Stortinget - Møte onsdag den 15. mars 1995

Dato: 15.03.1995

Tilbake til spørjetimen

Spørsmål 11

Inge Myrvoll (SV): Jeg har følgende spørsmål til samferdselsministeren:

Gjennom VG har det blitt kjent at Telenor AS planlegger å legge ned 3.000 telefonkiosker. Dette er et klart brudd på Stortingets forutsetninger om et godt og likeverdig servicetilbud på landsbasis, da Televerket ble omdannet til AS.

Mener statsråden at Telenor AS skal beholde et servicenett over hele landet, og vil han gripe inn overfor Telenor AS for å hindre den varslede fjerningen av 3.000 telefonkiosker?

Statsråd Kjell Opseth: Det er ein del av Telenors samfunnsansvar å gje eit godt og likeverdig tenestetilbod over heile landet. Dette inkluderer også tilgang til telefonautomatar på offentlege plassar. Utviklinga av nye tenestetilbod, m.a. den sterke veksten i mobiltelefondekning og høgare dekningsgrad i det faste nettet, har redusert behovet for telefonautomatar i distrikta.

Telenor har i dag utplassert telefonautomatar i alle kommunar. Av om lag 7.000 automatar er det rundt 5.000 myntautomatar og 2.000 kortautomatar. Av myntautomatane er det om lag 1200 som isolert sett ikkje dekkjer sine kostnader. Telenor vurderer difor om ein bør leggje ned dei mest tapsbringande automatane og eventuelt erstatte dei med kortautomatar der dette kan vere eit akseptabelt tenestetilbod i lokalsamfunnet. Eg har ingenting imot at Telenor gjer slike vurderingar.

Eg er også kjend med at Telenor har teke ned 170 automatar på landsbasis. Dette er gjennomført på grunnlag av ei løpande vurdering av behov eller faren for hærverk i kvart enkelt høve.

Telenor skal halde oppe eit tenleg servicenett over heile landet, og større endringar i tilbodet i dei samfunnspålagde tenestene skal godkjennast av departementet.

Inge Myrvoll (SV): Jeg takker statsråden for svaret. Jeg synes statsråden skal være litt mer bekymret over det som skjer i Telenor. Jeg viser til det trepunktsvedtaket som Arbeiderpartiet la fram da etaten ble omdannet til AS, som Telenor underminerer punkt etter punkt. I stedet for å tenke desentraliserende, sentraliserer de. I stedet for å holde lederlønningene under kontroll, tar de store jafs - og nå reduserer de servicenivået.

Men det jeg må få klarlagt, er at det VG skriver om at det eksisterer en plan for å legge ned 3.000 telefonkiosker, med andre ord er feilaktig. Kan statsråden bekrefte det? Da kan vel også statsråden bekrefte at det som er sagt fra representanten for Telenor til VG om at planen er utsatt « i 14 dager, inntil vi får avklart skikkelig vårt samfunnsmessige ansvar », naturligvis også er feilaktig, for det finnes ingen slik plan som kan utsettes i 14 dager. Kan statsråden bekrefte de to tingene?

Statsråd Kjell Opseth: Eg kjenner ikkje til ein slik plan. Men i den grad det ligg føre ein slik plan, kan den ikkje bli sett i verk før den er godkjend av departementet.

Inge Myrvoll (SV): Når jeg stiller et spørsmål om at det er blitt kjent gjennom VG at man planlegger å legge ned 3.000 telefonkiosker, og det i VG står uttalt av direktør Hallgeir Juliebø i Telenor at Telenor skal bruke 14 dager på å få avklart sitt samfunnsmessige ansvar - og det er sagt for en knapp uke siden - burde statsråden kjent til om det eksisterer en slik plan. Det bør han snarest mulig finne ut av.

For øvrig må jeg si at man bør se litt på den argumentasjon statsråden sjøl bruker når han begrunner dette med økt mobiltelefondekning osv. De telefonautomatene som nå legges ned, legges ned i Distrikts-Norge, hvor dekninga når det gjelder mobiltelefoni osv, er helt elendig. Det er med bakgrunn i den konkurransen som er innført, at det nye systemet ikke bygges ut i Distrikts-Norge, for der er det ikke noen penger å tjene.

Her er det Distrikts-Norge som rammes med nedbygging av automater, og det bør statsråden sørge for å få stoppet.

Statsråd Kjell Opseth: I den grad det er på tale å gjennomføre ei storstilt nedmontering av telefonkioskar, er det ein del av det offentlege tenestetilbodet som Telenor har som ansvar, og det må ha si godkjenning i departementet før det kan iverksetjast. Det vil ikkje seie at det ikkje kan demonterast enkelte kioskar når det er naudsynt av ulike årsaker. Men, som sagt, ei storstilt demontering må ha si godkjenning i departementet, og vil heller ikkje bli iverksett før det eventuelt har skjedd.