Stortinget - Møte onsdag den 5. februar 1997

Dato: 05.02.1997

Tilbake til spørjetimen

Spørsmål 15

Eva Lian (Sp): Jeg slutter meg til det som ble sagt under forrige spørsmål. Så neste spørsmål:

Det bygges ny jernbane gjennom Sande kommune i Vestfold, og i den forbindelse flyttes både trasé og område for på- og avstigning.

Jeg tenker spesielt på tilgjengelighet for funksjonshemmede og andre reisende med spesielle behov.

Hvordan ivaretas de reisendes behov for for eksempel venterom og WC?

Statsråd Sissel Rønbeck: I forbindelse med bygging av nytt dobbeltspor gjennom Sande kommune er det planlagt ny kollektivterminal lokalisert vest for dagens jernbanestasjon i Sande.

Det nye stasjonsområdet er bl.a. planlagt med tanke på å ivareta tilgjengeligheten for funksjonshemmede og andre reisende med spesielle behov. Plattformen vil bli tilgjengelig via gangbru over jernbaneskjæringen med et kombinert trappe- og rampebygg ned til plattformen. Rampen er planlagt med stigningsforhold som ivaretar kravene til tilgjengelighet og sikkerhet i henhold til byggeforskriftene.

I den vedtatte reguleringsplanen for prosjektet er det innenfor kollektivterminalens område avsatt plass til et bygg for billettsalg, kiosk og venterom med WC. Jernbaneverket, i samarbeid med Vestfold fylkeskommune og Sande kommune, arbeider nå med å skaffe interessenter til et slikt bygg. Jeg har fått opplyst at denne prosessen nå er intensivert, og at partene anser det som mulig at bygget realiseres.

Eva Lian (Sp): Dette hørtes oppløftende ut, men det ligger en liten forutsetning i svaret, slik jeg oppfattet det. Hvis det ikke er interessenter som ønsker å gå inn i det nye terminalbygget, betyr det da at det ikke vil bli noe terminalbygg?

Jeg vil ha en forsikring fra samferdselsministeren om at det vil bli et skikkelig terminalbygg med oppvarmet venterom og WC. Det var betryggende både når det gjelder trapp og rampe for funksjonshemmede, men det kan også være behov for heisanordning, som jeg har sett at Landsforeningen for Hjerte- og Lungesyke har vært opptatt av. Jeg vil gjerne ha en forsikring fra samferdselsministeren om at dette vil bli ivaretatt ved det nye terminalbygget.

Statsråd Sissel Rønbeck: Jeg vil vise til mitt første svar. Det ser ut til at det er all mulig grunn til å tro at dette kommer til å bli realisert. Absolutte garantier skal jeg være meget forsiktig med å gi fra denne talerstol.