Stortinget - Møte onsdag den 22. januar 1997

Dato: 22.01.1997

Tilbake til spørjetimen

Spørsmål 11

Eva Lian (Sp): Jeg vil få stille følgende spørsmål til kulturministeren:

Gjennom St.prp.nr.56 (1993-1994) slo Stortinget fast at Preus fotomuseum på 1.400 kvadratmeter skulle bli flytta til 4. etasje i Magasin A på Karljohansvern i Horten. Arbeidet skulle vært fullført innen 31. desember 1995.

Hvorfor er ikke vedtaket i Stortinget gjennomført?

Statsråd Turid Birkeland: Stortingsvedtaket om kjøp av Preus fotomuseum la til grunn at samlingen skulle flyttes til fjerde etasje i Magasin A på marinestasjonen Karljohansvern i Horten. Men framdriftsplanen for flyttingen var verken en del av eller en forutsetning for stortingsvedtaket.

Kulturdepartementet ønsket en rask framdrift, og bad derfor Forsvarsdepartementet høsten 1994 om å igangsette arbeidet med ombyggingen. Departementet har videre oppnevnt styre for museet og godkjent museets vedtekter.

Som omtalt i Kulturdepartementets og Forsvarsdepartementets budsjettproposisjoner for 1997, opplyste Regjeringen at Forsvarets bygningstjeneste samordnet forprosjektet for ombyggingen av 4. etasje i Magasin A på Karljohansvern. Forsvarets målsetting var at ombyggingen skulle være fullført ved årsskiftet 1995/96. Under forprosjekteringen kom Forsvarets bygningstjeneste til at ombyggingen ville bli langt dyrere enn tidligere antatt. Tidligere anslag hadde ikke tatt med tilstrekkelige kostnader til brannsikring, heis og andre tekniske installasjoner. Forsvarets bygningstjeneste utarbeidet derfor kostnadsoverslag for alternative tekniske løsninger ved lokalisering enten i Magasin A eller i Magasin B på Karljohansvern. Konklusjonen av disse beregningene var at billigste løsning ved lokalisering i Magasin As 4. etasje vil komme på 20 mill. kr. 15 mill. kr av dette skal dekkes over Forsvarsdepartementets budsjett og 5 mill. kr over Kulturdepartementets budsjett.

Etter gjeldende framdriftsplan vil ombyggingen kunne starte i år, og være ferdig til innredning av utstilling og flytting av samlingene medio 1998. Fotomuseet vil kunne åpnes for publikum ved årsskiftet 1998/99.

Eva Lian (Sp): Ja, det er bra at det ser ut til endelig å bli en åpning, men denne saken har tatt forferdelig lang tid. Den har også en lang forhistorie. Den ble første gang omtalt i forbindelse med kulturmeldingen i 1992 og behandlingen da. 27. mai 1994 ble St.prp.nr.56 (1993-1994) om skiping av et nasjonalt fotomuseumfremmet fra Kulturdepartementet, og allerede 13. Juni 1994 var det debatt om saken i Stortinget, hvor Innst.S.nr.169 (1993-1994) ble vedtatt så godt som enstemmig. Jeg tror alle partier unntatt Fremskrittspartiet gikk inn for at vi skulle ha et nasjonalt fotomuseum i Horten.

Nå skriver vi altså 22. januar 1997! Det har tatt så lang tid fordi denne omveien om Magasin B kom inn i bildet. Administrerende direktør Leif Preus har gitt opp. Han har rett og slett sagt opp sin stilling. Han er lei fordi det har tatt så lang tid.

Jeg må få lov til å si: Jeg synes også det har tatt uholdbart lang tid. Er denne saken et eksempel til etterfølgelse for framtida?

Statsråd Turid Birkeland: Jeg er enig med representanten Lian i at dette har tatt lang tid, og at de tre t-enes lov om at « ting tar tid » har hatt gode vekstvilkår akkurat i denne saken. Jeg er også enig i at vi nå kan være glad for at museet kan åpnes, men at dette ikke er et eksempel til etterfølgelse hvis man snakker om tidsperspektiv i saken.

Eva Lian (Sp): Jeg er glad for den forsikringen fra kulturministeren om at det i liknende tilfeller senere ikke vil ta så lang tid. Men for dem det gjelder i Horten, er det å beklage at det har tatt så lang tid. Vi som vestfoldinger skulle gjerne ha sett at dette hadde vært på beina tidligere.