Stortinget - Møte onsdag den 29. mars 1995

Dato: 29.03.1995

Tilbake til spørjetimen

Spørsmål 1

Carl I. Hagen (Frp): Jeg ville gjerne hatt gleden av å stille dette spørsmål til statsministeren:

Statsministeren stiller alltid opp i beste sendetid når NRK TV har sendinger i forbindelse med innsamlingsaksjoner for humanitære formål i Afrika og andre verdensdeler, for å levere en sjekk betalt av norske skattebetalere, men presentert som om det var arbeiderpartiregjeringens bidrag.

Hvorfor nekter statsministeren og andre forespurte statsråder å delta i TV2 og Lions Røde Fjær 95 leddgiktaksjon i Norge?

Statsråd Grete Faremo: I spørretimens kanskje beste sendetid la meg få si følgende:

Jeg vil først minne representanten Hagen om at de årlige innsamlingsaksjonene som sendes i Norsk rikskringkasting, slett ikke, som han antyder, utelukkende går til formål i andre verdensdeler. Flere innsamlingsaksjoner har hatt som formål tiltak som kun gjelder Norge.

Norsk rikskringkasting har sendt programmer i forbindelse med de årlige innsamlingsaksjonene i sin nåværende form helt siden 1974. De årlige innsamlingsaksjonenes formål bestemmes av et eget innsamlingsråd med fem medlemmer, oppnevnt av NRKs styre. Den innsamlingsaksjonen NRK sender, har gjennom årene fått en helt spesiell stilling i det norske samfunnet, med en svært aktiv og engasjert deltakelse fra alle lag i samfunnet. Når et medlem av regjeringen deltar i disse programmene, har dette utelukkende sammenheng med den helt spesielle stilling både innsamlingsaksjonene og programmene som sendes i den forbindelse, har fått i Norge. Jeg nevner i denne forbindelse at Norsk rikskringkasting har opplyst at NRK rutinemessig inviterer den til enhver tid sittende statsminister til studio på aksjonsdagen.

TV2 har i år sendt sitt første program knyttet til en innsamlingsaksjon. Jeg kan forsikre at medlemmer av Regjeringen ikke har noe prinsipielt imot å delta i programmer knyttet til innsamlingsaksjoner som sendes av andre kanaler enn NRK. Jeg kan for øvrig opplyse at statsråd Werner Christie sa seg villig til å delta direkte i programmet via link fra Hamar. Dette ble ikke akseptert av TV2.

Carl I. Hagen (Frp): Jeg synes svaret var betydelig mangelfullt når det gjaldt å forklare hvorfor det skal være så helt spesielt med NRK-innsamlingsaksjoner, når man nå omsider også har fått en konkurrerende kanal som har begynt med det tilsvarende. Jeg er uenig når det gjelder fremstillingen om at det omtrent skulle være jevnbyrdighet mellom innsamlingsaksjoner for norske og utenlandske formål. Det er faktisk relativt sjelden det er for norske formål. Men det er riktig at det er det NRK som i tilfelle får ta ansvaret for.

Det som jeg syns er det bedrøvelige, er at de henvendelser som er kommet fra aksjonen og fra Lions, ikke har vært mer imøtekommende mottatt fra Regjeringens side. Det har vært flere sendinger, og jeg er overbevist om at det ville vært fullt mulig for Regjeringen hvis det hadde vært et ønske om det, å være representert, og kanskje også tilgodese denne aksjonen med noen kroner fra Regjeringens side.