Stortinget - Møte onsdag den 24. januar 1996

Dato: 24.01.1996

Tilbake til spørjetimen

Spørsmål 1

Carl I Hagen (Frp): Jeg tillater meg å stille følgende spørsmål til statsministeren:

Statsministerens nyttårstale var et oppgjør med sosialdemokratenes overføring av ansvaret for barneoppdragelsen til det offentlige maktapparat og en innrømmelse av at det har vært en fiasko.

Når vil Regjeringen fremme de nødvendige forslag for å endre lover, forskrifter m.m. slik at foreldre igjen får ansvaret, mulighetene og rettighetene til å forestå og bestemme over oppdragelsen av sine barn?

Statsminister Gro Harlem Brundtland: Jeg er sterkt i tvil om det såkalte spørsmålet egentlig er et spørsmål. Iallfall har det intet med min nyttårstale og heller intet med sosialdemokratiet å gjøre. Regjeringen har ingen planer om å endre lover og forskrifter med det siktemål å endre det nåværende grunnlaget i norsk lov, nemlig at foreldrene har ansvaret for sine barn.

Carl I Hagen (Frp): Jeg takker statsministeren for svaret, som altså klargjør at innholdet i nyttårstalen utelukkende var en formaning overfor vanlige mennesker i dette land, og ikke noe ønske om å endre noe på det som er en del av årsaksgrunnlaget for de problemer som statsministeren selv tok opp.

Vi har hatt en lang rekke endringer i barneloven når det gjelder foreldreansvaret og mulighetene foreldrene har til å utøve sine omsorgsoppgaver. Vi har hatt endringer som har styrket det offentlige ganske kraftig når det gjelder barnevernet. Vi har redusert foreldrenes innflytelse i norsk skole, hvor de ikke lenger føler at de har noen innflytelse på tross av at skolen skal være et hjelpemiddel for foreldrene. Og familiepolitikken som har vært ført, er en politikk for at flest mulig foreldre skal arbeide utenfor hjemmet. Når kan vi forvente, eller kan vi overhodet forvente, at statsministeren følger opp med konkrete løfter og tiltak det hun sa, og som var meget positivt, i sin nyttårstale?

Presidenten: Presidenten må gjøre oppmerksom på at tilleggsspørsmål skal ligge innenfor 1 minutt.

Vi går så til spørsmål 18.