Stortinget - Møte onsdag den 19. februar 1997

Dato: 19.02.1997

Tilbake til spørjetimen

Spørsmål 1

Erling Folkvord (RV): Eg skal få stille eit spørsmål til utanriksministeren om vi har to dagsordensett for norsk utanrikspolitikk:

Ifølge nederlandske media har utenriksminister Godal orientert Nederlands utenriksminister om at Norge « på nytt (vil) gå inn for medlemskap i Den europeiske union ».

Hvordan kan Godal krenke folkets nei til EU og gi EUs formannskap et slikt løfte?

Utenriksminister Bjørn Tore Godal: Nei, det hadde jo vært meget alvorlig. Hvordan er det dette forholder seg?

Norsk medlemskap i Den europeiske union står ikke på Regjeringens dagsorden og er ikke en del av Regjeringens politikk. Jeg viser til Arbeiderpartiets program. Dette ligger selvsagt også til grunn i Regjeringens kontakter med andre lands myndigheter, herunder mine samtaler med Nederlands utenriksminister den 6. januar.

Oppslagene i nederlandske media om disse samtalene synes å være gjengitt på basis av en melding fra det nederlandske nyhetsbyrået ANP. Både Utenriksdepartementet og vår ambassade i Haag påpekte overfor ANP umiddelbart etter oppslagene at jeg er blitt tillagt uttalelser som ikke stemmer med det jeg faktisk sa og sier i alle de europeiske land hvor dette spørsmålet relativt ofte reises.

Forklaringen på misforståelsen kan være et spørsmål om Norges forhold til EU og medlemskapsspørsmålet i et lengre perspektiv. Jeg svarte og svarer da at dersom EU på sikt utvides mot øst og blir rammen for et virkelig alleuropeisk samarbeid, kan en ikke utelukke at medlemsspørsmålet igjen kommer på den politiske dagsorden også i Norge. Men selv ikke det har jeg « lovt » EUs formannskap, så verken representanten eller andre behøver å føle seg krenket.

Gunnar Breimo hadde her overtatt presidentplassen.

Erling Folkvord (RV): Avisa De Telegraaf sa den 17. februar til RV at dei ikkje kan hugse å ha mottatt noko dementibrev frå norsk side etter 7. januar-oppslaget, som starta slik:

Etter to mislykkede forsøk, vil Norge på nytt gå innfor medlemsskap i Den europeiske unionen. Dette kom fram ved en samtale mellom den nederlandske utenriksminister van Mierlo og hans norske kollega Godal.

Utanriksminister Godal skal ha forklart van Mierlo at problemet

er bare at landet hans må gjennomgå en modningsprosess, hvor forståelsen blant befolkningen må vokse for at medlemsskap ikke er lik tapet av en høyt elsket egen identitet

Reaksjonen frå utanriksminister Godal si side kom først som eit brev til Stortingsbiblioteket den 12. februar, etter at RV hadde byrja å gjere Godal sin skjulte EU-bodskap kjend i Noreg. Den same dagen skreiv forresten ein tidlegare rådgjevar for Danmarks statsminister i Jyllandsposten:

Forklaringen på EU-forvirringen er, at regeringens top har en skjult dagsorden - også i forhold til sine egne.

Utanriksminister Godal si forsøming når det gjeld å dementere utsenga overfor De Telegraaf, viser at også den norske regjeringsleiinga har ein « skjult dagsorden » for å innlemme Noreg i EU.

Utenriksminister Bjørn Tore Godal: Det står selvsagt representanten Folkvord fritt å tro at Regjeringen eller Regjeringens ledelse er så dum at den driver med den slags. Jeg tror ikke vi kan gjøre noe særlig med det. Men det er én mulig kilde for disse misforståelsene. Jeg har gitt ett intervju, og det er til det nevnte nederlandske telegrambyrået. Vi tok umiddelbart saken opp med telegrambyrået, men ikke med alle de aviser som eventuelt har basert seg på denne meldingen. Det oppfatter vi som telegrambyråets sak. Dette skjedde umiddelbart etter oppslagene, og ikke nå.

Erling Folkvord (RV): Utanriksministerens utsegn må sjåast i samanheng med for det første den danske statsministerrådgjevarens opplysning om ein « skjult dagsorden ».

For det andre Arbeidarpartiets programformulering om at « Norge skal ha en så nær tilknytning som mulig til de mellomstatlige delene av EUs virksomhet ».

Og for det tredje gårsdagens dagsnyttmelding, som viser at EU-kommisjonens sekretariat nå har formulert saksdokumenta om korleis det førebels mellomstatlege Schengen-samarbeidet kan bli innlemma i EU under den pågåande regjeringskonferansen.

Og for det fjerde Regjeringas strev for å få norsk Schengen-tilslutning vedtatt før folket i Noreg får uttale seg i val.

Til saman ser vi da konturane av at det også i Noreg er sånn at « regjeringens top har en skjult dagsorden - også i forhold til sine egne », for å sitere den danske statsministerrådgjevaren.

RV ønskjer at nye delar av EU-spørsmålet, slik som Schengen og utvida EØS-avtale, skal avgjerast i openheit. Eg vil til slutt oppfordre statsråden til å forlate det som ser ut til å vere ein skjult dagsorden, og godta at norsk tilslutning til Schengen blir avgjort etter stortingsvalet.