Stortinget - Møte onsdag den 15. mars 1995

Dato: 15.03.1995

Tilbake til spørjetimen

Spørsmål 32

Jan Simonsen (Frp): Jeg vil stille følgende spørsmål:

En rekke tidligere asylmottak står nå tomme. Hva kan statsråden gjøre for å sikre en fornuftig etterbruk av den tomme boligmassen innen eksempelvis narkotika- eller alkoholomsorgen?

Statsråd Gunnar Berge: Ettersom spørsmålet tar opp sentrale myndigheters ansvar for å sikre eventuell fornuftig etterbruk av tidligere asylmottak som nå står tomme, er jeg i samråd med helseministeren kommet til at det er min oppgave å besvare dette spørsmålet.

De statlige mottakene består dels av statlig eide seksjonshus og dels av plasser i leide mottak. De mottakene som nå er avviklet, er alle av sistnevnte kategori, altså mottak i bygninger som har vært innleid til dette spesielle formålet. Etterbruken av slik boligmasse er ikke et statlig ansvar, men et ansvar for den eller de som eier de aktuelle stedene.

Spørsmålet om eventuell etablering av omsorgstilbud f.eks. innen alkoholist- eller narkotikaomsorgen kan heller ikke styres av om det tilfeldigvis finnes ledig boligmasse i nærheten som tidligere har vært benyttet av asylsøkere og flyktninger. Slike vurderinger må foretas på eget grunnlag, men bruk av tidligere mottak kan sjølsagt være ett av flere mulige alternativer som tas i betraktning.

Presidenten: Vi går så tilbake til spørsmål 8.