Stortinget - Møte onsdag den 8. mai 1996

Dato: 08.05.1996

Tilbake til spørjetimen

Spørsmål 2

Terje Riis-Johansen (Sp): Jeg vil få stille landbruksministeren følgende spørsmål:

Det vurderes endringer i importbestemmelsene for såkalte selskapsdyr.

Mener statsråden at en friere import av selskapsdyr er forenlig med ønsket om å begrense utbredelsen av salmonella i Norge?

Statsråd Gunhild Øyangen: Som det har gått fram av medieoppslag den siste uka, har Landbruksdepartementet sendt ut til høring et forslag til forskrift om innførsel av selskapsdyr.

I dag må alle som ønsker å innføre selskapsdyr, søke Statens dyrehelsetilsyn om tillatelse. For de aller fleste vanlige selskapsdyr gis det tillatelse til innførsel på visse vilkår. Hensikten med å lage en eventuell forskrift er å forenkle saksgangen for privatpersoner som ønsker å innføre sine egne selskapsdyr eller ta med seg dyret sitt tilbake til Norge etter opphold i utlandet. Det dreier seg ikke om å tillate friere import av selskapsdyr. Det legges ikke opp til noen lettelser i helsekrav ved slik import. Jeg gjør også oppmerksom på at forskriften heller ikke vil gjelde innførsel av dyr med tanke på videresalg.

Terje Riis-Johansen (Sp): Jeg takker for svaret. Jeg oppfattet det slik at statsråden ikke ser på dette som endring i eksisterende praksis i det hele tatt, men samtidig sier at det er snakk om å forenkle prosedyren. Vi vet jo at en forenklet prosedyre i svært mange tilfeller fører til at flere benytter seg av en mulighet som er der. Sånn sett deler jeg ikke statsrådens syn på at dette ikke vil føre til en økt trussel når det gjelder salmonellaproblematikk i Norge, noe som igjen vil føre til problemer i forhold til dyrehelsen vår.

Det er også ganske eiendommelig å høre det som blir sagt her nå, i forhold til hva som ble sagt fra Statens helsetilsyn. Som faginstans har de uttrykt seg særdeles klart om dette. De viser bl.a. til forskriftenes kapittel 2, § 3 og har ut fra det et forholdsvis klart resonnement som går på at dette kan skape problemer for norsk dyrehelse og, som de i første rekke påpeker, i forhold til norske forbrukere. Jeg vil utfordre statsråden en gang til på det - om hun ikke ser de problemene som Helsetilsynet her påpeker, i forhold til det som vi nå diskuterer.

Statsråd Gunhild Øyangen: Det er jo et høringsutkast vi snakker om her. Når vi sender ut høringsutkast, er det fordi vi ønsker å få noen synspunkter, og det er riktig at Statens helsetilsyn har kommet med en del synspunkter på det forslag til forskrift som er sendt ut. De synspunktene vil vi selvfølgelig gå inn i, og de vil bli vurdert ved en endelig fastsettelse av en eventuell forskrift.

Terje Riis-Johansen (Sp): Jeg får prøve å se det positive i det siste svaret her, som kan tyde på at statsråden akter å komme til Stortinget med noe som har et noe annet innhold enn det høringsutkastet som er sendt ut, samtidig som jeg ikke syns det første svaret egentlig bygde opp under det samme. Men jeg håper i hvert fall at statsråden i det videre arbeidet vil se sammenhengen mellom det vi nå diskuterer, og de faktiske problemene som er knyttet opp mot utbredelse av salmonella og økt import av det som kalles selskapsdyr. Eksempler fra bl.a. Sverige og USA viser helt tydelig at en økt import av den type dyr som vi her snakker om - og det kan godt skje med utgangspunkt i forenklede prosedyrer, som statsråden omtaler dette som - fører til mer salmonella. Eksempler fra USA og Sverige viser store utslag. Jeg håper at det siste statsråden her nå kom med, var et tegn på og et signal om at hun ser dette og deler bekymringen hos bl.a. Statens helsetilsyn, for dette vil være et alvorlig anslag både mot helsen til forbrukerne - vanlige folk - og dyrehelsen i Norge.

Statsråd Gunhild Øyangen: Jeg kan bare understreke at eventuelle nye bestemmelser i en forskrift ikke vil medføre noen økning i risikoen for innførsel av salmonellasmitte. Men jeg har også lyst til å si at når det gjelder slike selskapsdyr, er det faktisk sånn at mange barn ikke kan ha andre dyr enn skilpadder, så det er en veldig stor interesse for det. Men selv om skilpadder er veldig populære på grunn av allergier, skal vi selvfølgelig ikke legge opp til noe økning i salmonellasmitten med eventuelle nye forskrifter.