Stortinget - Møte onsdag den 5. juni 1996

Dato: 05.06.1996

Tilbake til spørjetimen

Spørsmål 36

Syver Berge (Sp): Eg vil stille følgjande spørsmål til nærings- og energiministeren:

Offentlege innkjøp favoriserer dei største bedriftene. Eit nytt regelverk for offentlege innkjøp som er under arbeid, kan gjere det endå vanskelegare for små bedrifter å delta i anbodskonkurransen.

Kva vil statsråden gjera for at det skal bli lettare for småbedriftene å hevda seg i denne konkurransen?

Statsråd Jens Stoltenberg: I likhet med representanten er jeg opptatt av tiltak som kan legge forholdene til rette for deltakelse fra små og mellomstore bedrifter i offentlige anskaffelser. For større anskaffelser har EØS-landene et felles regelverk, noe som medfører at norske bedrifter har fått tilgang til et eksportmarked som er anslått til 5.000 milliarder kr. Det er felles regler om kunngjøringer, frister, bruk av kriterier, valg av prosedyrer, dokumentasjon av kvalifikasjoner osv. Disse prosedyrereglene gjør at anskaffelsesprosessen er blitt mer forutsigbar og gjennomsiktig, noe som igjen bør gjøre terskelen for å forsøke seg i nye markeder lavere.

Det meste av offentlige anskaffelser er under terskelverdiene for EØS-regelverket. Her gjelder forskriften i regelverket for statens anskaffelsesvirksomhet for statlige etater. Mange norske kommuner har også frivillig vedtatt å følge liknende regler. Forskriften sier at man bør ha konkurranse om offentlige leveranser, og det gis regler for hvordan konkurransen skal organiseres. At det utarbeides klare kriterier for kjøperne, og at leveransene ikke tildeles uten konkurranse, er etter min mening en fordel for alle gode bedrifter.

Representanten nevner at et nytt regelverk vil gjøre det vanskelig for små bedrifter å delta. Det arbeides egentlig med to typer endringer, og jeg er ikke sikker på hvem av disse det siktes til. Etter min mening vil verken gjennomføringen av WTO-avtalen om offentlige anskaffelser eller revisjonen av regelverket for statens anskaffelsesvirksomhet gi føringer som gjør det vanskeligere for små og mellomstore bedrifter.

En viktig målsetting med revisjonen av regelverket for statens anskaffelsesvirksomhet er forenkling. Dette er av særlig betydning for små og mellomstore bedrifter med mindre ressurser til å følge med. Når det gjelder WTO-avtalen, vil den bare føre til mindre endringer i regelverket. Det viktige med denne avtalen er at norske bedrifter gis adgang til store, nye offentlige markeder, bl.a. i USA og Japan. Det kan også nevnes at avtalen inneholder bestemmelser som styrker innkjøpernes plikt til å begrunne overfor tapende anbydere hvorfor de ikke nådde opp. Dette vil være til stor hjelp for bedrifter som ikke har tidligere erfaring fra offentlige anskaffelser.

Regjeringen er opptatt av tiltak som kan lette adgangen for mindre bedrifter til de offentlige markedene. Det er viktig både med informasjon til innkjøperne om hva de kan gjøre for å tilrettelegge, og å informere bedriftene om mulighetene som finnes. Både EØS-regelverket og forskriften for statlige anskaffelser sier at innkjøperne kan åpne for at bedriftene gir anbud på enkeltdeler av leveranser, noe Nærings- og energidepartementet har vært opptatt av i sitt veiledningsmateriale.

Nærings- og energidepartementet arbeider også med å øke de offentlige innkjøpernes kunnskaper om mulighetene for å drive leverandørutvikling, og om mulighetene for offentlige utviklingskontrakter med støtte fra SND.

Til slutt vil jeg nevne at vi for noen måneder siden satte i gang et evalueringsprosjekt for å kartlegge små og mellomstore bedrifters erfaringer på det offentlige anskaffelsesmarkedet. Kartleggingen vil være ferdig i høst. Den vil gi nyttig informasjon om hvor skoen trykker, og om hvilke nye tiltak som eventuelt kan iverksettes for å oppmuntre til deltakelse fra små og mellomstore bedrifter på de offentlige innkjøpsmarkedene.

Syver Berge (Sp): Eg takkar for eit opplysande svar, og vil seie at det er svært positivt at departementet no kartlegg dette med innkjøp frå små og mellomstore bedrifter.

Når eg spurde, var det ut frå at ein no legg opp til at lovpålagde oppgåver som internkontroll skal inn i regelverket. Vil ikkje slike regelverk ofte verke diskriminerande overfor småbedrifter? Dette er etter mitt syn ikkje å leggje til rette for ein betre og enklare kvardag for småbedriftene. Bør ikkje innkjøpet vurderast ut frå pris, kvalitet og punktlegskap, og at produksjonsbedriftene er ein del av det lokalsamfunnet der varene skal nyttast, i staden for at det offentlege byggjer opp system som pålegg bedriftene ekstra kontrollansvar? Eg reagerer òg når fleire fylkeskommunar f.eks. går saman for å få høgast mogleg kvantum for å få billegaste innkjøp. Det er klart at det går ut over dei mindre og ut over dei stadlege bedriftene.

Statsråd Jens Stoltenberg: Vi er midt oppe i revisjonen av regelverket for statens anskaffelsesvirksomhet, og det er for tidlig å si noe om internkontroll vil spille noen rolle i det nye regelverket. Det vi generelt kan si, er at vi står overfor en litt vanskelig avveining. Det ene er ønsket om å ha enkle, oversiktlige regler, der man i og for seg bare legger vekt på pris og kvalitet. Det andre er et ønske, som kommer fra ulike hold, om f.eks. å ta hensyn til miljø, ta hensyn til distrikt, ta hensyn til lærlingkontrakter i de bedriftene man kjøper fra. Hver for seg er det veldig nyttige og gode mål, men det er klart at innarbeides alt dette i regelverket for offentlig anskaffelse, kan man få et mindre oversiktlig og kanskje også mer vilkårlig regelverk. Denne avveiningen er vanskelig, og det gjelder også hensynet til internkontroll.

Syver Berge (Sp): Eg reagerer, statsråd, når ein skal inn med så mange detalj- og kontrollspørsmål for det offentlege når det gjeld småbedrifter som skal delta i anbod for det offentlege. Det er klart at det då er berre eit avgrensa tal av små og mellomstore bedrifter som i det heile har moglegheit til å kome inn med anbod. Det er det eg reagerer på. Eg håper statsråden vil merke seg dette, slik at vi i alle fall ikkje gjer det vanskelegare enn det er. Ut frå den positive haldninga som eit samla storting viste då vi hadde « Småtinget » som NHO arrangerte, meiner eg det òg er vår plikt å prøve å leggje til rette for dei små og mellomstore bedriftene.

Statsråd Jens Stoltenberg: Jeg er helt enig med representanten Berge - derfor er det en målsetting at revisjonen skal innebære at det blir enklere, mer oversiktlig og dermed også lettere for små og mellomstore bedrifter å delta i de store markedene som offentlig innkjøp er. Det betyr at vi alle sammen også må forsøke å legge bånd på oss når det gjelder ønsket om å ivareta andre mål og hensyn ved det offentlige innkjøpsregelverket. Blant de tingene som har vært oppe til debatt, er f.eks. spørsmålet om å sikre lærlingplasser, som også er et veldig viktig hensyn.