Stortinget - Møte onsdag den 1. februar 1995

Dato: 01.02.1995

Tilbake til spørjetimen

Spørsmål 27

Paul Chaffey (SV): Jeg vil be handelsministeren besvare følgende spørsmål:

Regjeringens nye opplegg for import fra u-land vil redusere importen av mange viktige u-landsprodukter. Importen av grønnsakblandinger fra Zimbabwe og honning fra Guatemala og Mexico vil begrenses kraftig fordi disse landene ikke er MUL-land og varene ikke er inkludert på GSP-listen.

Hva vil Regjeringen gjøre for å opprettholde denne importen, og hvilken økonomisk støtte vil Regjeringen gi for å identifisere nye produkter og leverandørland i MUL-kategorien?

Statsråd Grete Knudsen: La meg først slå fast at det ikke er riktig at Regjeringens nye opplegg for import fra u-land vil redusere importen av mange viktige u-landsprodukter. Det er det motsatte som er tilfellet. Den midlertidige ordningen som er iverksatt fra 1. januar 1995, gir mange nye muligheter for import av varer fra u-land, og da i første rekke fra de minst utviklede land - MUL-landene. Overfor de øvrige u-landene er det i en interimsperiode gitt tollreduksjon på en del sensitive varer. Regjeringen arbeider imidlertid med ytterligere forbedringer i importbetingelsene for øvrige u-land, blant annet for kjøtt og grønnsaker. Disse endringene vil komme i den endelige GSP-ordningen som planlegges iverksatt fra 1. mars 1995.

Når det gjelder Regjeringens innsats for å identifisere nye produkter og leverandørland i MUL-kategorien, vil dette arbeidet bli intensivert i tiden fremover. Regjeringen anser det som svært viktig å bistå disse landene med faglig og finansiell bistand, slik at de blir i stand til til å utnytte de nye markedsmulighetene som nå er gitt. Vi vil legge vekt på å bruke alle de virkemidler vi har innenfor bistanden, som landprogrammene, regionsbevilgningene og næringslivsordningene. Bistand vil bli gitt i form av støtte til opplæring av eksportører og myndigheter i disse landene, produktutvikling, markedsanalyser osv. for å tilpasse produktene til det norske markedet. NORIMPOD foretar nå en nærmere kartlegging av de nye mulighetene som er gitt for større import fra de aller fattigste u-landene.

Paul Chaffey (SV): Jeg har ingen problemer med å være enig i Regjeringens målsetting her, som er økt import fra utviklingsland og et tollregime som gir utviklingsland fordeler på bekostning av industriland. Det var noe en del av oss bad om under EU-kampen, og som er blitt mulig fordi vi ikke underlegger oss EUs felles handelspolitikk.

Det høres fint ut - på papiret - at 48 av de fattigste landene i verden nå har fått disse fordelene. Problemet er at disse absolutt fattigste landene i verden ikke har all verdens varer å selge, og at noen av de varene vi tidligere tok inn med det handelsregimet vi hadde, og som har vært i norske butikker, nå blir stengt ute. Den lille importen vi har hatt av bearbeidede landbruksprodukter, blant annet grønnsakblandinger fra Zimbabwe, faller altså ut.

Så mitt oppfølgingsspørsmål er: Vil handelsministeren sørge for at disse u-landsvarene som nå er innarbeidet i det norske markedet, ikke forsvinner som et resultat av den nye ordningen?

Statsråd Grete Knudsen: Når det gjelder de produktene representanten Chaffey nevnte her, er det slik at også de står på GSP-listene. Den tollfrie importen av for eksempel honning fra Guatemala og Mexico fortsetter under den midlertidige ordningen innenfor en tollkvote på 192 tonn som en utvidet kvote i forhold til tidligere kvoter.

Representanten Chaffey nevnte også import av grønnsakblandinger. Der gir også den midlertidige GSP-ordningen 50 pst.tollreduksjon på slike produkter fra u-land utenom MUL-landene. Så svaret på spørsmålet til Paul Chaffey er ja.

Paul Chaffey (SV): Så vidt jeg skjønner, er problemet når det gjelder det siste, at en 50 pst. tollreduksjon i forhold til en svært høy tollsats gir en dårligere markedsadgang enn den kvote- og auksjonsordningen man hadde før. Men hovedproblemet er jo likevel at de minst utviklede landene i verden har veldig få varer å selge som det fins et marked for i Norge, hvis man ikke utelukkende skal basere seg på for eksempel fôrimport - og vi er vel enige om at det ikke er det som må være målet. Målet må være å importere bearbeidede varer fra utviklingslandene, og da må man gjøre disse varene kjent for dem som selger varer i Norge, man må identifisere varene. Handelsministeren sa en del om det i slutten av sitt svar, som jeg tolker som positivt, men for å bli helt sikker på dette: Betyr det at man nå skal identifisere nye varer, at man vil bruke langt mer ressurser på det enn man i dag gjør gjennom NORIMPOD, som er en nokså beskjeden bevilgning i forhold til det man for eksempel bruker på norsk næringslivs satsing i u-landene?

Statsråd Grete Knudsen: Svaret på det spørsmålet er også ja. Vi vil bruke ressurser på å identifisere de nye varene som kan komme på tale. Men med de endringene som allerede er gjennomført i GSP-ordningen særlig overfor de fattigste landene, og med de tilleggsendringene som planlegges overfor de øvrige u-landene, vil u-landene samlet sett få langt bedre importbetingelser i Norge. Forholdene skulle derfor ligge godt til rette for en god økning i importen både fra de fattigste og de øvrige u-land.

Oddbjørg Ausdal Starrfelt: hadde her teke over presidentplassen.

Presidenten: Vi går så til spørsmål 31.