Stortinget - Møte onsdag den 31. mai 1995

Dato: 31.05.1995

Tilbake til spørjetimen

Spørsmål 6

Tor Nymo (Sp): Jeg tillater meg å stille miljøvernministeren følgende spørsmål:

Da reguleringen av framleie av fiskerett ble vedtatt, understreket komiteen blant annet at fiskeressurser skulle « forvaltes og høstes til nytte for dem som har dette som næring eller deler av næring ».

Vil statsråden sørge for at forskrifter om framleie av fiskerett § 2 utformes i tråd med Innst.O.nr.48 (1991-1992)?

Statsråd Thorbjørn Berntsen: Den nye loven om lakse- og innlandsfisk skal både ivareta rettighetshavernes og allmennhetens interesser. Som del av dette har Stortinget innført hjemmel for forbud mot fremleie. Hensikten med en slik hjemmel er å sikre at inntekter som er knyttet til høsting av ressursene, blir værende i distriktene, og forhindre at allmennhetens adgang til fiske blir svekket gjennom utleieformer som virker urimelig prisdrivende og ekskluderende. Det generelle forbudet mot fremleie griper imidlertid ikke inn i grunneiernes muligheter til å fastsette priser og sikre seg næringsinntekter.

Etter min mening er den nåværende fremleieforskriften utformet i samsvar med Stortingets intensjoner. Det er imidlertid fare for at forskjellige former for kamuflert fremleie vil gripe om seg. Jeg vil derfor nøye vurdere om vi innenfor lovens rammer kan få til ordninger som kan bidra til å forhindre en slik utvikling. Hovedmålet vårt i denne sammenheng må være å tilrettelegge for at så mye som mulig av utleieinntektene kommer rettighetshaverne og lokalsamfunnet til gode, og at fremleieinntekter ikke blir eksportert ut av bygdene, slik vi ser eksempler på i dag. Jeg har for øvrig stor tro på at rettighetshaverne gjennom driftsplaner for det enkelte vassdrag selv kan utvikle gode og inntektsbringende utleieformer, samtidig som allmennhetens interesser blir tilstrekkelig godt ivaretatt.

Tor Nymo (Sp): Jeg takker statsråden for svaret.

Gjennom fremleie kan et bygdesamfunn nå fiskere med større betalingsvilje enn ellers, og det skapes arbeidsplasser rundt fisketurismen, f.eks. overnatting, servering, guiding, transport m.m. Det er i tråd med St.prp.nr.8 (1992-1993) om landbruk i utvikling, der Stortinget har vedtatt at jakt, fiske og bygdeturisme skal utvikles til næringer. Slik som forskrift om fremleie nå er utformet, er den til hinder for en slik næringsutvikling i distriktene.

Hva kan statsråden gjøre med det?

Statsråd Thorbjørn Berntsen: Ja, det har jeg i grunnen ikke tenkt å gjøre noe særlig med. Det var egentlig det motsatte som var mitt utgangspunkt, nemlig å prøve å forebygge den situasjon jeg så var oppstått ved lesing av turistbrosjyrer og annonser fra reisebyråer i Tyskland, Frankrike, England og enda lenger unna. Der ble det tilbudt meget eksklusive fiskemuligheter etter lakse- og innlandsfisk i Norge til noen priser som kunne svimeslå iallfall hver sjuende nordmann. Og det er jo nettopp det vi forsøker å forebygge, at disse utenlandske turoperatørene ikke reiser ut av landet med disse pengene, men at de blir igjen i lokalsamfunnene, og at det ikke blir priser som gjør at Ola nordmann rett og slett ikke får anledning til å delta i dette på grunn av at prisene er drevet altfor høyt i været.

Tor Nymo (Sp): Jeg takker for svaret, men jeg vil gi uttrykk for at jeg er fullstendig uenig i den virkelighetsbeskrivelse som statsråden her gav uttrykk for.

Det er viktig å slå fast ett forhold, nemlig at det er hensynet til at enkeltpersoner ikke skal kunne leie fiskerettigheter og videreselge dem med det resultat at verdiskapingen ikke beholdes i bygda eller i regionen, som ligger bak stortingsflertallets begrunnelse for å ha en hjemmel til å gripe inn der fremleie skjer med det målet for øye.

Da Miljøverndepartementet ikke fikk flertall i komiteen for sitt forslag om å innføre konsesjon ved utleie av fiskerett, laget de en forskrift om fremleie som innholdsmessig i realiteten er en konsesjonsordning, som Stortinget avviste. Seks søknader om fremleie som ble innvilget av miljøvernavdelingene i fylkene for 1995, er anket og ligger og venter på behandling i Miljøverndepartementet. Vil statsråden sørge for at disse ankene blir behandlet i tråd med stortingsflertallets syn i Innst.O.nr.48 (1991-1992)?

Statsråd Thorbjørn Berntsen: Selvfølgelig skal disse ankene behandles i tråd med stortingsflertallets syn. Jeg mener at departementet hittil har forholdt seg til stortingsflertallets syn, og det vil vi fortsette å gjøre, og det synet går ut på å forhindre en slik utvikling som hr. Nymo på en måte antydet i sitt første innlegg, at hele målsettingen er å kunne henvende seg til et mer kjøpekraftig publikum som skal dra nytte av disse naturressursene som det her er snakk om, og som på lang sikt vil undergrave de mulighetene som vanlige lønnsmottakere i Norge har til å kunne nyttiggjøre seg dette. Her må man balansere disse tingene og ikke legge ensidig vekt på hva grunneiere og såkalte elveeiere og andre måtte ha av individuelle økonomiske interesser.