Stortinget - Møte onsdag den 25. oktober 1995

Dato: 25.10.1995

Tilbake til spørjetimen

Spørsmål 26

Gunnar Halvorsen (A): Jeg vil gjerne stille følgende spørsmål til forsvarsministeren:

Ifølge Fædrelandsvennen har Forsvarets overkommando signalisert at utbygging av skytefeltet Evje øst kan bli lagt på is, og dermed kan Evjemoen miste Hærens rekruttutdanning.

Vil forsvarsministeren stå på hva Stortinget tidligere har vedtatt om utbyggingen av Evje øst og dermed gå imot en svekkelse av rekruttutdanninga på Evjemoen?

Statsråd Jørgen Kosmo: Dagens skyte- og øvingsfelt på Evje tilfredsstiller alle krav til skarpskyting, med unntak for bombekaster, rekylfri kanon og mitraljøse. Det ble derfor foreslått å utvide skytefeltet slik at også disse skytinger kunne innpasses på Evje. Ved behandlingen av St.prp.nr.82 (1982-1983) gav Stortinget sitt prinsipielle samtykke til at Forsvaret utvidet skytefeltet på Evje i henhold til konseptet Evje øst etter forslag fra Forsvarets overkommando, og med tilråding fra Utvalget til vurdering av Forsvarets øvingsvirksomheter m.v.

Da det viste seg at grensene i det opprinnelige forslaget til utvidelse av skytefeltet ville komme for nær bebyggelsen, ble det iverksatt ny utredning for å finne fram til bedre løsninger, og en konsekvensutredning etter reglene i plan- og bygningsloven forventes å være ferdig i løpet av kort tid.

Forslaget tok utgangspunkt i at eksisterende skytefelt på Evje ikke tilfredsstilte gjeldende sikkerhetsregler for skyting med rekylfri kanon, bombekaster og mitraljøse, og rekruttene som skulle utdannes på disse våpnene før de ble sendt til Brigaden i Nord-Norge, måtte reise til andre etablissementer på Østlandet for å gjennomføre den skarpskytingen som utdannelsen krevde. Ved innføring av nytt tjenestemønster utdannes det ikke lenger soldater til Brigaden i Nord-Norge ved Evjemoen.

Evjemoen utdanner i dag tre måneders rekrutter til Telemark bataljon og HM Kongens Garde. I tillegg utdannes utskrevne sersjanter ved Utskrevne sersjantkurs på linjene gevær/mitraljøse og på administrasjons- og kompaniassistentlinjene.

Som det ble redegjort for i St.prp.nr.27 (1993-1994), Om visse organisasjonsendringer m.v i Forsvaret, blir behovet for Hærens repetisjonsøvelser vesentlig redusert ved at de tre brigadene som tilhører Distriktskommando Sør- og Vestlandet, er nedlagt og erstattet med to feltbataljoner som ble opprettet samtidig.

Det pågår ingen vurdering i departementet i dag om en eventuell endret utdanning ved Evjemoen. Vi har heller ikke til vurdering om grunnlaget for utvidelsen av skytefeltet ikke lenger er til stede.

Jeg vil imidlertid understreke at i arbeidet med å rasjonalisere og effektivisere virksomheten i Hæren ytterligere, er det også nødvendig å se nærmere på den virksomhet som foregår på Evjemoen.

Departementet vil nå først og fremst avvente resultatet av den konsekvensutredning som vil danne det faglige grunnlag for å kunne vurdere om en utvidelse lar seg gjennomføre. Men departementet vil selvsagt ikke gå videre med et slikt prosjekt før alle sider ved innholdet i den framtidige utdannelsen på Evjemoen er grundig vurdert, slik at de betydelige utgifter prosjektet medfører, kan forsvares ut fra en solid behovsanalyse.

Viser det seg at det behov som tidligere vedtak i Stortinget er bygd på, ikke lenger er til stede, vil saken selvsagt bli framlagt for Stortinget på nytt.

Gunnar Halvorsen (A): Jeg takker forsvarsministeren for svaret. Det var svært gledelig at det ikke pågår vurderinger i departementet om endret utdanning ved Evjemoen. Jeg er også glad for at det fremdeles skal arbeides med utvidelse av skytefeltet. For øvrig kan jeg opplyse at kommunene og Aust-Agder fylke nå har godkjent Evje øst etter plan- og bygningsloven.

Kan statsråden svare på når konsekvensutredningen er ferdig, og eventuelt når vedtak kan fattes om en eventuell utbygging av Evje øst?

Statsråd Jørgen Kosmo: Konsekvensutredningen skal være ferdig om fire-seks uker - det er umulig å si dette eksakt på dagen, men i hvert fall før jul. Vi vil i departementet umiddelbart starte gjennomgangen av utredningen, og dersom konklusjonen er at man skal gå videre med utvidelse slik som tidligere foreslått, vil arbeidet bli iverksatt så snart som mulig i 1996. Er det behov for å gjøre endringer, vil det selvsagt bli varslet både til Forsvarets overkommando og til de angjeldende kommuner.

Gunnar Halvorsen (A): Jeg takker for det svaret. Det er jo slik at Evje og Hornnes er den mest forsvarsavhengige kommune i Sør-Norge. I St.prp.nr.99 (1991-1992) heter det:

De militærfaglige vurderinger tilsier at IØ 2 » - altså Evjemoen - « er den av Infanteriets øvingsavdelinger det bør satses på i framtida.

Det er da jeg spør statsråden: Er det rart at folk på Evje blir skuffet, når det i Fædrelandsvennen den 18. oktober 1995 står:

Det er for sent å redde Evjemoen. Det sier Hans J Røsjorde, leder av Stortingets forsvarskomité, til Fædrelandsvennen. Han legger til at lokalpolitikerne i Evje og Hornnes har seg selv å takke ...

Kan forsvarsministeren berolige forsvarsvenner på Sørlandet og innbyggere på Evje ved å ta avstand fra den uttalelsen?

Statsråd Jørgen Kosmo: Man skal være forsiktig med å spå for bastant om framtiden, men jeg vil si at Evjemoen vil være kraftsenteret for utdanning og øvelsesvirksomhet på Sør- og Vestlandet i den framtid som jeg kan overskue.

Selvsagt vil Hæren til enhver tid måtte se på om den kan organisere sin virksomhet på en bedre måte for å få størst mulig utnyttelse av de ressurser Stortinget stiller til disposisjon, og for å skaffe det best mulige forsvar for Norge. Men jeg kan ikke se at eventuelle framtidige endringer i tjenestemønsteret skulle tilsi at Evjemoen som garnison vil bli nedlagt. Slik jeg ser det pr. i dag, er det ingen grunn til å dømme Evjemoens framtid nord og ned, sånn som lederen av forsvarskomiteen har gjort.