Stortinget - Møte onsdag den 31. mai 1995

Dato: 31.05.1995

Tilbake til spørjetimen

Spørsmål 19

Sigurd Manneråk (Sp): Spørsmålet stilles til kirke-, utdannings- og forskningsministeren:

Framnes kristne videregående skole klaget 30. januar 1995 til Kongen på departementet sin avgjørelse om å redusere elevtallet i søknaden, på 210 elever og 2 paralleller, til 120 elever og 1 klasse på hvert trinn. Ledelsen ved skolen har ennå ikke hørt noe om klagen, verken om framdrift eller Kongen sin konklusjon.

Finner ikke statsråden det rimelig at klageren snart får svar?

Statsråd Gudmund Hernes: For i kortform å ta hovedsvaret først: Ja, jeg er enig i det.

I brev av 13. januar 1995 fra departementet ble Framnes kristne vidaregåande skule, eid av Sunnhordland, Hardanger og Voss Indremisjonssamskipnad og Det vestlandske Indremisjonsforbund, godkjent med rett til statstilskudd etter privatskoleloven for én klasse innen studieretningen allmenne og økonomisk-administrative fag og én klasse innen studieretningen helse- og sosialfag, fullt utbygd og med et samlet elevtall på 120. Under forutsetning av Stortingets samtykke vil statstilskudd bli utbetalt fra høsten 1996.

Skolens eier klaget til Kongen på departementets vedtak i brev av 30. januar 1995. Klagen gjaldt først og fremst reduksjon av elevtallet i forhold til søknaden.

Jeg kan opplyse at det for tiden er en meget stor saksmengde på privatskoleområdet. I tillegg til et stort antall saker arbeider departementet med å utforme retningslinjer for godkjenningssaker som vil effektivisere arbeidet på sikt. Saksbehandlingen i forbindelse med søknader og klagesaker er svært omfattende.

Det er mitt mål at klager får svar så snart som mulig, og jeg tar sikte på at svar vil foreligge før sommerferien.

Sigurd Manneråk (Sp): Jeg takker for svaret, som for så vidt var positivt i forhold til å få en snarlig avgjørelse nå, etter omkring et halvt år.

Denne saken og flere andre som handler om privatskoler, synes å danne et mønster. Dette mønsteret synes å vise at privatskolene har svært vanskelig for å komme i kontakt med departementet, og at de må vente svært lenge på svar. Jeg viser i denne sammenheng til tidligere spørsmål vedrørende Steiner-skoler. Svært mange henvendelser som jeg har fått fra andre privatskoler, understreker store kommunikasjonsproblemer for privatskoler.

Privatskoler skal være et supplement til det offentlige skoleverket. Men overfor disse skoler skal departementet etter mitt syn ha de samme forpliktelser med hensyn til ryddighet som overfor offentlige skoler. Jeg beklager å måtte si det, men mitt inntrykk er at dette langt fra er tilfellet. Jeg vil derfor stille følgende spørsmål til statsråden: Kan vi forvente at departementet i framtida vil ha et mer ryddig forhold med hensyn til kommunikasjon med privatskoler?

Statsråd Gudmund Hernes: Jeg tror ikke at det er noen forskjell i ryddigheten her, men det er en forskjell i struktur, fordi det jo ikke er slik at vi som hovedregel behandler enkeltskoler i den offentlige sektor direkte i departementet. På videregående nivå er dette underlagt fylkeskommunene, og på grunnskolenivå er det underlagt den enkelte kommune, slik at det er helt unntaksvis at vi har videregående opplæring eller grunnskoleopplæring direkte underlagt departementet. Det er fordi vi må gå inn i behandling av enkeltskoler at dette tar så mye tid.

I tillegg er det slik at loven pålegger oss å følge bestemte rutiner, f.eks. ved at vertskommunen skal ha anledning til å uttale seg, og at utdanningsdirektøren skal ha anledning til det samme. Og selve det gjør at prosedyrene her kan ta noe tid.

Men det er helt klart at vi er innstilt på å ha en så ekspeditt behandling av disse søknadene som overhodet mulig i forhold til de private skolene. Som jeg sa, arbeider departementet nå også med å utarbeide retningslinjer for godkjenningssaker, slik at arbeidet skal kunne bli mer effektivt på sikt.

Sigurd Manneråk (Sp): Statsråden sa at det ikke er forskjell på ryddighet i hvordan privatskoler og offentlige skoler blir behandlet.

Det er iallfall veldig påfallende at når det gjelder kommunikasjon i forhold til offentlig skole, får jeg nesten ikke klager; det er av veldig begrenset art i forhold til den store del som offentlige skoler utgjør. Men for den lille biten som private skoler utgjør, er det ikke en uke uten at jeg får klage på dette. Så iallfall sett fra min side er det her en veldig stor forskjell.

Jeg takker for at statsråden nå vil få rutiner som gjør at privatskolene igjen skal kunne få den kommunikasjon som de føler mangler, men som var til stede tidligere i forhold til departementet. Men jeg kan forsikre statsråden om at jeg kommer til å følge nøye med i framtida om det her skjer en forbedring. Og gjør det ikke det, kommer spørsmålene til å komme temmelig tett fra denne talerstolen.

Statsråd Gudmund Hernes: Jeg tror nok at hovedforklaringen er den jeg nevnte, nemlig at vi har relativt få offentlige skoler som vi behandler direkte i departementet. Jeg tør minne om at vi så sent som i går hadde oppe en diskusjon om Sogn Jord- og Hagebruksskole som rettes mot økologisk landbruk. Det er også en skole som tidligere har ligget direkte under departementet, noe som gjør av vi får saksbehandlingen helt opp til departementsnivå. Det er nok det som er hovedforklaringen her.

Men ellers er jeg innstilt på å innrette meg etter at representanten Manneråk også her, på dette feltet, vil følge nøye med i det statsråden måtte foreta seg.