Stortinget - Møte onsdag den 1. februar 1995

Dato: 01.02.1995

Tilbake til spørjetimen

Spørsmål 8

Ingvald Godal (H): Eg vil gjerne få lov til å stille fylgjande spørsmål til miljøvernministeren:

16. februar 1994 sa statsråden at ein i løpet av 1994 ville avslutte ei fagleg vurdering av måtar for fullkalking av innsjøen Nisser. Løyvinga til kalking vart monaleg auka for inneverande år.

Kan ein no koma i gang med kalking av Nisser?

Statsråd Thorbjørn Berntsen: Siden i fjor vår har Direktoratet for naturforvaltning, Fylkesmannens miljøvernavdelinger i Telemark og Aust-Agder og kommunene langs Arendalsvassdraget vært i gang med en faglig vurdering av kalkingsbehovet og ulike måter å gjennomføre kalkingstiltak på i Arendalsvassdraget. Dette arbeidet vil bli avsluttet i løpet av februar 1995 - altså i løpet av denne måned - og først deretter vil det bli tatt stilling til hvilke tiltak som kan gjennomføres fra og med 1995.

Fra myndighetenes side har eventuell kalking av Nisser vært sett i sammenheng med en plan for tiltak i hele vassdraget. I 1994 ble det gjennomført kalking av Nesvatn, en av de andre store innsjøene i vassdraget. Dette ble gjort ved kalking av flere innsjøer oppstrøms Nesvatn, og vil medføre gode forhold i hele denne greina av vassdraget. En mulighet som vurderes, er en tilsvarende fremgangsmåte for Nisser, der en kalker sidevassdrag som renner ut i innsjøen. Dette kan være en bedre strategi både økologisk og økonomisk, idet det vil gi gode leveforhold for fisk også i sterkt forsurede innsjøer ovenfor Nisser, samtidig som tilløpselvene til Nisser, som er gyteområder for aure, vil få tilbake en god vannkvalitet.

Ingvald Godal (H): Eg takkar for svaret, som eg synest er positivt. Men eg skulle gjerne hatt litt nærare greie på kor lang tid det vil ta før ein kan fatte denne avgjerda. Eg tenkjer då på den vurderinga som skal føretakast etter at dette arbeidet blir avslutta no i februar. Dersom statsråden kunne vera litt meir konkret på det, ville eg vera glad for det.

Statsråd Thorbjørn Berntsen: Det mest konkrete jeg kan si i den forbindelse, er « så raskt som mulig ». Nå driver Direktoratet for naturforvaltning i Trondheim i siste fase med en ny kalkingsplan for hele landet, hvor også dette er en del av vurderingene. Jeg skulle anta at dette arbeidet vil være avsluttet i løpet av iallfall de nærmeste par månedene. Noe mer konkret er det dessverre helt umulig for meg å si om det nå. Men det er sånn sett forholdsvis nært forestående.