Stortinget - Møte onsdag den 7. desember 1994

Dato: 07.12.1994

Tilbake til spørjetimen

Spørsmål 23

Inga Kvalbukt (Sp): Jeg vil stille følgende spørsmål til nærings- og energiministeren:

Ved mange damanlegg mangler fortsatt beredskapsplan for vassdragsulykker.

Hva vil statsråden gjøre for at sikkerhetskravene på dette området følges opp?

Statsråd Jens Stoltenberg: Det operative ansvaret for arbeidet med sikkerheten knyttet til damanlegg er lagt til Norges vassdrags- og energiverk, NVE. NVE vurderer tilstanden generelt ved norske dammer for å være betryggende. Det arbeides imidlertid for tiden med ombygging av eldre dammer, slik at de får en standard som oppfyller kravene i damforskriftene av 1981.

Våren 1993 påla NVE landets dameiere å utarbeide og fremlegge beredskapsplaner for vassdragsulykker innen 1. september 1994. Pålegget er en følge av at Norge i de senere årene har opplevd uværssituasjoner med ekstreme vindstyrker, stor nedbør, flom og ras. Slike forhold må tas i betraktning når myndighetene fastlegger beredskapen mot dambrudd.

Arbeidet med beredskapsplaner er samtidig et ledd i NVEs arbeid med å øke sikkerheten i vassdrag og er i tråd med krav om sikkerhetsplaner i samfunnet generelt. NVE har fulgt opp pålegget om beredskapsplaner med omfattende informasjonstiltak til bransjen.

Etter fristens utløp har NVE gjennom stikkprøver erfart at ikke alle dameiere er ferdige med sine beredskapsplaner. NVE ber i disse dager samtlige dameiere om å rapportere om status i arbeidet med beredskapsplanene. NVE er innstilt på å benytte de sanksjonsmidler som loven gir for at de planer som ennå ikke er ferdige, kommer på plass med det første.

I 1995 vil NVE følge opp denne siden av beredskapsarbeidet ved å sørge for at dameierne gjennomfører øvelser for å få innpasset beredskapsplanen i organisasjonen.

Inga Kvalbukt (Sp): Jeg takker statsråden for svaret. Det viser at det pågår et arbeid på området, og det er jeg glad for.

En ulykke på dette området har så enorme konsekvenser at ikke noe kan være overlatt til tilfeldighetene. Og innføringa av internkontrollprinsippet tror jeg er et gode som har ført til at det arbeides mer intensivt og målrettet både med analyse og planarbeid. Og det er de som kjenner detaljene, som har best innsikt for å utforme beredskapsplanene.

Men så er det store spørsmålet: I hvor stor grad blir dette arbeidet gjort? NVE har tilsynsmyndigheten og statsråden det politiske ansvaret, og statsråden sa i sitt svar at stikkprøver avdekker at det fremdeles mangler planer. Jeg har prøvd å få tak i en oversikt over hvem det er som har planer, og da oppdaget jeg at det finnes ingen samlet plan for våre 2500 damanlegg. Jeg finner det svært betenkelig at det ikke foreligger en slik samlet oversikt, og jeg vil spørre statsråden om hva han vil gjøre med det.

Statsråd Jens Stoltenberg: I svaret mitt sa jeg at NVE i disse dager ber samtlige - det vil da si alle - dameiere om å rapportere om status i arbeidet med beredskapsplanene. Når NVE får dem, vil man også ha en fullstendig oversikt, og på det grunnlag er NVE innstilt på å benytte de sanksjonsmidler som loven gir, blant annet tvangsbøter, for å sikre at de planene som ennå ikke er ferdige, kommer på plass så raskt som mulig.

Inga Kvalbukt (Sp): Jeg takker igjen statsråden for svaret, og jeg er svært glad for at han sa at han er villig til å stille makt bak kravene om skikkelige beredskapsplaner.

Det ble sagt tidligere at det er bra standard på våre damanlegg. Det tror egentlig jeg også, men det vi kanskje også skal være klar over, er at nå begynner veldig mange dammer å bli gamle, og at de er utsatt for kanskje større slitasje enn det vi reknet med da de ble bygd. Jeg vet at for Røssåga kraftverkene har man reknet med at det skulle tappes gjennom lukene hvert 15. år. Det har vist seg at det har skjedd mye oftere enn beregnet. Det har delvis vært tappet to ganger årlig, både vår og høst, og det er klart at det vil føre til en mye større slitasje enn det en først hadde reknet med. Når det gjelder stikkprøvene fra vassdragstilsynet innen NVE, vet vi at det er ti inspektører som skal ta alle kontrollene, og av de store damanleggene skal det foregå rutinemessig kontroll hvert 4. år. Slik jeg vurderer det, må jo kapasiteten være altfor liten når ti inspektører skal bruke litt av sin tid på alt dette. Har statsråden noe syn på det?

Statsråd Jens Stoltenberg: Jeg er glad for at representanten Kvalbukt er glad for det svaret jeg gav, så da er vi glade begge to, og det er fint.

Det andre er at vi baserer oss på en kombinasjon av egenkontroll og stikkprøver. I denne saken - hvor jeg er enig i at det handler om et svært viktig spørsmål, som hvis det ikke følges opp på en god måte, kan føre til veldig alvorlige ulykker - har vi også bedt om at samtlige rapporterer inn. Det betyr at det ikke bare er de ti inspektørene som skal ha ansvaret for dette, det innebærer at man i realiteten får en totalgjennomgang av i hvilken grad de ulike dameierne har fulgt opp det pålegg NVE tidligere har sendt ut. Og det synes jeg er en tilfredsstillende oppfølging av det pålegget.

Presidenten: Med dette er sak nr. 1 på kartet ferdigbehandla.