Stortinget - Møte onsdag den 27. november 1996

Dato: 27.11.1996

Tilbake til spørjetimen

Spørsmål 38

Arne Haukvik (Sp): »Kan Regjeringa tenkje seg å ta eit initiativ for å skipe eit Henrik Ibsen-institutt i Oslo, til dømes i den gamle bankbygningen etter Norges Bank på Bankplassen? »

Statsråd Turid Birkeland: Forvaltningen av verker og gjenstander og bygninger etter Henrik Ibsen er i dag fordelt mellom Ibsenmuseet på gården Venstøp i Skien, Ibsen-huset i Grimstad, Ibsen-museet i Arbiensgate i Oslo og Universitetet i Oslos Senter for Ibsen-studier lokalisert i Universitetsbiblioteket i Oslo.

Nationaltheatret arrangerer i tillegg årlig den internasjonale « Ibsen Stage Festival Norway ». Hvert år arrangeres Ibsen Kulturfestival i Skien, Ibseniana-festivalen i Grimstad og Peer Gynt-stevne på Vinstra. Videre er Skien kommune ansvarlig for et Ibsen-prosjekt.

Å etablere et nytt Henrik Ibsen-institutt vil forsterke den allerede fragmenterte strukturen for Ibsen-institusjonene. Regjeringen vil derfor ikke ta initiativet til en slik etablering.

En eventuell sterkere satsing på bevaring, forskning og formidling av kulturarven etter Henrik Ibsen bør i stedet ta utgangspunkt i de allerede etablerte Ibsen-institusjonene. Jeg viser i den forbindelse spesielt til det arbeidet som gjøres ved Senter for Ibsen-studier. Senteret har en prøveperiode fram til september 1997 og har i den forbindelse igangsatt evaluering av virksomheten. Senter for Ibsen-studier har videre tatt initiativ til en nasjonal Ibsen-konferanse i mars 1997 for en samordnet innsats i Ibsen-arbeidet.

Arne Haukvik (Sp): Eg takkar for svaret, som høyrdest fornuftig og greitt ut. Men me veit at det med jamne mellomrom, særleg under Ibsen-festivalen om hausten, blir etterlyst kvifor Noreg ikkje satsar meir på Henrik Ibsen, og eg har lyst til å sitere frå eit brev eg har fått frå universitetet:

På vegne av Ibsen-senteret ved Universitetet i Oslo vil jeg takke for at De tar initiativ til å bringe spørsmålet om en slik nasjonal institusjon på et politisk nivå.

Og vidare:

Vi må få en institusjon på linje med de nasjonale institusjonene for Shakespeare: The Shakespeare Institute og The Shakespeare Centre (og for såvidt for Goethe og Schiller i Tyskland og Søren Kierkegaard i Danmark).

Og eg legg til Strindberg-senteret i Sverige.

Det er ikkje spørsmål om å rive opp det som vi har, me må tvert imot bygge på det. Eg ser det som heilt naturleg at vi bygger på det som er på Universitetet i Oslo, og det har dei sjølve òg peika på. Men det som ikkje er kome fram, er at dei har berre tre tilsette og eit budsjett i året på 1 mill. kr. Derfor er eg nokså overraska over at ei storavis her om dagen brukte åtte spalter på å feire triumferande at vi allereie har eit Ibsen-senter, som om det var eit stort senter, det vi har, når det berre har tre tilsette.

Eg håpar statsråden vil gå vidare med det ho sa.

Statsråd Turid Birkeland: Jeg kan forsikre representanten Haukvik om at jeg også er opptatt av å ivareta vår kulturarv, og arven etter Ibsen er en sentral bit av dette. At en storavis - Aftenposten, for å nevne navnet - gjorde et nummer av at vi allerede har et slikt institutt, skal jeg la ligge, men det kan vel hende at det er flere som har registrert at det allerede finnes institusjoner og er et arbeid i gang på dette området. Så jeg vil gjenta at det viktige her er å se på hvilken måte vi bedre kan utnytte de institusjonene og instituttene vi allerede har, slik at vi kan formidle dette arbeidet på en bedre måte.

Arne Haukvik (Sp): Eg takkar for eit positivt svar, og eg kan da håpe at me t.d. til Oslo sitt tusenårsjubileum i år 2.000 er eit godt stykke på veg til å få litt meir markering av Henrik Ibsen her i Oslo. Det høyrdest nokså naturleg ut at Universitetsbiblioteket skal bygge vidare på det dei har. Og det er ikkje noko ønske frå meg at dei absolutt skal flytte derifrå. Mitt ønske var å kaste litt lys over dette for å få litt meir fart i det, slik at me verkeleg kan vise at me har ein av verdas mest aktuelle dramatikarar - om han vart fødd for mange år sidan i Telemark.