Stortinget - Møte onsdag den 27. november 1996

Dato: 27.11.1996

Tilbake til spørjetimen

Spørsmål 2

Per-Kristian Foss (H): Jeg tillater meg å stille følgende spørsmål til statsministeren:

Når vil statsministeren, i tråd med Regjeringens erklærte åpenhetslinje, sørge for at han selv og aktuelle regjeringsmedlemmer er tilgjengelige for informasjon til allmennheten om den såkalte Rød-Larsen/Fideco-saken?

Statsminister Thorbjørn Jagland: Jeg vil vise til at jeg ved flere anledninger har kommentert denne saken, siste gang på en pressekonferanse mandag. Terje Rød-Larsen har selv kommet til at han ville ha sin skattesak vurdert på ny av ligningsmyndighetene. Dette har jeg støttet. Med de mange påstander som stadig har kommet fram i denne saken, har også jeg ment at det var riktig å vente med en redegjørelse om alle de ubesvarte spørsmål til ligningsmyndighetene har avgjort om de står fast på sin ligning. Statsråd Terje Rød-Larsen har gjort det klart at han vil gi en skriftlig redegjørelse til de partigruppene i Stortinget som har ønsket en slik. I går kveld ble det framsatt nye alvorlige påstander som gjør det nødvendig for Terje Rød-Larsen å gi en offentlig redegjørelse om hvordan han ser situasjonen nå. Dette vil skje på en pressekonferanse senere i dag. Deretter vil jeg kommentere saken.

Per-Kristian Foss (H): Jeg takker statsministeren for svaret. Jeg har lyst til å gjøre oppmerksom på at denne saken dreier seg om mer enn en skattesak. Det dreier seg om troverdigheten i en statsråds uttalelser. Angjeldende statsråd, Rød-Larsen, har vært minst mulig tilgjengelig for offentlig informasjon, og det gjelder også de advokater han har henvist til. Mitt tilleggsspørsmål til statsministeren vil derfor være, i første omgang, om statsministeren er fornøyd med den åpenhet som statsråd Rød-Larsen har vist i disse 12-15 dagene som nå er gått.

Statsminister Thorbjørn Jagland: Jeg er enig i at det nå dreier seg om mer enn en skattesak, i og med at det ble framsatt alvorlige påstander i går kveld. Derfor vil Terje Rød-Larsen holde en pressekonferanse senere i dag, og deretter vil jeg kommentere saken. Når det gjelder hvorvidt jeg er fornøyd med hvordan Terje Rød-Larsen har håndtert dette offentlig, tror jeg de fleste som kommer i en slik situasjon, nok vil si at de kunne ha gjort mange ting annerledes. Men jeg konstaterer at han har svart på spørsmål, og han har gitt skriftlige redegjørelser til dem som har spurt om det av partiene her i Stortinget. Han kom imidlertid til at det var uholdbart å fortsette med det inntil han hadde fått avgjort om ligningsmyndighetene stod fast ved sin ligning, og det tror jeg var et klokt valg slik saken da var.

Per-Kristian Foss (H): Jeg takker for svaret.

Jeg vil legge til at statsråd Rød-Larsen bare i selektiv grad - svært selektiv grad - har vært åpen for å svare på spørsmål fra offentligheten. Det interessante er hvilke opplysninger statsministeren er gitt i denne forbindelse. Og mitt spørsmål vil være om statsministeren føler at han av Rød-Larsen har fått tilstrekkelige og sanne opplysninger, og om han på den bakgrunn fortsatt har tillit til statsråd Rød-Larsen.

Statsminister Thorbjørn Jagland: Jeg synes det er litt vanskelig å vurdere det selektive i de informasjonene Rød- Larsen har gitt, i og med at ikke noen her har oversikt over denne saken. Når det gjelder de opplysninger jeg har fått, har jeg hele tiden sagt offentlig at jeg har fått informasjon om at det forelå to aksjesalg, det ene tapte han på, og det andre tjente han på - og at det ble beskattet. Jeg har spurt om det ble beskattet på riktig måte, og har fått til svar at ligningsmyndighetene har gjort det og det vedtak i saken.

Så kom det altså fram påstander i går kveld som gjør det nødvendig for Terje Rød-Larsen å kommentere denne saken. Når han har kommentert saken, vil jeg kommentere hva han har sagt.