Stortinget - Møte onsdag den 21. februar 1996

Dato: 21.02.1996

Tilbake til spørjetimen

Spørsmål 30

Rolf Ketil Bjørn (SV): Jeg skal stille følgende spørsmål til forsvarsministeren:

Kan statsråden tenke seg å foreslå at aldersgrensa på 16 år for å bli medlem i Ungdommens Heimevern blir hevet?

Statsråd Jørgen Kosmo: Gjennom behandlingen av Ot.prp.nr.9 (1986-1987) og Innst.O.nr.21 (1986-1987) sluttet Stortinget seg til en ordning der ungdom mellom fylte 16 år og fylte 17 år kan antas som aspiranter til HV-ungdommen. Det var viktig for rekrutteringen at man fikk kontakt med ungdommene etter avsluttet 9-årig grunnskole. Opprettelsen av aspirantordningen ble framlagt for Stortinget etter ønske fra Landsrådet for Heimevernet, Generalinspektøren for Heimevernet og forsvarssjefen. Forslaget hadde sin begrunnelse i Heimevernets ønske om et bredere rekrutteringsgrunnlag til sitt ungdomsarbeid, som ble ansett for å være aktivt, utfordrende og positivt - ikke minst i distrikter med få aktivitetstilbud.

Mye av diskusjonen den gang, både i denne sal og i media, hadde den såkalte Hadeland-saken i februar 1981 som sitt utgangspunkt. Dette til tross for at denne saken i meget liten grad kunne knyttes til Heimevernets ungdomsaktivitet.

For aspiranttjenesten ble det ved innføringen satt klare og strenge begrensninger til hvilke militære disipliner og hvilke våpen disse ungdommene skulle gis kjennskap til. Ni års erfaring synes å bekrefte at vurderingene som ble gjort den gang, var riktige. Aspiranttjenesten i Heimevernet har ikke ført til negative episoder, så vidt en er kjent med.

Jeg vil også peke på at den samme strenge kontrollen med personell som tilføres Heimevernet, også gjelder for aspiranter. I dette ligger det at samtlige som tas inn i Heimevernet, er vurdert av en kommunal HV-nemnd. Denne nemnden er sammensatt av to representanter oppnevnt av kommunestyret og en representant for den lokale politimyndighet. Det synes ikke å være grunnlag for en nyvurdering av aldersgrensen for aspiranttjenesten eller ungdomsvirksomheten til Heimevernet på det nåværende tidspunkt.

Rolf Ketil Bjørn (SV): Jeg må si jeg er litt skuffet over at statsråden ikke er villig til å vurdere dette med aldersgrensen, og jeg vil da sammenlikne denne med en del aldersgrenser som gjelder for ungdom. For å få kjøpt vin, sigaretter, få stemmerett eller få sertifikat for å kjøre bil må en være 18 år, altså to år eldre. En må være 20 år for å få kjøpt sprit på Polet. HV-ungdommen er tross alt en militær organisasjon med våpenopplæring som kan tiltrekke seg ubefestet ungdom, hektet på våpen og uniformer. HV-ungdommer har vært involvert i tragiske hendelser, sist i Kvinesdal for kort tid siden.

Jeg vil da spørre statsråden om han ikke kan se en sammenheng mellom den lave alderen som er for å komme inn i HV-ungdommen, og det som enkelte HV-ungdommer kan komme borti, også slik som i Kvinesdal, hvor det var sprengstoff som ble misbrukt.

Statsråd Jørgen Kosmo: Jeg er ikke overrasket over at Rolf Ketil Bjørn som representant for Sosialistisk Venstreparti ber meg om å vurdere dette på nytt, for de har vært imot ordningen med HV-ungdommen hele tiden, så det er klart at man benytter enhver sjanse til å reise dette spørsmålet og sette det i fokus.

Jeg må si at det er meget uheldig å koble enkelte uhell sammen med selve instituttet som sådant, et institutt som fungerer bra og der det er strenge opptaksvilkår. Da er kanskje andre ungdomsmiljøer atskillig mer utsatt for en påvirkning av uheldig karakter enn miljøet innen HV-ungdommen. Jeg vil gjenta at jeg synes det ville være svært uheldig om man kobler den tragiske hendelsen i Kvinesdal opp mot HV-ungdommen som institutt.

Rolf Ketil Bjørn (SV): Jeg kan forsikre statsråden at spørsmålet ikke bunner i noe generell motvilje mot HV-ungdommen, men det er et faktum at flere av de involverte i den tragiske hendelsen i Kvinesdal ifølge media var klarert av den kommunale HV-nemnda som medlemmer i Ungdommens HV. I tillegg betyr HV-ungdommen langt mindre for rekruttering enn tidligere, på grunn av omorganisering av Forsvaret. Dermed er et viktig argument for en lavere rekrutteringsalder falt bort.

Ut fra dette faktum hadde jeg håpet at statsråden skulle være villig til å vurdere den lave aldersgrensa som det opereres med i Ungdommens HV, med et noe mer åpent sinn enn det som nå synes å være tilfellet. Føre var-prinsippet har vist seg å være et tjenlig virkemiddel i mange andre sammenhenger, og jeg syns man bør kunne se på om ikke det kan være en viss sammenheng mellom alder og hva ungdom kan komme borti.

Statsråd Jørgen Kosmo: De krav som stilles til opptak i HV-ungdommen, er meget strenge. Man legger i dette ungdomsmiljøet stor vekt på å utvikle disipliner som så langt fra skal forherlige vold, misbruk av våpen og det ene med det andre, men skal prøve å gi ungdom et sunt forhold til å omgås våpen, slik at man kan være forberedt ikke bare på den situasjon som møter en i Forsvaret, men også den situasjon som møter en i aktive skyttermiljøer. Vi har faktisk 240.000 mennesker i dette land som er tilknyttet Det frivillige skyttervesen, og man har en rekke andre jegere. Som prinsipp er jeg mer bekymret for dem som blir aktive jegere i fremtiden uten å ha vært innom Ungdommens HV, enn dem som blir rekruttert derfra.