen som tilsynsorgan har ved flere anledninger tatt opp ordningen og henvendt seg til kommunen uten å få svar.

Mener statsråden at kommunens trusetvang er i tråd med beboernes rett til selvbestemmelse?

Statsråd Werner Christie: Det er forskrift om vederlag for opphold i institusjon som regulerer betaling for opphold i alders- og sykehjem. Betalingen skal dekke alle utgifter som har sammenheng med den nødvendige pleie og omsorg i institusjonen. Til dette kommer også vask av klær. Kommunen kan dermed ikke kreve ekstra betaling for undertøy eller nattøy.

En ordning som tvinger beboerne i alders- og sykehjem til å bruke bestemte klær, er klart ikke i tråd med beboernes rett til selvbestemmelse. Den er også i strid med loven.

Jeg legger derfor til grunn at kommunen tar fylkesmannens påpekning til etterretning og endrer sin praksis i overensstemmelse med lov og forskrift.

Øystein Hedstrøm (Frp): Jeg takker statsråden for svaret. Det er gledelig at han nå skjærer gjennom denne saken som har ridd Haugesund kommune i måned etter måned uten at kommunen har foretatt seg noe som helst, og det har jo mye å si når det gjelder umyndiggjøring og uniformering av eldre mennesker når de plasseres på en institusjon og tas ut av sitt tilvante miljø.

Når denne ordningen nå bekreftes å være ulovlig, og det er betalt inn relativt store beløp - jeg har regnet på dette - vil det da kunne bli snakk om tilbakebetaling til beboerne ved institusjonene i Haugesund?

Statsråd Werner Christie: Dette er et spørsmål som bør vurderes i forlengelsen av denne saken, og det er en vurdering som kommunen selv først og fremst bør gjøre, siden det er den som har praktisert reglene på denne ikke tilfredsstillende måten. Jeg forutsetter at dette da blir vurdert i sammenheng med fylkesmannens behandling av saken.