Stortinget - Møte onsdag den 29. oktober 1997

Dato: 29.10.1997

Tilbake til spørjetimen

Spørsmål 14

Bror Yngve Rahm (KrF): Jeg vil få stille følgende korte spørsmål til samferdselsministeren:

Er samferdselsministeren villig til å vurdere forprosjektering av en eventuell Eidangertunnel mellom Larvik og Grenlandsregionen i forbindelse med det videre arbeidet med Norsk jernbaneplan og fullføringen av intercitynettet i Østlandsområdet?

Statsråd Odd Einar Dørum: Som det framgår av Norsk jernbaneplan 1998-2007 er ikke utbygging av Eidangertunnelen prioritert innenfor planrammen for perioden 1998-2001. Dette er en prioritering som er foretatt etter en helhetlig vurdering av hvilken utbyggingsrekkefølge som vil gi best utnyttelse av midlene totalt sett.

Jeg vil understreke at hensynet til en mest mulig rasjonell anleggsframdrift for de kjørevegsprosjekter som allerede er under arbeid, og som tidligere regjeringer og storting har vært enig i prioriteringen av, generelt tilsier stor varsomhet med å igangsette nye store prosjekter tidlig i planperioden. En prioritering av midler til oppstart av Eidangertunnelen innenfor de rammer som ligger til grunn for perioden 1998-2001, vil derfor måtte gå på bekostning av prosjekter som i utgangspunktet er høyere prioritert.

Som tidligere redegjort for i svar på spørsmål fra samferdselskomiteen i forbindelse med behandlingen av Norsk jernbaneplan 1998-2007 i vår, er det bevilget midler til fullføringen av hovedplanarbeidet, men ikke til detalj- og reguleringsplanarbeidet for prosjektet. Midler til detaljplanlegging bevilges på kap. 1350, post 30 Investeringer i linjen. Midlene føres på det enkelte prosjekt i forbindelse med at prosjektet tas opp til bevilgning og regnes som en del av prosjektinvesteringen.

For å få en best mulig samordnet plan- og utbyggingsprosess bør det avsluttende detaljplanleggingsarbeidet gjøres så nært opp til selve utbyggingsperioden som mulig. Samferdselsdepartementet vil på denne bakgrunn komme tilbake med konkret forslag til midler til detalj- og reguleringsplanleggingen i statsbudsjettet ca to år før antatt anleggsstart for prosjektet.

Bror Yngve Rahm (KrF): Jeg tar svaret til etterretning og har selvsagt forståelse for at statsråden ikke kan ha noe engasjement i forhold til budsjettmessige konsekvenser nå. Allikevel vil jeg understreke at det som nå ligger inne i budsjettforslaget fra den avgåtte regjering, innebærer at vi ikke har midler til å føre planleggingsarbeidet videre. Dette skaper stor bekymring i Telemark i forhold til det viktigste samferdselspolitiske prioriteringsområdet vi har, og som det er tverrpolitisk enighet om. Jeg håper derfor at Regjeringen vil komme tilbake med nødvendige midler i løpet av perioden, slik at vi kan sikre at dette planarbeidet kan fortsette. Dette er viktig av flere årsaker. Vi snakker om en befolkningsstruktur på 100.000 mennesker og en industrikonsentrasjon større enn noe annet sted i landet. I tillegg er det viktig når det gjelder å koble Sørlandsbanen og Vestfoldbanen sammen.

Jeg skulle også gjerne få statsrådens synspunkter på hvordan han ser på de økende konsesjoner for timebussprogrammet som nå utvikler seg også i Grenlandsområdet, som en konkurransefaktor til jernbanen.

Statsråd Odd Einar Dørum: Replikanten og jeg er enige om at det er lite jeg kan si nå, når det arbeides med et konkret budsjett. Det jeg kan si, er at det i det politiske grunnlaget for Regjeringen ligger at man skal satse på å styrke jernbanen på de mest trafikkerte strekninger. Jeg vil selvfølgelig foreta en gjennomgang av alle planer med det som utgangspunkt i løpet av tiden som kommer etter høstens budsjettbehandling.