Stortinget - Møte onsdag den 15. mars 1995

Dato: 15.03.1995

Tilbake til spørjetimen

Spørsmål 7

Hilde Frafjord Johnson (KrF): Jeg tillater meg å stille følgende spørsmål, som kommunal- og arbeidsministeren skal svare på på vegne av miljøvernministeren:

Statens forurensningstilsyn (SFT) etablerer nå et nytt overvåkningssystem for luftforurensning i de største byene. Oslo, Bergen, Trondheim og Drammen er prioritert i tillegg til Skien og Porsgrunn.

Er miljøvernministeren tilfreds med omfanget av overvåkningsopplegget, og vil miljøvernministeren sørge for at Stavanger kommer med i overvåkningssystemet nå?

Statsråd Gunnar Berge: Overvåkning av lufta i norske byer og tettsteder er ikke et eneansvar for miljøvernmyndighetene. Ansvaret ligger også hos kommuner og veimyndighetene. Enkelte industribedrifter er også pålagt overvåkningsoppgaver. Det er derfor nødvendig med et samarbeid. De som er ansvarlige for forurensningene, bør bidra vesentlig, bl.a. med data til beregningsdelen av overvåkningssystemene.

Det er SFT som administrerer og gjennomfører « Statlig program for forurensningsovervåkning ». I fjor tok SFT et initiativ for å få til en bedre koordinering av de ressurser som brukes til kartlegging og overvåkning av lufta i utvalgte byer for å få til et best mulig overvåkningssystem.

De fire byene som har de største forurensningsproblemene, er gitt førsteprioritet, dvs. Oslo, Bergen, Trondheim og Drammen. Men vi gjør også visse oppjusteringer i Skien/Porsgrunn, der SFTs kontrollavdeling allerede har et moderne overvåkningssystem. Bidragene fra byene er til dels betydelige, både i form av personellressurser til etablering og drift av systemene, og i rene investerings- eller driftskostnader. Eksempelvis investerer Drammen kommune nå vel 1 mill. kr.

Med det arbeid vi gjør nå for å utvikle systemene, legger vi et generelt grunnlag som også kommer andre byer til gode hvis de ønsker å etablere et eget overvåkningssystem. Veimyndighetene bidrar til dette arbeid, særlig på modellutviklingssiden, med 1-2 mill. kr.

Miljøvernmyndighetenes bidrag er for en stor del ment som en starthjelp. Det er viktig for oss å vise ved eksempler hva et moderne overvåkningssystem er, og hva det kan brukes til.

Jeg ser det som ønskelig at tilsvarende system etableres i alle de større byene. Jeg vil se det som særdeles positivt hvis Stavanger kommune vil engasjere seg i å få etablert også et slikt overvåkningssystem.

Hilde Frafjord Johnson (KrF): Jeg takker statsråden for svaret, men jeg må medgi at det var svært skuffende. Tidligere hadde man 20 - 25 overvåkningsstasjoner for luftforurensning i byene i Norge. Nå er alle disse overvåkningsstasjonene nedlagt. Kun seks norske byer vil nå få et overvåkningsopplegg. Dette innebærer en svært drastisk reduksjon av luftforurensningsovervåkningen i Norge. Dette har NILU selv slått alarm om i forbindelse med 1995-budsjettet. Nå får vi se følgene. Den overvåkningsstasjonen som var i Klubbgata i Stavanger, er nedlagt.

En samlet komité uttalte følgende i februar i fjor i forbindelse med nærmiljømeldingen: « Komiteen ser det som føremålstenleg med eit overvakingsprogram for dei mest utsette byområda. Komiteen ... ber om at overvakinga vert utvida. »

Det burde innebære flere overvåkningsstasjoner og ikke færre. Har ikke Regjeringen til hensikt å øke omfanget ved egne midler? Mener kommunal- og arbeidsministeren at Regjeringen nå handler i samsvar med Stortingets forutsetninger?

Statsråd Gunnar Berge: Ettersom jeg nå svarer på vegne av en av mine statsrådkollegaer, tror jeg at jeg i denne omgang vil nøye meg med å forsikre at jeg skal gjøre denne anmodningen kjent for miljøvernministeren, for jeg har litt problemer med å love noe på miljøvernministerens vegne. Men jeg har i hvert fall det synspunkt og den oppfatning at det er veldig betydningsfullt at vi også gjør det som er mulig for å få best mulig luft i Stavanger, også i de sentrale byområdene.

Hilde Frafjord Johnson (KrF): Jeg har forståelse for kommunal- og arbeidsministerens situasjon. Jeg vil derfor gi ham anledning til å uttale seg også om det arbeidsområdet som er hans eget felt, fordi i finansieringsopplegget som ble berørt i svaret fra miljøvernministeren, som kommunal- og arbeidsministeren refererte, sa man at dersom byene selv ønsket å ta initiativ, ville man selvfølgelig være glad for det. Dette går jo på forholdet mellom statlig tilskudd og kommunal finansiering. Dersom Stavanger skal finansiere hele overvåkningsopplegget selv, vil dette være i strid med det som har vært vanlig i slike saker, nemlig en fordeling mellom statlig tilskudd og kommunal egenfinansiering.

Overvåkning er også en forutsetning for oppfølging av internasjonale miljøavtaler. Dette kan derfor etter vår vurdering ikke overlates til kommunene som et rent lokalt anliggende. Det er et nasjonalt ansvar.

Jeg er glad for at kommunal- og arbeidsministeren viser et engasjement for sin egen hjemby, og håper at han viderefører det i forhold til miljøvernministeren. Det som vil avgjøre dette spørsmålet, er Regjeringens egne budsjettprioriteringer ved statsbudsjettet for neste år. Jeg håper kommunal- og arbeidsministeren vil bidra til å styrke overvåkningsbudsjettet.

Statsråd Gunnar Berge: Selvfølgelig ser jeg det som min oppgave å bidra til at kommunene kan få en best mulig økonomi, og heldigvis er Stavanger av de kommuner som ikke har dårligst økonomi her i landet. Men konkret å love en utvidelse eller en egen ordning til finansiering av denne type oppgaver, kan jeg ikke gjøre her og nå, men selvfølgelig tar jeg også disse synspunktene med meg tilbake slik at de kan vurderes i en budsjettmessig sammenheng.

Presidenten: Vi går da til spørsmål 32.