Stortinget - Møte onsdag den 13. mars 1996

Dato: 13.03.1996

Tilbake til spørjetimen

Spørsmål 8

Syver Berge (Sp): Eg stiller fylgjande spørsmål til miljøvernstatsråden:

Naturvernforbundet i Oslo og Akershus har på eige grunnlag registrert biologiske verdiar i skogområde utanom tidlegare freda område. Dei trugar med å rapportera skogeigarane inn for miljøstyresmaktene om dei set i gang hogst i områda.

Er dette ein del av den offentlege skogfredningsprosessen, eller tek statsråden avstand frå ein slik framgangsmåte?

Statsråd Thorbjørn Berntsen: Regjeringen la 2. juni 1995 fram melding til Stortinget om opptrapping av barskogvernet fram mot år 2000. Rammen for en eventuell utvidelse vil først bli klargjort ved Stortingets behandling av denne meldingen. Miljøverndepartementet har i brev til fylkesmennene gitt retningslinjer for hvordan arbeidet skal legges opp dersom anbefalingene i stortingsmeldingen følges. Direktoratet for naturforvaltning vil på bakgrunn av de føringer som er gitt i stortingsmeldingen, sette opp en liste over lokaliteter som vil være aktuelle. Denne listen vil danne grunnlaget for det videre arbeidet med en eventuell utvidelse av barskogplanen.

I utvelgelsen av nye verneområder vil det bli tatt utgangspunkt i de registreringene som Norsk institutt for naturforskning gjorde under arbeidet med den nåværende barskogplanen. I tillegg vil det være behov for nye registreringer. Direktoratet for naturforvaltning har invitert universiteter, høyskoler, institutter, skogeier- og miljøvernorganisasjoner til å komme med innspill på aktuelle lokaliteter i forbindelse med en eventuell utvidelse av barskogplanen. Gjennom « Siste sjanse », som er et prosjekt, har Naturvernforbundet i Oslo og Akershus registrert biologiske verdier i skog. På bakgrunn av blant annet dette materialet vil direktoratet vurdere lokalitetene og foreta en utvelgelse som vil bli ført opp på en liste over verneverdige lokaliteter. Disse vurderingene gjøres også av lokaliteter som er registrert av andre fagmiljøer.

For de områdene som faller ut av direktoratets liste, og andre områder som det er registrert biologiske verdier i, vil det være skoglovens bestemmelser som gjelder. Disse områdene må ivaretas gjennom en miljømessig forsvarlig skogsdrift, der skogbruket selv har ansvaret for å ivareta verdiene. Gjennom det arbeidet som nå pågår i prosjektet « Levende skog », og det veiledningsarbeidet som følger av dette, regner jeg med at skogbruksnæringen er i stand til å ta dette ansvaret.

Syver Berge (Sp): Eg takkar statsråden for svaret. Grunnen til spørsmålet er den uryddige måten vernearbeidet framstår på overfor grunneigarane. Eg respekterer eit vernearbeid der registreringa er eit ledd i den offentlege verneprosessen, og at det går føre seg på ein open måte frå det offentlege, der grunneigarane blir varsla, og der næringsinteressene blir vurderte opp mot verneinteressene. Det vi ikkje kan godta, er den snikregistreringa som går føre seg utanom det offentlege vernearbeidet, der miljøorganisasjonane kjem med truslar overfor skogeigarane dersom dei avverkar område utafor dei areala der det offentlege tidlegare har hatt sine verneplanar. Det er forunderleg at ikkje statsråden tek avstand frå dette, for det må vere det offentlege som pålegg grunneigarane ikkje å avverke.

Statsråd Thorbjørn Berntsen: Ja, det er helt klart at verken Naturvernforbundet i Oslo og Akershus eller noen andre ikke-offentlige myndigheter har noe mandat til å pålegge grunneierne noe som helst når det gjelder dette. På den annen side har de selvfølgelig rett til å drive sitt arbeid som en miljøinteresseorganisasjon, men jeg vil si at den beste måten å gjøre et slikt arbeid på, er å opptre på skikkelig vis. Det koster ingenting, verken for en frivillig organisasjon eller andre, å si fra til grunneieren at nå har vi tenkt å foreta de og de registreringene. Det jeg har gitt beskjed om til de offentlige organene, som jo i første rekke vil si Direktoratet for naturforvaltning i Trondheim, er at de skal varsle grunneierne når de skal i gang med et registreringsarbeid. Det gjelder både i forhold til barskogplanen og i forhold til andre vernespørsmål. Det skulle jo ellers bare mangle!

Syver Berge (Sp): Eg er glad for at statsråden peika på dette med å gjere ting på ein ryddig måte. Eg forstår statsråden slik at det er det offentlege som skal inn når det blir hogstforbod. Eg er lei meg for - men vonar at også statsråden ser - den konflikten som oppstår når organisasjonar går direkte til grunneigaren. Det bør vere det offentlege som har kontakten med grunneigaren, og ein bør ikkje kome med truslar mot grunneigarane. Eg håpar statsråden ser at ein her kan få konfliktar.

Statsråd Thorbjørn Berntsen: Jeg vil igjen understreke at jeg ikke synes det har noen hensikt for noen parter å drive en eller annen form for geriljakrig. De tingene som vi skal foreta oss når det gjelder barskogvern, skal foregå i ordnede og saklige former, hvor alle parters interesser skal tas hensyn til på en rimelig og avbalansert måte. Derfor vil jeg igjen si - og det har jeg allerede gitt helt klar beskjed om - at de som skal representere miljømyndighetene i dette registreringsarbeidet, skal melde fra til grunneierne når de kommer og skal foreta registreringer, slik at alle skal være klar over hva som foregår. Jeg kan ikke ta noe spesielt ansvar for hva de gjør som jeg ikke har noe ansvar for, men jeg vil oppfordre alle til å fare fram med vanlig folkeskikk her og ikke skape unødige konflikter, for det blir konflikter nok allikevel.