Stortinget - Møte onsdag den 8. mai 1996

Dato: 08.05.1996

Tilbake til spørjetimen

Spørsmål 8

Eva R Finstad (H): Jeg stiller dette spørsmålet til kommunalministeren, som vil besvare det på vegne av samferdselsministeren:

Ifølge VG 2. mai 1996 har en funksjonshemmet i Oslo igjen fått avslag på sin søknad til Oslo kommune om parkeringskort.

Vil samferdselsministeren ta de nødvendige initiativ slik at vedkommende får sitt parkeringskort, slik han er berettiget til?

Statsråd Gunnar Berge: Ei tilsvarande sak har tidlegare vore oppe i spørjetimen. Eg viser til spørsmål nr. 6 i spørjetimen den 24. mai 1995.

Eg vil på ny få presisere at det er den einskilde bustadkommune som etter gjeldande forskrift skal vurdere om vilkåra for parkeringsløyve for forflyttingshemma er til stades. Eg finn det difor ikkje rett å kommentere denne særskilde saka, utover at eg forstår artikkelen i VG den 2. mai 1996 slik at kommunen ikkje har motteke dei nødvendige opplysningane om kvar og i kva for eit omfang det er problem med å parkere. Eg forstår det vidare slik at dersom kommunen mottek opplysningar som synleggjer eit slikt problem, vil søknaden bli vurdert på nytt.

I samferdselsministerens svar den 24. mai 1995 gav han uttrykk for at Vegdirektoratet ville innhente opplysningar om korleis forskrifta blir praktisert i kommunane, og at eg ville sjå på om det er grunnlag for å endre forskrifta. Vegdirektoratet har etter dette hatt eit forslag til forskriftsendring på høyring, og forslaget vil med det første bli oversendt Samferdselsdepartementet til avgjerd. Endringsforslaget gjeld særskilt forflyttingshemma passasjerar.

I tillegg har Vegdirektoratet som lekk i ei større vurdering sendt ut eit spørjeskjema til samtlege kommunar om praktiseringa av forskrifta.

Eva R Finstad (H): Jeg takker statsråden for svaret.

Men det er ikke riktig som det sies her, at en tilsvarende sak tidligere har vært oppe i spørretimen, for det var den samme saken som var oppe i spørretimen. Det er ett år siden, og siden har det resultert i elleve helsidesartikler i VG, fra 16. mai til 20 august. Det ble tatt opp av en arbeiderpartirepresentant. Leder for Stortingets helse- og sosialkomite har sagt at hvis det ikke ble en løsning på dette, ville hun ta det opp med helseministeren. Tidligere ordfører Sæbønes har uttalt seg. Statssekretæren sier at reglene er håndhevet for strengt, og til og med Gro Harlem Brundtland lovte den 20. august 1995 å ta saken opp med samferdselsministeren. Opseth vil be Vegdirektoratet vurdere om forskriftene blir for strengt praktisert, sa han i fjor, og i sitt svar sa han videre:

Vegdirektoratet skal følgje opp praktiseringa av forskrifta og gje kommunane naudsynt rettleiing.

Hva med denne « rettleiinga »? Mener statsråden det er behov for å rettlede Oslo kommune i denne saken?

Statsråd Gunnar Berge: Jeg kan ikke helt utelukke at det kan være behov for å rettlede kommunene, inkludert Oslo, også i enkeltsaker. Men det beste er selvfølgelig om en har et regelverk som er tydelig og klart nok.

Som jeg nevnte i mitt svar, er et utkast til forskriftsendring på høring, og forslaget vil med det første bli oversendt til Samferdselsdepartementet. I forbindelse med behandlingen av denne eventuelle forskriftsendringen er det selvfølgelig også naturlig å vurdere den på bakgrunn av de konkrete tilfellene som har vært omtalt, bl.a. denne saken, skulle jeg tro. Men oppmerksomheten omkring denne spesielle saken, sammen med andre saker, har ført til at en har tatt spørsmålet opp konkret og sågar gått så langt som til å vurdere en endring i forskriftene. Dermed er dette tatt alvorlig og seriøst.

Eva R Finstad (H): Jeg takker statsråden for svaret.

Man kan godt si at Oslo kommune ikke har tenkt med hjertet og heller ikke med hjernen, man har tenkt mer som en regnemaskin, og det beklager jeg sterkt. Men det er departementet som har ansvaret for forskriftene, for at de er utformet slik de er. Hvis man ser nøye på hva som står, har Oslo kommune sitt på det tørre. Hvis de følger forskriftene nøyaktig, kan de avvise søknaden om parkeringskort. Men da må departementet se om forskriftene er slik at de kan håndheves slik man ønsker. Jeg synes egentlig det er litt flaut at det er så mange som har uttalt seg om dette, og det for ett år siden, som ønsker å rette opp denne saken, og så er ingenting gjort. Jeg forventer egentlig at det burde gå et brev ut fra departementet til Oslo kommune som henviser til nye forskrifter, at det der vil bli rettet opp og at man tar dette ansvaret allerede nå, fordi dette gjelder en ungdom på 18 år. Å vente ett år betyr ganske mye for en ungdom. Så jeg spør om statsråden kan tenke seg å ta det initiativ overfor samferdselsministeren at han ber ham om å sende et brev om denne saken.

Statsråd Gunnar Berge: Jeg skal selvfølgelig gjøre kjent for samferdselsministeren den anmodning som kom fra representanten Eva Finstad - selvfølgelig skal jeg gjøre det.

For øvrig vil jeg protestere på det sterkeste mot utsagnet om at ingenting er gjort i sakens anledning. Som jeg sa, har en innhentet opplysninger om hvordan denne forskriften blir praktisert i kommunene, og en har i tillegg til det et forslag til forskriftsendring ute på høring. Dette forslaget vil om ganske kort tid bli oversendt Samferdselsdepartementet til avgjørelse. Så det er ikke dekning for å hevde at ingenting er gjort i sakens anledning.

Eva Lian hadde her overtatt presidentplassen.

Presidenten: Vi går så over til spørsmål 25.