Stortinget - Møte onsdag den 8. mars 1995

Dato: 08.03.1995

Tilbake til spørjetimen

Spørsmål 17

Magnar Sortåsløkken (SV): Jeg har følgende spørsmål til finansministeren:

Skattedirektoratet har bestemt at skogsmaskiner skal være fritatt for investeringsavgift. Utstyr som brukes med lavere mekaniseringsgrad, er belagt med investeringsavgift. Skattedirektoratets vedtak innebærer derfor en klar favorisering av skogsmaskiner. Resultatet er redusert sysselsetting i skogbruket og ubotelig skade på natur og kulturminner.

Vil finansministeren bidra til å ta miljø- og sysselsettingshensyn gjennom å sørge for at skogsmaskiner ilegges investeringsavgift?

Statsråd Sigbjørn Johnsen: Da får vi vende hjem igjen - i ordets rette forstand.

Som det fremgår av det svar som jeg gav til representanten Lundteigen i spørretimen den 22. februar, er egne driftsmidler som brukes til fabrikkmessig vareproduksjon, fritatt fra plikten til å svare investeringsavgift.

Skattedirektoratet har foretatt en ordinær fortolkning av begrepet « fabrikkmessig vareproduksjon » og funnet at skogsentreprenørvirksomhet med hogstmaskin som feller, kvister og kapper trær, i et konkret tilfelle var omfattet av fritaket for investeringsavgift.

Det er som kjent ikke Skattedirektoratet, men Stortinget som har bestemt at driftsmidler til bruk ved fabrikkmessig vareproduksjon, er fritatt fra plikten til å svare investeringsavgift.

Det gjelder i dag en rekke unntak fra plikten til å svare investeringsavgift som ikke nødvendigvis gir samfunnsøkonomisk optimale løsninger i hvert enkelt tilfelle.

Regjeringen foreslo overfor Stortinget så sent som i forbindelse med salderingsproposisjonen at en generelt burde trappe ned investeringsavgiften. På sikt vil det være et mål for Regjeringen å avskaffe avgiften, og det vil være lite aktuelt å fremme forslag om å avgiftsbelegge driftsmidler som i dag er fritatt fra plikten til å svare investeringsavgift.

En slik nedtrapping av investeringsavgiften vil videre bli sett i sammenheng med endringer i andre skatter og avgifter, herunder miljøavgifter. Spørsmålet om såkalte « grønne skatter » vil bli utredet i et nylig nedsatt utvalg.

Departementet vil i forbindelse med budsjettarbeidet for 1996 vurdere spørsmålet om eventuelt fritak for investeringsavgift på utstyr som nyttes til manuell skogsdrift.

Magnar Sortåsløkken (SV): Jeg takker statsråden for svaret. Både statsråden og jeg kommer fra Hedmark, landets største skogbruksfylke, og der er det spørsmålet som jeg har tatt opp, et meget viktig tema.

Det som nå skjer, er at en arbeidsintensiv produksjonsform blir diskriminert i forhold til en driftsform som krever få ansatte. Åtte tradisjonelle skogsarbeidere må til for å produsere like mye som én skogsmaskin. Både av hensyn til sysselsetting, natur og miljø burde det derfor være innlysende at en igjen må innføre investeringsavgift på skogsmaskiner. Rent samfunnsøkonomisk og i tråd med intensjonene for en grønn skattekommisjon burde det være helt innlysende, syns jeg, at finansministeren nå burde ta et initiativ for å gjeninnføre investeringsavgift på skogsmaskiner. I tillegg syns jeg at han burde vurdere å innføre krav om konsesjon på skogsmaskiner (presidenten klubber).

Tilleggsspørsmålet mitt blir da: Hvis statsråden er enig i dette, vil han da ta et slikt initiativ og vurdere (presidenten klubber) å gjeninnføre investeringsavgift og konsesjonsplikt på skogsmaskiner?

Presidenten: Presidenten vil gjøre oppmerksom på at også spørsmålet skal ligge innenfor ett minutt.

Statsråd Sigbjørn Johnsen: Når det gjelder en ordning med konsesjon på skogsmaskiner, hadde man det til - nå husker ikke jeg nøyaktig dato - muligens begynnelsen på 1980-tallet. Men jeg husker i hvert fall at jeg som stortingsrepresentant fra Hedmark i det angjeldende møtet i Lagtinget stemte imot opphevelse av konsesjonsordningen, men det ble altså vedtatt av Stortinget den gangen, dessverre. Det er ikke aktuell politikk i dag, så vidt jeg kan se, å gjeninnføre en ordning med konsesjon på skogsmaskiner.

Når det gjelder andre delen av spørsmålet, sa jeg for så vidt i mitt hovedsvar at det er lite aktuelt å foreslå å gjeninnføre investeringsavgift der den allerede er fjernet. Vi har valgt å legge oss på en litt annen tilnærming, blant annet har vi i løpet av de to siste årene foretatt en betydelig reduksjon i arbeidsgiveravgiften. Som et ledd i arbeidet til den grønne skattekommisjonen vil vi se på muligheten til å øke avgifter som er knyttet til bruk av miljøet, for på den andre siden å gjøre arbeidskraften billigere. Og som jeg også sa, er det min linje at vi i forbindelse med 1996-budsjettet vil vurdere å frita manuelle driftsformer for investeringsavgift der det er aktuelt, og å ilegge investeringsavgift for anskaffelse av eksempelvis motorsager, vinsjer m.v.

Magnar Sortåsløkken (SV): Jeg må heise ned igjen talerstolen hver gang finansministeren har vært her!

Jeg takker for tilleggssvaret. Som statsråden vet, er 1995 det europeiske naturvernåret, med hovedvekt på klassisk naturvern. Det som nå skjer, er altså svekket sysselsetting i skogen i tillegg til at skogsmaskiner gjør stor skade på natur og kulturminner. Det kan det ikke være noen tvil om.

Arbeiderpartiet, som SV, har full sysselsetting som en av sine viktigste saker. Vi skal stimulere til å ansette arbeidskraft. Jeg tror faktisk også at skogeiere er interessert i det. For dem er det et økonomisk og praktisk spørsmål.

Under forliket i forbindelse med budsjettbehandlingen i vinter fikk vi en avtale med Arbeiderpartiet når det gjelder bruk av investeringsavgift. Jeg vil be om at finansministeren ser på andre virkemidler enn å fjerne investeringsavgiften på manuell drift for å stimulere til bruk av den tradisjonelle skogsarbeideren.

Statsråd Sigbjørn Johnsen: Forskjell i høyde kan vel kanskje skyldes at jeg som ringsakssokning alltid har ment at det vokser bedre på Stavsjø enn i Moelv - men den var veldig lokal for resten av Stortinget, da.

Som representanten Sortåsløkken er jeg opptatt av å få en bedre utnyttelse av skogen, både som ressurs i industrien vår og ikke minst som en ressurs i bred miljømessig forstand. Men det er et spørsmål hvordan en skal stimulere til økt avvirkning. Eksempelvis å stimulere til økt bruk av manuell drift i skogen er et såpass stort tema at vi får forbeholde det til et utspill som eventuelt må komme fra landbruksministerens side. Men jeg har stor forståelse for de synspunkter som representanten Sortåsløkken her bærer fram, og som særlig går på de ofte skadelige miljøvirkninger som vi kan se ved en veldig sterk bruk av skogsmaskiner.