Stortinget - Møte onsdag den 15. mars 1995

Dato: 15.03.1995

Tilbake til spørjetimen

Spørsmål 28

Erik Solheim (SV):

Ifølge opplysninger i Arbeiderbladet 3. mars 1995 har Tyrkia i en årrekke produsert militært materiell på lisens fra Norge.

Har norske forsvarsprodukter blitt produsert på lisens i Tyrkia i perioden fra 1989 og fram til i dag, og hvilke forsvarsprodukter produseres eventuelt i dag på lisens i Tyrkia?

Statsråd Grete Knudsen: Jeg kan bekrefte at i den perioden representanten Solheim refererer til, har avstandsmåleren LP7 vært produsert i Tyrkia på grunnlag av norskeide rettigheter. Det dreier seg om en håndholdt avstandsmåler med innebygd kikkert for måling av avstander til forskjellige objekter. Dette produktet kan nyttes både for sivile og militære formål.

Det norske firmaet inngikk avtalen om overføring av produksjonsrettigheter til et tyrkisk firma i 1986. Denne avtalen gjelder ut 1996.

På det tidspunktet avtalen ble inngått, krevdes ikke tillatelse fra norske myndigheter til slik lisensproduksjon. Krav om slik tillatelse kom først i lov av 18. desember 1987 nr. 93 om kontroll med eksport av strategiske varer, tjenester og teknologi m.v. og tilhørende forskrifter.

Når det gjelder representanten Solheims spørsmål, kan jeg for øvrig si at det siden 1989 ikke er startet opp produksjon av annet militært materiell i Tyrkia på grunnlag av norskeide rettigheter.

Erik Solheim (SV): Det er sjelden jeg i mitt politiske liv har hatt følelsen av å være med i en sak som til de grader har dreid seg om å legge et puslespill, hvor vi i utgangspunktet - iallfall jeg - trodde at omfanget av norsk samarbeid med Tyrkia på våpenområdet var lite, men hvor vi, særlig takket være Arbeiderbladet, men også i Stortinget, får nye brikker i dette puslespillet nær sagt hver eneste dag. Det er slitsomt at det skal måtte være på denne måten, at opplysningene skal måtte hales fram bit for bit. Vi får rik anledning til å komme tilbake til det når Stortinget skal foreta en endelig behandling av vårt våpensamarbeid med Tyrkia.

Jeg har et oppfølgingsspørsmål til handelsministeren. Det sies at det siden 1989 ikke er startet opp produksjon av annet militært materiell i Tyrkia på grunnlag av norskeide rettigheter. Er statsråden kjent med noen annen lisensproduksjon som er startet opp på et tidligere tidspunkt, og vil statsråden gjøre noe for å sjekke om slikt foregår?

Statsråd Grete Knudsen: Alle de forhold som Arbeiderbladet flere ganger har rettet søkelyset mot, har jeg gjort rede for i min redegjørelse i Stortinget, noe som også er bekreftet av Arbeiderbladet. At man så går inn på hver enkelt del for å se nærmere på dem, forrykker ikke det forholdet.

Når det gjelder oppfølgingsspørsmålet til Erik Solheim, om jeg er kjent med om det ble inngått forretningsavtaler før den tid da det ble regulert av norske myndigheter, kan jeg faktisk ikke svare på, for en slik kontroll har vi ikke hatt. Men Utenriksdepartementet innvilget i september 1993 en samarbeidsavtale mellom et norsk og et tyrkisk firma vedrørende en overføring av ... (Presidenten klubbar). - Jeg får komme tilbake til det. Det var en avtale som ikke ble fulgt opp, men det skal jeg komme tilbake til.

Erik Solheim (SV): Det var nesten synd at presidenten avbrøt statsråden da hun kom til den interessante del av svaret. Jeg fastholder at den opprinnelige redegjørelsen som ble gitt, til de grader bagatelliserte omfanget av norsk våpensamarbeid med Tyrkia, og at informasjonen om omfanget av dette er kommet fram bit for bit. Men vi får komme tilbake til det i den endelige behandlingen av dette.

Mitt spørsmål gjaldt, og jeg håper statsråden kan bruke tiden til å svare på det, om statsråden er kjent med at det i dag - uavhengig av tidspunktet dette ble startet på - foregår lisensproduksjon når det gjelder våpen, på basis av norskeide rettigheter i Tyrkia.

Statsråd Grete Knudsen: Det er naturlig at jeg forholder meg til tiden fra det tidspunktet da dette er blitt regulert av de norske myndigheter. Derfor vil jeg gjøre kjent det som jeg startet på i mitt forrige svar, at i september 1993 ble det inngått en samarbeidsavtale mellom et norsk og et tyrkisk firma vedrørende overføring av know-how for lisensproduksjon av deler til et beskyttelsestårn. Den samarbeidsavtalen trådte imidlertid ikke i kraft, og en eventuell ny samarbeidsavtale vil kreve Utenriksdepartementets tillatelse. Utover dette er jeg ikke kjent med - etter den perioden da det er blitt regulert - at det fins en slik ordning som Erik Solheim refererte til.