Stortinget - Møte onsdag den 3. mai 1995

Dato: 03.05.1995

Tilbake til spørjetimen

Spørsmål 11

Erling Folkvord (RV): Eg skal få stille følgjande spørsmål til justisministeren:

Våpenhvilen på Sri Lanka er brutt, og det har kommet til åpne krigshandlinger. I Colombo har det vært massearrestasjoner av tamiler.

Vil justisministeren på bakgrunn av utviklinga på Sri Lanka stanse tvangsutsendinga av tamiler?

Statsråd Grete Faremo: For ca 1 år siden ble det besluttet å gjenoppta vanlig individuell behandling av tamilske asylsøkere fra Sri Lanka. Beslutningen bygde på den positive utviklingen i menneskerettighetssituasjonen og den generelle sikkerhetssituasjonen for tamiler i Colombo og i de regjeringskontrollerte områder i de sørlige deler av landet. Det følger av dette at tamiler som etter en konkret vurdering av den enkeltes sak ikke fyller vilkårene for asyl etter FNs flyktningkonvensjon, og heller ikke fyller vilkårene for opphold på annet grunnlag i Norge, kan returnere til hjemlandet, forutsatt en tilknytning til de trygge områdene. Dette er i full overensstemmelse med de anbefalinger FNs høykommissær for flyktninger har gitt for retur av tamilske asylsøkere til Sri Lanka.

Pr. i dag er det gjennomført 10-12 uttransporteringer fra Norge til Sri Lanka. I tillegg kommer de som har reist hjem frivillig. Så langt er det ingen rapporter om at de returnerte har fått spesielle problemer etter hjemkomst. Totalt er det fattet ca 75 endelig negative vedtak.

Andre europeiske land som i løpet av de siste årene har returnert langt flere tamiler til Sri Lanka enn Norge, har heller ikke gjort noen erfaringer som tyder på at returnerte har fått sikkerhetsproblemer etter hjemkomst.

Jeg er for øvrig kjent med at flere hundre tamiler i Colombo har blitt tatt inn til avhør. Et fåtall av disse sitter arrestert mistenkt for tilknytning til frigjøringsbevegelsen LTTE. Det er intet i den informasjon norske myndigheter har mottatt om den intensiverte kontrollen og arrestasjonene i Colombo, som så langt har gitt grunn til å gå bort fra en individuell behandling i disse asylsakene. FNs høykommissær fastholder også sine anbefalinger. Uavhengige kilder rapporterer at det heller ikke er returnerte fra Europa blant dem som er blitt arrestert i Colombo.

Norske myndigheter følger utviklingen på Sri Lanka meget nøye, med særlig oppmerksomhet knyttet til om den brutte våpenhvilen vil få negative virkninger for den tamilske befolkningen sør i landet på en slik måte at retur fremstår som utrygt. Hittil er det altså intet som tyder på at så er tilfellet.

Erling Folkvord (RV): Eg takkar for eit svar som gjev lite håp.

Sri Lanka er eit land i open krig. Aftenposten meldte den 24. april at eit tusental tamilar var arresterte i og rundt Colombo. Regjeringa bruker økonomisk blokade av Jaffna som våpen - kollektiv straff for sivilbefolkninga. Til og med den tyrkiske regjeringa seier ikkje ope at dei bruker slike metodar i sin krig mot kurdarane. Srilankisk straffelov vart endra den 31. januar, slik at tamilar som arbeider for separatistiske organisasjonar, kan dømmast til seks månaders fengsel. Engelsk høgsterett har nyleg slått fast at dei ikkje festar lit til forsikringa frå UNHCR om at det er trygt for tamilar i Colombo.

Eg vil stille to tilleggsspørsmål: Kva må til for at Justisdepartementet førebels skal stanse heimsendinga av tamilar? Kva for uavhengige kjelder er det statsråden har som faktisk har fullstendig oversikt over identiteten til alle dei arresterte i Colombo?

Statsråd Grete Faremo: Det er faktisk grunnlag for å si at menneskerettighetssituasjonen på Sri Lanka generelt er svært godt overvåket. « Utenkelig » er ordet som er brukt om at det i de områdene som vi fra norsk side returnerer til, kan skje grove menneskerettighetsbrudd uten at det blir kjent. Det internasjonale Røde Kors er sentral i dette arbeidet.

I sin tid kom Flyktningerådet med et initiativ til å etablere en overvåkingsmekanisme for likevel ytterligere å forsterke sikkerheten for de returnerte. Det stilte vi i Justisdepartementet oss positive til, og det jobbes nå med en praktisk gjennomføring av dette.

Utgangspunktet for vurdering av enhver asylsak er en individuell gjennomgang av den enkelte saks opplysninger. Det ville føre for langt her å gå inn på hvilke momenter som likevel har ligget til grunn for at Justisdepartementet i enkelte tilfeller har funnet det nødvendig å la være å behandle asylsaker fra en gruppe som kommer fra samme land.

Erling Folkvord (RV): Eg konstaterer at statsråden anten ikkje kan eller ikkje vil opplyse kven dei uavhengige kjeldene er, som kjenner identiteten til alle dei arresterte i Colombo. Det britiske flyktningrådet meiner at det som nå er det viktigaste for dei fleste europeiske regjeringane, er å gi eit eintydig signal til folk rundt omkring i verda som er på flukt, og signalet skal vere at Europa er stengt. Hit nyttar det ikkje å kome. Den europeiske festninga er snart fullført. Eg synest det ser ut som om justisministeren vår er ein av dei fremste festningsbyggarane.

Eg vil likevel stille to spørsmål: Kor mange timar eller dagar må ein tamil frå Jaffna-området ha vore i Colombo for at Justisdepartementet skal kunne slå fast at vedkommande har tilknyting til Colombo? Og for det andre: Meiner justisministeren at det er nokon samanheng mellom brotet på våpenkvila for ei stund sidan og dei massearrestasjonane av tamilar som skjedde like etterpå?

Statsråd Grete Faremo: Situasjonen nå er faktisk at Norge legger til grunn større sikkerhetsmarginer når det gjelder vurdering av tilknytningsforhold for tamiler i trygge områder enn hva FNs høykommissær selv gjør, ved at Høykommissæren for et par måneder siden gikk bort fra tilknytningskravet i sine retningslinjer.

Norge legger likevel fortsatt dette til grunn, og derfor kjenner jeg meg ikke helt igjen i Folkvords beskrivelse av den norske justisministeren som en av de ivrigste festningsbyggere - hva som nå måtte ligge i det. Det returneres i disse dager et større antall tamiler fra flere europeiske land, og for mitt vedkommende er jeg svært glad for den sentrale rolle FNs høykommissær har påtatt seg i den sammenheng, nettopp for å sikre at returen skjer under trygge forhold.