Stortinget - Møte onsdag den 29. mai 1996

Dato: 29.05.1996

Tilbake til spørjetimen

Spørsmål 25

Carl I Hagen (Frp): Jeg har dette spørsmål til barne- og familieministeren:

Oslo SV foreslår særskilte tiltak for at barnehager med mange fargede barn rekrutterer kvalifisert personale.

Vil en tilsvarende tenkning og strategi med en særskilt sikring av at barnehager med mange fargede barn rekrutterer kvalifisert personale og utvikler gode læringssituasjoner, være en aktuell statlig barnehagepolitikk?

Statsråd Grete Berget: Det er et hovedmål for Regjeringen at alle barn i barnehage skal ha kvalifisert personale og utvikle gode læringssituasjoner. Både lov om barnehager og rammeplanen understreker prinsippet om at barnehagens innhold skal tilpasses ulike gruppers og enkeltbarns behov. For barn med innvandrer- og flyktningbakgrunn er det nødvendig med spesielle tiltak, slik at disse barna står rustet til å møte skolehverdagen på lik linje med norske barn.

Handlingsplanen for barn og unge med innvandrerbakgrunn, som ble lagt fram i januar i år, inneholder bl.a. tiltak på barnehageområdet for å rekruttere unge innvandrere til barnehagearbeid, f.eks. gjennom de nye omsorgsarbeiderfagene på videregående skole eller gjennom pedagogiske høyskoler. Det er Regjeringens klare mål å rekruttere flere unge med flerkulturell bakgrunn til arbeid i barnehagen. Dette vil være med på å skape likeverdige forhold for alle barn i barnehagen.

La meg for øvrig bemerke at jeg synes det er underlig at Oslo SV bruker begrepet « fargede barn », da jeg antar at de har alle barn med innvandrer- og flyktningbakgrunn i tankene.

Carl I Hagen (Frp): Jeg takker statsråden for svaret. Jeg må få lov til å si at jeg er hjertens enig i det siste hun sa om måten Oslo Sosialistisk Venstreparti nå deler inn befolkningen på.

Men jeg er litt urolig over svaret. Det kan virke som om statsråden i barnehagepolitikken nå legger opp til forskjellsbehandling av søkere til offentlige stillinger, forskjellsbehandling ved rekruttering til skoler for barnehageutdanning og ved rekruttering av personell til barnehagearbeid, basert på de forskjellige søkeres etniske opprinnelse. Jeg vil gjerne spørre om statsråden mener det er innenfor den internasjonale konvensjonen om rasediskriminering hvis man iverksetter forskjellsbehandling, slik hennes svar kunne tyde på at man vil gjøre.

Statsråd Grete Berget: Når det gjelder ulike tiltak, la meg sitere fra den handlingsplanen som jeg nevnte i mitt svar, hvor vi bl.a. sier at vi « utreder tiltak for å øke interessen blant innvandrere for arbeid i barnehager, herunder ser på godkjenning av utdanninger fra hjemland », videre « utreder hvordan man kan motivere flere ungdom med flerkulturell bakgrunn til å søke seg inn på pedagogiske utdanninger », og utvikler « en generell plan for veiledning i flerkulturelt arbeid for barnehagepersonell ». Jeg kan ikke se at dette skulle være i strid med noen konvensjon, det er et arbeid for å motivere.

Carl I Hagen (Frp): Hvis det settes inn særegne, spesielle tiltak overfor en gruppe ungdom basert på at de tilhører en etnisk minoritet eller en spesiell kultur, hvis det rettes særskilte tiltak mot en spesiell del av befolkningen og ikke befolkningen som sådan, betyr det i realiteten en forskjellsbehandling. Nøytrale begreper er selvsagt alder, hvor man bor, karakterer osv. - Særskilte tiltak i rekrutterings- og motiveringsøyemed rettet mot personer med spesiell kulturell eller etnisk bakgrunn vil i realiteten bety en forskjellsbehandling. Istedenfor å motivere alle setter man motivasjonsarbeidet inn bare overfor én gruppe. Hvorledes kan dette være i overensstemmelse med bestemmelsene i § 1 i den konvensjonen jeg nevnte, som forbyr forskjellsbehandling?

Statsråd Grete Berget: Vi motiverer gjerne alle for arbeid i barnehagene, spesielt dem som innehar utdanning som førskolelærer, fordi vi i dag har mangel på førskolelærere. Det er én side av saken. Men når vi innser at det å ha noen med innvandrerbakgrunn i barnehagene er positivt i seg selv, kan jeg ikke se at det er diskriminerende når vi gjør en innsats for å øke interessen, utreder hvordan man kan motivere og gir veiledning. Det i seg selv kan ikke være diskriminerende.