Stortinget - Møte onsdag den 24. januar 1996

Dato: 24.01.1996

Tilbake til spørjetimen

Spørsmål 15

Jan Simonsen (Frp): Jeg vil gjerne få stille følgende spørsmål til justisministeren:

For å løse den umiddelbare krisen ved Oslo politikammers utlendingsseksjon bevilget Stortinget i 1994 6,8 mill. kroner til denne avdelingen for budsjettåret 1995, fordelt med 12 nye faste stillinger og korttidsengasjementer tilsvarende åtte årsverk.

Når ble disse stillingene besatt, og hvordan har prosedyren for ansettelsene vært?

Statsråd Grete Faremo: Oslo politikammer ble i budsjettet for 1995 tildelt 12 faste stillinger pluss korttidsengasjement tilsvarende åtte årsverk med virkning fra 1. mai 1995 for å bedre saksbehandlingstiden ved Utlendingsseksjonen.

Fast tilsetting i disse stillingene har beklageligvis tatt tid. Stillingene måtte først lønnsplasseres. Den 13. juli 1995 ble politimesteren meddelt normeringene av de nye stillingene av Justisdepartementet. Etter det departementet har fått opplyst, ble det deretter tatt kontakt med ventelønnsseksjonen i Statens Pensjonskasse, så ble det foretatt en intern utlysning, og til slutt skulle stillingene utlyses eksternt. Tilsettingsrådet ved Oslo politikammer skal behandle saken i slutten av januar.

I det tidsrommet som stillingene ikke har vært fast besatt, har bevilgningen vært brukt til engasjementer og overtid for å bygge ned restansene i Utlendingsseksjonen. Fra desember 1994 til desember 1995 er restansene redusert fra 6.742 til 2.366 saker, og saksbehandlingstiden er redusert betraktelig i forhold til tidligere år. På denne måten har bevilgningen blitt brukt til å avhjelpe den vanskelige situasjonen som Utlendingsseksjonen har vært i, selv om fast ansettelse ikke har blitt foretatt.

De åtte korttidsengasjementene som ble gitt i 1995, er fra 1. januar i år gjort faste. For ytterligere å avhjelpe bemanningssituasjonen og redusere saksbehandlingstiden ved Oslo politikammer er politikammeret i budsjettet for 1996 tildelt ytterligere 24 kontorstillinger med virkning fra 1. juni d.å.

Jan Simonsen (Frp): Allerede mens jeg studerte samfunnsfag ble jeg fortalt at Stortinget var den lovgivende og bevilgende myndighet og Regjeringen den utøvende, som skulle følge opp Stortingets vedtak.

Jeg kan bare konstatere at de stillingene som Stortinget vedtok å tildele fra 1. mai 1995, ennå ikke er besatt, og vi er nå kommet ut i 1996. Departementet har altså hatt flere måneder til å ordne de praktiske problemene med å få disse personene ansatt til 1. mai. Hvis ikke en justisminister er i stand til å administrere at noen nye stillinger blir besatt i løpet av fem måneder, synes jeg ærlig talt at hun kanskje burde kikke seg om etter en ny jobb, men helst ikke i det private næringsliv, for der trengs det en viss effektivitet.

Jeg har dette tilleggsspørsmålet: Justisdepartementet gikk nylig ut og skamroste seg selv for stortingsflertallets satsing på Oslo politikammer. Kan vi vente at de nye stillingene som det er bevilget penger til på 1996-budsjettet, blir besatt før eller etter århundreskiftet?

Statsråd Grete Faremo: Jeg går ut fra at representanten Simonsen synes det er viktig å få fastslått noe så sentralt som lønnsplasseringen av de ulike stillinger innenfor norsk politi. Jeg går også ut fra at representanten Simonsen er opptatt av at staten forholder seg som en profesjonell arbeidsgiver, og at det derfor er forståelse for den ventelønnsrunden som jeg nevnte. Hva det er som konkret har gitt denne tidsbruken siste halvår 1995, er det ikke mulig for meg å gå inn på i detalj her og nå, og selvsagt håper jeg på en grunnleggende forståelse for dette problemet hos representanten Simonsen i og med at det ikke er justisministeren som konkret administrerer de enkelte tilsettinger i norsk politi.

Jan Simonsen (Frp): Jeg har bare følgende kommentar: Selvsagt administrerer ikke justisministeren selv alle detaljene, men hun har da vitterlig et overordnet ansvar for å følge opp et stortingsvedtak.

Departementet og Oslo politikammer hadde januar, februar, mars, april til å ordne problemene med lønnsplassering. De hadde de samme fire månedene til rådighet for å gå den nødvendige ventelønnsrunden. Det var mulig å starte med utlysningen internt allerede i januar og senere eksternt. Det er ganske utrolig at man da kommer over på neste budsjettår før man har klart å besette de stillingene som et stortingsflertall mente det var en absolutt hastesak å få besatt.

Statsråd Grete Faremo: Jeg kan forsikre representanten Simonsen om at jeg er svært opptatt av at vi skal nå de mål som man også har satt seg her i huset om å få ned restansene på utlendingssiden ved Oslo politikammer og dette blir fulgt nøye fra min side. Jeg er derfor glad for at restansene i denne perioden er redusert, som jeg nevnte til innpå en tredjedel av hva de var, at saksbehandlingstiden er gått ned, at pengene faktisk er brukt til det formålet som vi sammen var enige om for disse midlene, og at engasjert personale, også gjennom bruk av overtid, har gjort en hederlig innsats som faktisk har bedret situasjonen på dette vanskelige feltet betydelig.