Stortinget - Møte onsdag den 11. desember 1996

Dato: 11.12.1996

Tilbake til spørjetimen

Spørsmål 14

Arne Haukvik (Sp): « Statsbygg planlegg å bygge ny politistasjon på hjørnet av Stortingsgata/Rosenkrantzgata. Nåverande bygning vil bli riven om enn antikvariske styresmakter ønskjer å verne bygningen. Ein skulle tru det var meir uro andre stader i Oslo sentrum der Statsbygg heller burde bygge.

Har Statsbygg vurdert andre tomter? »

Statsråd Bendik Rugaas: Arbeidet med å finne en ny plassering av Sentrum politistasjon i Oslo har pågått i flere år. I dag lever denne stasjonen som kjent et tilbaketrukket liv i Vika - bak Utenriksdepartementets høyreiste fasader - godt gjemt for det store publikum som daglig ferdes i Oslo sentrum.

I arbeidet med å finne en ny plassering av denne stasjonen har man lagt stor vekt på å plassere Sentrum politistasjon nettopp i sentrum av hovedstaden. På denne måten ønsker man å oppnå en helt annen grad av kontakt og service mellom publikum og politi, og ikke minst bidra til en sterkere synliggjøring av den enkelte polititjenestemann og -kvinne i by- og gatebildet.

På denne bakgrunn har man etter en samlet vurdering kommet til at Stortingsgaten 6 gir den beste løsningen. Eiendommen er sentralt plassert langs det vi kan betegne som Karl Johan-aksen, og den er i statlig eie. Løsningen forutsetter nybygg langs Stortingsgaten samt ombygging av nabobygningen langs Rosenkrantzgaten. Denne bygningen skal imidlertid ikke rives.

Når det gjelder representantens spørsmål om hvorvidt Statsbygg har vurdert andre tomter, så er svaret at det har Statsbygg gjort. Jeg kan i farten nevne Prinsens gate 4, Akersgaten 35-39, Oslo S/Byporten, Stortorvet/Kreditkassens bygg, Vestbanen, Dokkveien/Munkedamsveien og det såkalte Ibsen-kvartalet ved Oslo Tinghus.

Alle disse løsningene er imidlertid forkastet, enten på grunn av dårligere tilgjengelighet for publikum, for lite areal eller problemer med innplassering av tjenestebiler og parkeringsforhold.

For øvrig vil jeg vise til at det for tiden pågår en ordinær reguleringsmessig behandling av denne saken i Oslo kommunes byutviklingskomité og senere i bystyret. Som Stortinget er kjent med, er det i statsbudsjettet for 1997 fra Regjeringens side foreslått en startbevilgning på 7 mill. krtil prosjektering av den nye Sentrum politistasjon.

En fremtidig realisering av Sentrum politistasjon i Stortingsgaten 6 vil etter mitt skjønn gi hovedstaden et nytt og bedre polititilbud. Det vil bli en stasjon med utstrakt publikumskontakt og aktivitet 24 timer i døgnet - i så måte et viktig bidrag til en tryggere hovedstad.

Arne Haukvik (Sp): Eg takkar for svaret.

Det er tydeleg at Statsbygg har gjort det dei kunne for å finne andre tomter, og det er ikkje tvil om at dei prøver å finne den beste måten å løyse problemet på. At vi har behov for ein ny politistasjon i Oslo sentrum, er det heller ikkje noko usemje om, men eg kan ikkje sjå at tomta trafikalt kan vere så veldig gunstig. Dette er eit veldig trongt kryss, og ein skulle tru at det var område med meir uro der det førebyggjande ved at ein politistasjon låg der, hadde vore meir nyttig. Rett nok er det ein del skumle typar i strøket her ved Stortinget og i Stortinget - men likevel skulle ein tru at det hadde vore betre i nedre delen av Karl Johan eller andre stader.

Eg oppfordrar statsråden til å vurdere tomtevalet på nytt, men det er vel ikkje lett å gjere noko med det. Eg synest ikkje noko om denne tomta, særleg fordi dei antikvariske styresmaktene er veldig sterkt imotå rive den nåverande bygningen, som er ein del av dei eldre bygningane nettopp ved Stortinget.

Statsråd Bendik Rugaas: Som ofte når det er tale om prosjekter av denne typen, vil man nærme seg det fra mange kanter. Det er et spørsmål hvor vi kan si det er tanker om tvil og tro.

Jeg noterer at representanten Haukvik har sin oppfatning om det. Dette er grundig behandlet av Statsbygg og andre instanser - det er vel omtrent det som er å si om det. Hvorvidt politistasjonen kan legges andre steder, kan selvsagt diskuteres. Men det å ha et nærvær av politiet i sentrum av Oslo, av hovedstaden, er i alle fall et meget avgjørende poeng i denne sammenhengen.