Stortinget.no

logo
Hopp til innhald
Til framsida

Stortinget - Møte onsdag den 29. januar 1997

Dato:
Tilbake til spørjetimen

Spørsmål 6

Inga Kvalbukt (Sp): Jeg har følgende spørsmål til helseministeren:

Rikstrygdeverket foreslår at ambulanseflyet som i dag er stasjonert i Brønnøysund, blir flyttet til Værnes. Sør-Helgeland har ikke eget sykehus. En slik flytting av ambulanseflyet vil derfor bety en svekket akuttberedskap for befolkningen på Sør-Helgeland.

Hvordan stiller helseministeren seg til dette?

Statsråd Gudmund Hernes: Siden 1988 har vi hatt en landsdekkende luftambulansetjeneste. Luftambulansen er lege-/sykepleierbemannet med beredskap hele døgnet.

Avtalene med operatørene i Statens luftambulansetjeneste utløper 31. desember 1998. Rikstrygdeverket har allerede utarbeidet utkast til nye tilbudsdokumenter for tjenesten. I utkastet er det bl.a. foreslått å flytte ambulanseflyet som i dag er lokalisert til Brønnøysund, til Værnes lufthavn. Bakgrunnen er at det ble etablert en ny flybase i Bodø fra 1994, som igjen har ført til at flyet i Brønnøysund flyr færre oppdrag nordover i fylket. Flyet blir derimot stadig mer brukt i Sør-Norge.

Det er staten som har planleggings-, utbyggings- og driftsansvaret for luftambulansetjenesten. Planleggingsansvaret for tjenesten skal utøves i samarbeid med fylkene, og tjenesten skal inngå i de respektivefylkers helseplan etter sykehuslovens § 2. Departementet har derfor sendt Rikstrygdeverkets utkast til tilbudsdokumenter for luftambulansetjenesten på høring til alle fylkeskommunene. Høringsfristen ble opprinnelig satt til 1. februar i år, men er forlenget til 1. april. Når det gjelder forslaget om å flytte Brønnøysundflyet til Værnes, vil jeg selvfølgelig legge betydelig vekt på uttalelsen fra Nordland fylkeskommune.

Jeg kan opplyse at departementet om kort tid tar sikte på å oppnevne et bredt sammensatt utvalg til å utrede og fremme forslag om den framtidige luftambulansetjenesten i Norge. Det tas sikte på at utvalget skal legge fram sin innstilling i løpet av første halvår i 1998, altså om ett år.

På bakgrunn av at det nå skal opprettes et utvalg som skal vurdere og fremme forslag til organiseringen av den framtidige luftambulansetjenesten, herunder basemønsteret, vil departementet be Rikstrygdeverket om å ta opp spørsmålet med operatørene om en forlengelse av avtalene med 2 år. I tillegg til dette vil jeg avvente forslagene fra Luftambulanseutvalget, som også skal vurdere basemønsteret i luftambulansetjenesten.

Inga Kvalbukt (Sp): Jeg takker statsråden for svaret.

Han viste til at Bodø og Værnes har fått eget fly. Helgeland ligger imellom. Helgeland vil bli et vakuum i akuttmedisinsk sammenheng hvis flyet fjernes. Riktignok har man helikopter, men et helikopter kan aldri erstatte et fly. Det kan aldri bli annet enn et supplement.

I et oppslag i Brønnøysunds Avis onsdag den 15. januar er det bl.a. vist til et tilfelle der ei jente måtte fraktes i fly. Jeg siterer fra dette:

- Ambulansehelikopteret kan ikke fly på grunn av været. Derfor må hun reise med ambulanseflyet i dag, sier pilot Vidar Sørensen, som også var på vingene med ambulanseflyet tirsdagsnatten. Ambulansehelikopteret fikk ikke lette fordi det var meldt snøbyger.

Et forslag som det som er kommet fra Rikstrygdeverket, må komme fra personer som kun kjenner det helgelandske vær fra Dagsrevyens værkart. Og jeg vil spørre statsråden om han når det endelige forslag kommer, vil ta initiativ til å vise ansvar for akuttberedskapen på Helgeland på en slik måte at flyet blir værende i Brønnøysund?

Statsråd Gudmund Hernes: Det jeg sa i mitt svar, var at departementet vil be Rikstrygdeverket, på bakgrunn av at vi skal ha en utredning om basemønsteret, ta opp spørsmål med operatørene om en forlengelse av avtalene med to år. Så skal vi få en samlet vurdering av basemønsteret.

Jeg tror at hvis vi skulle legge til grunn at alle steder som ikke selv har eget fly, er et vakuum i en akuttmedisinsk sammenheng, da ville store deler av fedrelandet måtte karakteriseres som et vakuum. Det er jo tross alt ikke alle steder som har en egen flyplass med base.

For det første er det da slik at vi har bedt Rikstrygdeverket om en forlengelse av de nåværende avtalene. Så får vi en samlet vurdering. Der vil også Nordland fylke kunne gi til kjenne sine synspunkter. Dem skal vi selvsagt legge vekt på når dette kommer.

Inga Kvalbukt (Sp): Jeg takker igjen statsråden for svaret.

Når han viser til at alle steder som ikke har fly, er i et vakuum, er jeg ikke enig i det. Men det som er viktig når det gjelder dette området, er at det er faktisk et stort geografisk område med lange avstander som ikke har sykehus. Det er det som er vesentlig her. Det akuttmedisinske tilbudet som fly, helikopter og fagfolk tilknyttet disse representerer, er en brukbar kompensasjon for det faktum at Sør-Helgeland mangler sykehus. En svekkelse av dette vil være direkte uforsvarlig.

Statsråden sa at han ville legge vekt på uttalelsene fra Nordland fylkeskommune. Det er jeg jo glad for, men jeg vil også spørre hva det betyr for statsråden at innspill fra ulike fagfolk innen helsesektoren, bl.a. fødestua i Brønnøysund og direktøren ved nærmeste sykehus, Sandnessjøen, går sterkt imot flytting?

Statsråd Gudmund Hernes: Jeg legger selvsagt stor vekt på de argumenter som kommer fra fagfolk. Samtidig er det helt klart at i mange helsepolitiske sammenhenger kan man ikke utelukkende legge vekt på fagfolkenes vurderinger. Jeg vil jo huske spørsmål som er stilt av representanten selv som nettopp har reist tvil om fagfolks uttalelser, og hvor hun har satt sitt eget skjønn over fagfolkenes. Jeg sier ikke at det er det vi skal gjøre i denne saken, men når det gjelder den alminnelige holdning, er det nok slik at vi må legge bredere vurderinger til grunn.

Jeg skal ellers ta med meg representantens anbefaling om at de som skal vurdere basemønsteret, også legger andre vurderinger til grunn enn de som kommer til uttrykk på Dagsrevyens værkart.

Presidenten: Vi går da til spørsmål 10.

: