Stortinget - Møte onsdag den 16. april 1997

Dato: 16.04.1997

Tilbake til spørjetimen

Spørsmål 12

Erling Folkvord (RV): Eg skal få stille følgjande spørsmål til nærings- og handelsministeren:

Kværner sine planar betyr nedlegging av hundrevis av arbeidsplassar i Oslo. Dei flytter nokre få og usikre arbeidsplassar til Sørumsand, og ender opp i storstila flytting av produksjon til land med billigare arbeidskraft. Staten er storkunde for Kværner i Noreg og ein viktig støttespelar i utlandet.

Vil nærings- og handelsministeren bruke den makta ho har, og sikre både produksjonen og ingeniørmiljøet i Lodalen?

Statsråd Grete Knudsen: Ledelsen i Kværner Energy a.s har kunngjort planer om å etablere et kompetansesenter i Norge for Kværners totale vannkraftkompetanse. Ifølge de opplysninger Kværner har gitt, går bedriften nå inn i en dialog med de ansatte/organisasjonene i henhold til aksjelovens bestemmelser og hovedavtalen. For Kværner i Norge vil planene bety at konsernledelsen vil satse store beløp og organisasjonsmessige tilpasninger for å fremme og videreutvikle den norske vannkraftkompetansen i Kværner. Etter de opplysninger jeg har fått, vil det bety at produksjonen i Lodalen blir overført til Sørumsand. Ingeniøraktivitetene i Lodalen flyttes ut av Oslo-området. Kværners anlegg på Sørumsand må oppgraderes betydelig, og det skal bygges nye ingeniørkontorer. Det vil derfor ta ett til to år etter at beslutning er tatt, før flytteprosessen er gjennomført.

Bakgrunnen for flytteplanene er svak lønnsomhet innen Kværners vannkraftvirksomhet. Det ble igangsatt et effektiviseringsprosjekt i 1996 for å bedre lønnsomheten. Prosjektet gav betydelige forbedringer innenfor eksisterende struktur, men avdekket samtidig at mer omfattende endringer var nødvendig for å skape en konkurransedyktig virksomhet med langsiktighet. Hovedmålet med den planlagte restruktureringen er å bevare og videreutvikle den norske kompetansen innen vannkraftteknologi og å bedre lønnsomheten innen forretningsområdet.

Kværner har opplyst at det vil bli investert over 200 mill. kr i en omstrukturering innen vannkraftområdet. Rammene for endringen skal være endelig fastlagt innen sommeren 1997, etter at forslagene har vært gjenstand for omfattende drøftinger. Kværner Energys anlegg på Sørumsand vil bli utvidet og oppgradert til spesialverksted for fremstilling av høyteknologiske produkter. Dette blir konsernets hovedverksted i Norden for produksjon av vannkraftutstyr. Verkstedet skal også stå for service og oppgradering av eksisterende anlegg.

Kværner vil videre bygge et moderne forsknings- og utviklingssenter. Det nye laboratoriet, ingeniørvirksomheten, prosjektorganisasjonene og tilknyttede virksomheter vil bli lokalisert nord for Oslo.

Kværner Energys gasskraftmiljø, som i dag er lokalisert i Lodalen, vil bli opprettholdt og flyttet til Kværners nye teknologisenter på Lysaker utenfor Oslo. Verksteddelen av gasskraftvirksomheten vil bli overført til Ågotnes og Glasgow.

Produksjonen av undervannsinstallasjoner til olje- og gassvirksomheten vil bli flyttet fra Lodalen til Kværner Eureka på Tranby i Lier. Kværner Eureka vil bli overført til forretningsområdet Olje & Gass.

Kværner Energy har i dag rundt 900 ansatte i Norge. En stor del av de ansatte i Lodalen vil etter det jeg har fått opplyst, kunne følge med sine respektive avdelinger og følgelig være sikret arbeid. Noen funksjoner vil falle bort, og Kværner opplyser at omorganiseringen totalt vil gi en reduksjon i Norge på ca 200 arbeidsplasser. Men antall oppsigelser vil bli lavere fordi man har tid til rådighet, og antall oppsigelser vil også reduseres ved hjelp av naturlig avgang og førtidspensjonering.

Kværner har videre opplyst at den formelle prosessen overfor de ansatte startet fredag 11. april med et møte i bedriftens bedriftsutvalg. Den videre prosessen er at det utarbeides planer for diskusjon med organisasjonene frem til 9. mai. Bedriftsutvalget i Kværner Energy vil så ta stilling til planene og avgi uttalelse, som sammen med administrasjonens innstilling blir fremlagt for bedriftens styre. Styret vil deretter vedta en anbefaling overfor bedriftsforsamlingen, som skal fatte endelig vedtak 28. mai d.å.

Et lønnsomt og konkurransedyktig næringsliv er en av bæreveggene i vår samfunnsbygging. Myndighetenes oppgave er først og fremst å etablere rammevilkår som næringslivet kan utvikle seg innenfor. De nødvendige disposisjoner for å opprettholde lønnsomheten i den enkelte bedrift er et ansvar som ligger - og bør ligge - i de styrende organer i bedriften selv. Når det gjelder Kværners omstrukturering av virksomheten på energiområdet, blir dette behandlet i bedriftens organer, der også de ansatte deltar i samsvar med spillereglene.

Erling Folkvord (RV): Eg må få lov til å takke for ei grei utgreiing om korleis konsernleiinga i Kværner ser på saka. Men det var då vitterleg ikkje det som var spørsmålet. Eg vart verkeleg paff over at statsråden brukte heile taletida si til berre å gjere greie for korleis konsernleiinga i Kværner ser på denne saka. Noko av problemet er at Kværner-leiinga ikkje viser samfunnsansvar. Det er for så vidt ikkje så spesielt. Arbeidar- og ingeniørmiljøet i Lodalen har alltid stått og står på fleire bein enn vasskraft. Det var for så vidt statsråden så vidt inne på. Rammene blir fastsette innan sommaren, endeleg vedtak i bedriftsforsamlinga den 28. mai.

Eg må da berre rette ei innstendig oppfordring til statsråden om å vere statsråd og næringsminister. Prøv f.eks. å følgje eksemplet til tidlegare næringsminister Ole Knapp, som greip inn i ein liknande prosess (presidenten klubber) og medverka til at arbeidsplassar ikkje vart nedlagde.

Presidenten: Taletiden er omme!

Statsråd Grete Knudsen: Jeg viser til at hele vannkraftvirksomheten har gått dårlig. Samtidig samler Kværner nå sin totale energivirksomhet på dette området i Norge. De videreutvikler et forsknings- og utviklingssenter. Samtidig vil jeg presisere at det som er oppgaven for oss politikere overfor private bedrifter, er å sørge for deres rammevilkår og de betingelsene som er knyttet til det. Bedriften foretar selv sine ordninger, og her er også de ansatte representert. Selvsagt synes jeg det er beklagelig om det er noen av de ansatte som ikke får fortsette i sitt arbeid, men etter de opplysningene vi har fått fra Kværner, vil man med naturlig avgang over så lang tid kunne imøtekomme veldig mange av de behovene.