Stortinget - Møte onsdag den 9. april 1997

Dato: 09.04.1997

Tilbake til spørjetimen

Spørsmål 9

Magnhild Meltveit Kleppa (Sp): Eg skal få stilla følgjande spørsmål til samferdselsministeren:

18. mars 1997 gav Samferdselsdepartementet eit norsk og eit utanlandsk meklarføretak i oppgåve å verdsetja Telenor.

Kva er årsaka til dette, og kva vil verdsetjinga kosta?

Statsråd Sissel Rønbeck: Den verdivurderingen av Telenor som departementet nå har satt i gang, er en direkte oppfølging av St.meld.nr.21 (1995-1996), Om Telenor AS. Her varslet Regjeringen at det ville bli utført en ny verdivurdering av Telenor som underlag for statens eierstyring og den neste stortingsmeldingen om selskapet. Denne meldingen tas det sikte på å legge fram til høsten.

Formålet med arbeidet er å bedre eieroppfølgingen av Telenor. Verdivurderingen skal synliggjøre endringer i formuesverdi og gi departementet som eier innspill og vurderinger som skal brukes som grunnlag for styringen av Telenor, herunder fastsetting av avkastningskrav. Opplegget tilsvarer den typen verdivurdering som Olje- og energidepartementet har fått utført overfor Statoil over flere år.

Den samlede kostnaden for verdivurderingen vil ligge under 1 mill. kr.

Magnhild Meltveit Kleppa (Sp): Takstane på lokalsamtalar er auka, telefonkioskane er færre, privatkundane ser ut til i aukande grad å måtta finna seg i dårlegare service og subsidiering av bedriftskundane utan at statsråden grip inn. Tormod Hermansen sine planar om børs og privatisering har så langt møtt motbør frå statsråden. Ut frå ei telepolitisk målsetjing om å sikra alle husstandar og bedrifter over heile landet grunnleggjande teletenester av høg kvalitet til lågast mogleg pris og det mangfaldet i verksemd som Telenor no engasjerer seg i både i inn- og utland, gjev eit signal om prisfastsetjing av næring til dei som undrast om neste steget frå Arbeidarpartiet, etter omlegging frå forvaltingsbedrift til aksjeselskap, no er privatisering av Telenor.

Statsråd Sissel Rønbeck: La meg først få reservere meg mot den beskrivelsen av Telenors tjenester som her blir gitt. Jeg syns vi skal være stolt av at vi har en offentlig eid bedrift som yter så gode tilbud og til så lav pris - når en også ser det i forhold til situasjonen i andre land - som tilfellet er for Telenor her i Norge.

Ellers kan jeg berolige representanten med å si at Regjeringen overhodet ikke har noen planer om å privatisere dette selskapet, som gjør det meget godt. Tvert imot - den verdivurderingen som nå skal finne sted, skal være et bidrag til å få en god eierstyring og profesjonell eierstyring av et meget oppegående offentlig eid selskap.