Stortinget - Møte onsdag den 5. februar 1997

Dato: 05.02.1997

Tilbake til spørjetimen

Spørsmål 13

Inge Myrvoll (SV): Jeg har følgende spørsmål til samferdselsministeren:

Postkontorer legges ned i raskt tempo. Samtidig følges ikke planene om etablering av alternative servicemåter opp. Blant annet etableres det færre postfilialer enn planlagt, og Stortingets vedtak fra våren 1996 om utvidede forsøk med offentlige servicekontorer er så langt lagt til side.

Er samferdselsministeren bekymret for at dette medfører redusert servicenivå, og hvilke tiltak vil bli satt inn for å forhindre det?

Statsråd Sissel Rønbeck: Det overordnede kravet til Posten er at det skal foreligge en landsdekkende posttjeneste med en servicegrad som er like god som i dag. Forutsatt at denne servicegraden opprettholdes, må Posten selv kunne vurdere hvilke kombinasjoner av betjeningsformer som alt i alt er best.

Posten opplyser at det etableres filialer i takt med behovet for slik postservice innenfor den totalrammen på 450 postfilialer som ble angitt i St.meld.nr.41 (1995-1996). Så langt er 415 filialer planlagt etablert - jeg understreker så langt. Behovet for filialer vil også i fortsettelsen bli sett i sammenheng med antall landpostruter.

Regjeringen arbeider selvfølgelig med oppfølging av Stortingets vedtak om offentlige servicekontorer. Som tidligere opplyst arbeides det nå med sluttrapporten fra forsøksprosjektet, og de berørte departementene vil i nær framtid ta stilling til hvordan det videre arbeidet med offentlige servicekontorer skal foregå, i tråd med Stortingets forutsetninger.

Jeg kan ellers opplyse at Posten allerede har lagt opp til å videreføre prosjektet i Storforshei ved Mo i Rana, i samarbeid med Rikstrygdeverket. Det arbeides med en lignende avtale med Rana kommune. Posten har ellers tilbudt Rikstrygdeverket å inngå en landsdekkende avtale, slik at også andre trygdekontor kan inngå lokalt samarbeid etter samme modell som ved Storforshei postkontor.

Jeg legger til grunn at de omstillingene i postkontornettet som nå skjer, ikke skal føre til en dårligere postservice. Blant annet gjennom konsesjonsvilkår og tilsyn fra posttilsynet, som er under etablering, vil jeg sørge for at dette blir fulgt opp.

Inge Myrvoll (SV): Hver gang vi har behandlet Postverket, har en samlet samferdselskomite konkludert med at servicenivået ikke skal reduseres. Og det ble nå gjentatt av statsråden. Men det vi ser, er at alternativene kommer ikke som de skal. Færre filialer enn planlagt blir realisert. Framfor alt er Postverket avvisende overfor å inngå samarbeid med kommuner og andre samarbeidspartnere om offentlige servicekontorer. De er motstrebende med i Namsskogan. De er med på Storforshei, for der bruker man et etablert postkontor som utgangspunkt, men det å inngå i samarbeid der hvor de har tenkt å nedlegge, gjør de ikke.

Stortinget gjorde et vedtak i fjor vår om å videreføre og utvide ordningen med servicekontorene. I det vedtaket lå det ingen forutsetning om å vente på en evaluering av de to forsøkene som Postverket er med på. Og mitt spørsmål er da - før det første: Vil statsråden sørge for at Postverket kommer til å delta i det videre forsøket på Namsskogan? Og for det andre: Vil statsråden påvirke Postverket for å delta i nye forsøk, i pakt med Stortingets vedtak fra i fjor vår?

Statsråd Sissel Rønbeck: Svaret på spørsmål nr. 2 er ja. Som jeg sa, er berørte departementer i kontakt og jobber med dette. Posten er viktig i den forbindelse.

Når det gjelder Namsskogan, kan ikke jeg uten videre si ja her og nå, så det må jeg få lov å komme tilbake til, men jeg er jo kjent også med det som foregår der.