Stortinget - Møte onsdag den 5. november 1997

Dato: 05.11.1997

Tilbake til spørjetimen

Spørsmål 22

Jan Simonsen (Frp): Jeg vil gjerne få stille følgende spørsmål til samferdselsministeren:

Både Rogaland Trafikkselskap, Strand kommune og Ryfylkerådet har lenge påpekt at reserveferjene i landets største pendlersamband, Stavanger - Tau, med mer enn 1.000 dagpendlere, er for dårlig. Trafikkstatistikken for august 1997 viste at akkumulert gjenstående biler var på 6.016.

Hva vil samferdselsministeren gjøre for å bedre forholdene for de reisende i ferjesambandet Stavanger - Tau?

Statsråd Odd Einar Dørum: Norsk veg- og vegtrafikkplan for perioden 1998-2007 trekker opp langsiktige servicemål for riksvegferjedriften med hensyn til åpningstid, frekvens og kapasitet. Servicemålet kapasitet omhandler ventetid. For bynære samband innen riksvegferjedriften er målsettingen at 98 % av kjøretøyene på årsbasis skal komme med ønsket avgang. Måltallet er et gjennomsnittstall og kan skjule høyere oversitting i perioder. Det gjelder spesielt for sommersesongen.

De første åtte månedene i 1996 var gjensittingen i sambandet Stavanger - Tau under 2 %. Sambandet har hatt sterk trafikkvekst for tilsvarende periode i 1997, og gjensittingen til og med august måned i år var på 2,6 %. Forventet gjennomsnittstall på årsbasis for 1997 ventes å bli lavere, men neppe under målsettingen om 2 % gjensitting.

Veg- og vegtrafikkplanen legger opp til økt åpningstid for prioriterte samband i kommende planperiode. Innen et stramt drifts- og vedlikeholdsbudsjett foreslås ferjetilbudet i budsjettet for 1998 videreført på samme nivå som for 1997. Det gjelder også tilbudt reserveferjemateriell. Statens vegvesen legger likevel til grunn at reservemateriellsituasjonen ikke er vanskeligere i dette sambandet enn innen riksvegferjedriften generelt.

Broen over Lysefjorden åpnes etter planen i desember i år. Dette vil bedre kapasiteten i parallellsambandet Lauvvik - Oanes, noe som vil kunne lette situasjonen i sambandet Tau - Stavanger.

Jan Simonsen (Frp): Det er forventet en betydelig trafikkvekst i dette sambandet i årene fremover. Nå er tallene kommet for september, og de viser at 1.500 biler stod igjen og ventet på neste ferje i løpet av september - altså betydelig flere enn i sommermånedene. Situasjonen ser altså ut til å bli verre i år enn det statsråden antydet. Jeg vil derfor håpe at en forbedring på dette ferjesambandet vil skje i en noe hurtigere takt enn det en kunne få inntrykk av ut fra statsrådens svar.

Statsråd Odd Einar Dørum: Selv om jeg er ny i dette statsrådsembetet, må jeg konstatere at det er mange bekymringer innen samferdselsfeltet i Norge. En av de store bekymringene som jeg har lyst til å løfte fram her, er hva som oftest skjer med respekten for behovet for drift og vedlikehold. Jeg håper at man ved budsjettbehandlingen i Stortinget kan få oppmerksomhet mot dette punktet. Jeg har merket meg representanten Simonsens synspunkter og lover å ta dem med videre.